Data: 2000-12-04 16:04:53
Temat: Re: PRIONY ODPORNE NA GOTOWANIE !!!!
Od: Mariusz Krawiec <k...@c...edu>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jacek D." wrote:
> Take polipeptydy latwo odzyskuja
> > swoja prawidlowa strukture po usunieciu czynnika denaturujacego, na
> > przyklad gotowanie. Priony sa wlasnie takimi malymi bialkami.
>
> a kuchenka mikrofalowa na nie pomaga ?
> J.
> >
> > Cien
> >
> > Sent via Deja.com http://www.deja.com/
> > Before you buy.
a czemu mialaby pomoc ?
czynnikiem denaturujacym jest wciaz energia cieplna (temperatura);
wiec nie ma znaczenia czy gotujesz na kuchence elektrycznej,
gazowej, mikrofalowej czy na ognisku.
Gdy temperatura spadnie priony wroca do poprzedniej konformacji.
Jedyna skuteczna metoda byloby zhydrolizowanie wiazan peptydowych
albo cos podobnie drastycznego; oczywiscie w aspekcie kulinarnym to
raczej
niezbyt ciekawe.
Mariusz
|