Data: 2000-12-06 05:00:30
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!
Od: Michal Milewski <m...@j...edu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka Szalewska wrote:
> Tu by trzeba sprawdzic, jak stabilne sa wlasnie owe, jak je nazywasz,
> "niezmutowane" PrP(sc) powstale na skutek swoistej indukcji.
Moze juz ktos to sprawdzil. Postaram sie poszperac troche w literaturze w wolnej
chwili, a gdyby Tobie udalo sie cos znalezc, to daj znac, prosze.
> Bo moze one
> nabieraja takiej samej odpornosci termicznej?
Ale jaki bylby w takim razie jej mechanizm? Wykluczaloby to zdolnosc do szybkiej
renaturacji, jako jedyny mechanizm termostabilnosci.
> Niby nie powinny, ale jednak,
> jesli by nie mialy, to skad zakazenia z podobna wydajnoscia po wielokrotnych
> pasazach? Czyli jednak zaindukowane PrP (Sc) te przeksztalcone z PrP(c)
> musza byc infekcyjne?
Oczywiscie. Te zaindukowane PrP(Sc) sa tak samo infekcyjne jak PrP(Sc) powstale
w yniku mutacji. Teoretycznie powinny sie jednak roznic wrazliwoscia na
inaktywacje termiczna (o ile moje zalozenia sa poprawne).
> W rzeczy samej, ale...jesli PrP(SC) pomagaja w skladaniu w odpowiedniej
> konformacji tym wszystkim PrP(c), to mozliwe, ze rowniez poza organizmem, w
> warunkach, hm, kuchennych, tez beda to czynic??
Tego nie moge wykluczyc, dlatego pytalem wczesniej o informacje na temat
mozliwosci zachodzenia konwersji PrP(c)->PrP(c) w wygotowanym "zdenaturowanym"
(nawet jesli nie calkowicie) miesie. Z drugiej jednak strony, problem ten nie
dotyczy sytuacji, gdy materialem infekcyjnym jest jedynie ow "zaindukowany" PrP,
czyli PrP(Sc) powstaly na skutek konwersji PrP(c), a do takiej wlasnie sytuacji
powinno teoretycznie dojsc po kilkukrotnych pasazach.
> > Ciekawe
> > jest to, ze infekcyjnosc dosc wyraznie obniza sie, ale tylko do pewnego
> > stopnia, a dalsze gotowanie juz nic nie pomaga. Byloby to w jakims
> > sensie zgodne z teoria, ze gotowanie dziala na niezmutowane czasteczki
> > PrP(Sc) (ktore stanowia wiekszosc), ale nie pomaga w przypadku mniej
> > licznych zmutowanych czasteczek.
>
> Ale wowczas pasazowanie obnizaloby infekcyjnosc?
Infekcyjnosci jako takiej pasazowanie nie powinno obnizac. Jedynie wrazliwosc na
gotowanie powinno chyba wyraznie wzrosnac, czyli w yniku pasazowania powinna
zmalec infekcyjnosc gotowanego (poddanego denaturacji) miesa.
> Wlasnie sobie zamowilam z biblioteki dwie przegladowki o prionach, gdy
> dostane, poczytam....i opowiem;-)
Wielkie dzieki. Posylam ten post takze na pl.sci.biologia. Moze ktos z tej
grupy pomoze nam w wyjasnieniu tego zagadnienia.
Pozdrowienia,
Michal
|