Data: 2006-04-07 10:55:15
Temat: Re: POLECAM
Od: "ewa" <m...@l...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "skryba" <
> Żeliwny garnek taki jak ten: http://42.pl/u/hi7
> z tym, że litraż naczynia może być większy,
> ale wieko musi być przykręcane do korpusu
> by wytwarzało się ciśnienie.
U mnie robi się to bez przykręcania. :-)
wypełniony, "z czubem" garnek nakrywa się liśćmi kapusty (albo chrzanu jak
kapusty nie ma pod ręką),na to kilka kartek papieru, zwykła pokrywka, na nia
darń, odwrócona korzeniami w górę a na to kamor ;-)
> Tradycyjnie wykłada się naczynie liśćmi kapusty białej
jeszcze lepsza jest skóra z wędzonki ;-)
a do srodka warstwami: ziemniaki, marchewka w plastry, trochę plastrów
kiełbasy i boczku, cebula i zielona pietrucha w dużej ilości. I śól i
pieprz.
I tak w zasadzie to juz dobra pora, by garnuszek na ognisko wrzucić ;-)))
--
ewa
|