| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-02 22:28:13
Temat: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!Tak wynika z artykułów naukowych. Właśnie wyczytałem że są to białka, ale (o
dziwo) wytrzymują długotrwałe gotowanie i tylko kilka substancji jest w
stanie je unicestwić. Jak ktoś nie wierzy to niech wpisze sobie do
zagranicznego szperacza "prions" i "cooking" albo "temperature".
Jak to możliwe?
Czy jest tu jakiś Biolog który jest w stanie wyjaśnić zagadkę odporności
prionów?
Aleks
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2000-12-03 00:01:50
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!In article <90bt28$i8m$1@info.cyf-kr.edu.pl>,
"Aleks" <a...@p...pl> wrote:
> Tak wynika z artyku3ów naukowych. W3aśnie wyczyta3em że s1 to bia3ka, ale (o
> dziwo) wytrzymuj1 d3ugotrwa3e gotowanie i tylko kilka substancji jest w
> stanie je unicestwić. Jak ktoś nie wierzy to niech wpisze sobie do
> zagranicznego szperacza "prions" i "cooking" albo "temperature".
> Jak to możliwe?
> Czy jest tu jakiś Biolog który jest w stanie wyjaśnić zagadkę odporności
> prionów?
>
> Aleks
Gdyby priony nie przezywaly gotowania to nie byloby wiekszego problemu,
podobnie jak z wlosnica czy salmonella. Jest wiele bialek, ktore
wytrzymuja gotowanie, ale oczywiscie w wiekszosci sa one nieszkodliwe. Sa
to z reguly niezbyt dlugie jednoniciowe lancuchy polipeptydowe, bez
skomplikowanych wewnetrznych wiazan. Take polipeptydy latwo odzyskuja
swoja prawidlowa strukture po usunieciu czynnika denaturujacego, na
przyklad gotowanie. Priony sa wlasnie takimi malymi bialkami.
Cien
Sent via Deja.com http://www.deja.com/
Before you buy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2000-12-03 10:04:15
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!Take polipeptydy latwo odzyskuja
> swoja prawidlowa strukture po usunieciu czynnika denaturujacego, na
> przyklad gotowanie. Priony sa wlasnie takimi malymi bialkami.
a kuchenka mikrofalowa na nie pomaga ?
J.
>
> Cien
>
> Sent via Deja.com http://www.deja.com/
> Before you buy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2000-12-03 19:48:56
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!
Użytkownik "Mariusz Krawiec" <k...@c...edu> napisał w wiadomości
news:3A2BC0A5.1C405C4B@clemson.edu...
> ..to raczej niezbyt ciekawe.
>
> Mariusz
nie ciekawe jest także to że stanowiły one (stanowią nadal ?)
zanieczyszczenie heparyny.
nie ciekawi także nikogo np. los zawałowców (i innych) leczonych heparyną .
Lecz to już inny temat.
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2000-12-04 16:04:53
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!
"Jacek D." wrote:
> Take polipeptydy latwo odzyskuja
> > swoja prawidlowa strukture po usunieciu czynnika denaturujacego, na
> > przyklad gotowanie. Priony sa wlasnie takimi malymi bialkami.
>
> a kuchenka mikrofalowa na nie pomaga ?
> J.
> >
> > Cien
> >
> > Sent via Deja.com http://www.deja.com/
> > Before you buy.
a czemu mialaby pomoc ?
czynnikiem denaturujacym jest wciaz energia cieplna (temperatura);
wiec nie ma znaczenia czy gotujesz na kuchence elektrycznej,
gazowej, mikrofalowej czy na ognisku.
Gdy temperatura spadnie priony wroca do poprzedniej konformacji.
Jedyna skuteczna metoda byloby zhydrolizowanie wiazan peptydowych
albo cos podobnie drastycznego; oczywiscie w aspekcie kulinarnym to
raczej
niezbyt ciekawe.
Mariusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2000-12-05 12:38:57
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!
Użytkownik "A taki sobie." <b...@b...pl> napisał w wiadomości
news:90irp5$jbd$1@news.formus.pl...
> Zawałowca należy leczyć odpowiednim żywieniem ale to inna sprawa.
Swieży zawał żywieniem ? A tak też świeżym.!!! ;))))))
> A co się dzieje z takim prionem w przewodzie pokarmowym?
> Jak miałby on się przedostać do krwi?
A o iniekcjach słyszałeś ? Bo tosą leki w takich rurkach igłą i z dziurką w
środku na końcu .I nie połyka się tego.
> Co na jego obecność powie układ odpornościowy?
>
> Przecież chyba wiecie że leki peptydowe (czyli właśnie krótkie i proste
łańcuchy aminokwasów, takie jak priony) nie mogą być podawane doustnie ze
względu na hydrolizę tychże w środowisku przewodu pokarmowego.
> Dlaczego prionyu miały by sobie poradzić?
A tak wogóle to..
Czy wiesz o czym piszesz ?
I czy wiesz jak ( i kiedy ) stosuje się ww lek.
Cześć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2000-12-05 13:49:25
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!"Bogacki Marek" napisał(a):
>
> Użytkownik "Mariusz Krawiec" <k...@c...edu> napisał w wiadomości
> news:3A2BC0A5.1C405C4B@clemson.edu...
> > ..to raczej niezbyt ciekawe.
> >
> > Mariusz
>
> nie ciekawe jest także to że stanowiły one (stanowią nadal ?)
> zanieczyszczenie heparyny.
> nie ciekawi także nikogo np. los zawałowców (i innych) leczonych heparyną .
>
Zawałowca należy leczyć odpowiednim żywieniem ale to inna sprawa.
A co się dzieje z takim prionem w przewodzie pokarmowym?
Jak miałby on się przedostać do krwi?
Co na jego obecność powie układ odpornościowy?
Przecież chyba wiecie że leki peptydowe (czyli właśnie krótkie i proste łańcuchy
aminokwasów, takie jak priony) nie mogą być podawane doustnie ze względu na
hydrolizę tychże w środowisku przewodu pokarmowego.
Dlaczego prionyu miały by sobie poradzić?
Jeszcze raz powiem co o tym myślę.
Priony to naciągana bzdura.
I nie warto się tym tematem zajmować.
Alonzo.
>
> Lecz to już inny temat.
>
> Pozdrawiam.
>
>
>
--
Wysłano ze strony http://newsreader.linuxnews.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2000-12-05 17:31:14
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!> Jeszcze raz powiem co o tym my?l?.
> Priony to naci?gana bzdura.
> I nie warto si? tym tematem zajmowaae.
> Alonzo.
Myslisz ze amerykanskie kjurczaki chca zajac miejsce europejskiej
wolowiny ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2000-12-05 18:07:41
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!
Użytkownik "Janek" <j...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:90lk4e$i9r$1@news.onet.pl...
> Bardzo dziekuje za odpowiedz w innym miejscu, ale brnę dalej (jestem
> pacjentem nie "fachowcem") - co z prionami w zde polimeryzowanej
heparynie
> (Fraxiparynie)
>
> Pozdrowienia, Janek
Co do przystępnych wiadomości na temat prionów to zobacz www.biologia.pl .
Co do zanieczyszczeń fraksyparyny nie mam danych.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2000-12-05 18:09:17
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!Mariusz Krawiec wrote:
> Gdy temperatura spadnie priony wroca do poprzedniej konformacji.
Mozliwe, ze moje przemyslenia na ten temat zawieraja jakis blad logiczny,
ktorego nie potrafie w tej chwili zauwayc. Bede wdzieczny za pomoc.
Bialka prionowe wystepuja takze w zdrowych komorkach, tyle ze sa wrazliwe
na proteazy - tzw. forma PrP(c). Za chorobe odpowiedzialna jest forma
odporna na proteazy - PrP(Sc). Wystepowanie tej ostatniej formy moze byc
spowodowane obecnoscia mutacji, ale istnieje tez inny mechanizm jej
powstawania, ktory polega na tym, ze pod wplywem PrP(Sc) bialko PrP(c)
zmienia swa konformacje przestrzenna i zmienia sie w PrP(Sc). W ten
oryginalny sposob ma dochodzic do "namnazania sie" prionow. W
zainfekowanym organizmie zdecydowana wiekszosc bialek prionowych musza wiec
stanowic te, w ktorych sekwencja aminokwasow jest "normalna", czyli po
denaturacji i renaturacji powinny one powrocic do poczatkowej
"niezjadliwej" postaci PrP(c) (gdyby bylo inaczej musielibysmy sie zarazic
choroba jedzac gotowane mieso ze zdrowych zwierzat). Oznaczaloby to, ze w
gotowanym miesie ktore jemy niebezpieczne sa tylko oryginalne "zmutowane"
czasteczki PrP(Sc), a nie pojawiajace sie pod ich wplywem warianty
konformacyjne niezmutowanych czasteczek. Moje pytania brzmia: z jaka
wydajnoscia zachodzi ewentualna transformacja PrP(c)->PrP(Sc) w gotowanym
miesie, gdzie komorki sa martwe, a wiekszosc bialek jest zdenaturowana? Czy
w wyniku kilkukrotnego przenoszenia choroby w ten sposob dochodzi do
stopniowego "rozcienczenia" oryginalnych zmutowanych wariantow PrP(Sc), co
sprawialoby ze w ktoryms momencie gotowanie miesa zaczeloby byc skuteczna
forma eliminowania prionow? Czy odpornosc prionow na gotowanie nie wiaze
sie jednak raczej z wieksza termostabilnoscia konformacji PrP(Sc) (bez
wzgledu na sekwencje aminokwasowa bialka), a jesli tak, to czy gotujac
mieso w podwyzszonej temperaturze (np 120-130 C) nie mozna by calkowicie
zneutralizowac prionow?
Pozdrawiam,
Michal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |