From: c...@p...wp.pl
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!
Date: Sun, 03 Dec 2000 00:01:50 GMT
Organization: Deja.com - Before you buy.
Lines: 25
Message-ID: <90c2hc$vpg$1@nnrp1.deja.com>
References: <90bt28$i8m$1@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 143.111.133.84
X-Article-Creation-Date: Sun Dec 03 00:01:50 2000 GMT
X-Http-User-Agent: Mozilla/4.73 (Macintosh; I; PPC)
X-Http-Proxy: 1.0 x67.deja.com:80 (Squid/1.1.22) for client 143.111.133.84
X-MyDeja-Info: XMYDJUIDcien7
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!sunqbc.risq.qc.ca!n
ews.maxwell.syr.edu!nntp2.deja.com!nnrp1.deja.com!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:37218
Ukryj nagłówki
In article <90bt28$i8m$1@info.cyf-kr.edu.pl>,
"Aleks" <a...@p...pl> wrote:
> Tak wynika z artyku3ów naukowych. W3aśnie wyczyta3em że s1 to bia3ka, ale (o
> dziwo) wytrzymuj1 d3ugotrwa3e gotowanie i tylko kilka substancji jest w
> stanie je unicestwić. Jak ktoś nie wierzy to niech wpisze sobie do
> zagranicznego szperacza "prions" i "cooking" albo "temperature".
> Jak to możliwe?
> Czy jest tu jakiś Biolog który jest w stanie wyjaśnić zagadkę odporności
> prionów?
>
> Aleks
Gdyby priony nie przezywaly gotowania to nie byloby wiekszego problemu,
podobnie jak z wlosnica czy salmonella. Jest wiele bialek, ktore
wytrzymuja gotowanie, ale oczywiscie w wiekszosci sa one nieszkodliwe. Sa
to z reguly niezbyt dlugie jednoniciowe lancuchy polipeptydowe, bez
skomplikowanych wewnetrznych wiazan. Take polipeptydy latwo odzyskuja
swoja prawidlowa strukture po usunieciu czynnika denaturujacego, na
przyklad gotowanie. Priony sa wlasnie takimi malymi bialkami.
Cien
Sent via Deja.com http://www.deja.com/
Before you buy.
|