Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia PROSIAK_ROZNO

Grupy

Szukaj w grupach

 

PROSIAK_ROZNO

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-04-17 19:58:08

Temat: PROSIAK_ROZNO
Od: "P. Grzegorczyk" <g...@s...uci.agh.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Prosze uprzejmie fachowców o przepis odnosnie PIECZENIA PROSIAKA NA ROZNIE,
wszelkie uwagi, np. jakie drewno na ognisko, okres pieczenia itp., nformacje
(moga byc rowniez strony internetowe dotyczace tego tematu) odnosnie tej
procedury mile widziane.

Odpowiedz proszena e- mail: g...@w...pl

Z gory dziekuje



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-04-18 07:42:06

Temat: Re: PROSIAK_ROZNO
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



"P. Grzegorczyk" wrote:
>
> Prosze uprzejmie fachowców o przepis odnosnie PIECZENIA PROSIAKA NA ROZNIE,
> wszelkie uwagi, np. jakie drewno na ognisko, okres pieczenia itp., nformacje
> (moga byc rowniez strony internetowe dotyczace tego tematu) odnosnie tej
> procedury mile widziane.

Nie chciałbym Ci zniechęcać, ale wszelkie organizowane prosiaki, na
jakich zdarzyło mi się być, wyglądały mniej - więcej tak samo:
Przywozi się upieczonego prosiaka (w dużym piecu np. do chleba) a na
ognisku tylko podgrzewa.
Podobno upiec od początku do końca w ognisku jest prawie niemożliwe -
żeby w środku był miękki a nie spalił się od zewnątrz.
Na moje - trzeba by go piec kilka godzin ale nie nad ogniem, tylko nad
żarem. Ale to czysta spekulacja, bo nigdy nie próbowałęm.

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-18 16:26:47

Temat: Re: PROSIAK_ROZNO
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Nie chciałbym Ci zniechęcać, ale wszelkie organizowane prosiaki, na
> jakich zdarzyło mi się być, wyglądały mniej - więcej tak samo:
> Przywozi się upieczonego prosiaka (w dużym piecu np. do chleba) a na
> ognisku tylko podgrzewa.
> Podobno upiec od początku do końca w ognisku jest prawie niemożliwe -
> żeby w środku był miękki a nie spalił się od zewnątrz.
> Na moje - trzeba by go piec kilka godzin ale nie nad ogniem, tylko nad
> żarem. Ale to czysta spekulacja, bo nigdy nie próbowałęm.


tak jest stosowana obecnie procedura, w koncu ile czasu goscie maja czekac??

Ale pare lat temu bylem na imprezie sylwestrowej z pieczonym baranem. Baran
byl pieczony
od g. 17, a gotowy ok. 22 byl extra (miekki i nie przypalony). Pieczeniem
zajmowal sie fachowiec,
a reszta balowala i dopiero przyszla na gotowe do ogniska. Najfajniejsze
bylo miesko wyskubane
od kosci dopiero rano (kosci byly jeszcze cieple) -- ognisko ciagle sie
tlilo


pozdrawiam WM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-18 18:43:31

Temat: Re: PROSIAK_ROZNO
Od: m...@a...net.pl (Marek Czajkowski) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 17 Apr 2001 21:58:08 +0200, in pl.rec.kuchnia you wrote:

>Prosze uprzejmie fachowców o przepis odnosnie PIECZENIA PROSIAKA NA ROZNIE,
>wszelkie uwagi, np. jakie drewno na ognisko, okres pieczenia itp., nformacje
>(moga byc rowniez strony internetowe dotyczace tego tematu) odnosnie tej
>procedury mile widziane.
>

Z pewnością prosiak musi być wcześniej przygotowany, tzn. nasolony
kilka godzin wcześniej i przyprawiony innymi przyprawami inaczej
będzie niesmaczny.
Na pieczenie, nad żarem, trzeba zarezerwować sobie kilka godzin.
W czasie pieczenia smarować słoniną.
Tak przyrządzony prosiak nie smakuje jednak rewelacyjnie. Bezpieczniej
jest upiec go w piecu i "podgrzać" na rożnie nad ogniskiem.

Marek



--
----
Serwery wirtualne, konta e-mail. Oferta nie do odrzucenia.
AlphaNet, http://www.cennik.alpha.pl
----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-19 07:42:15

Temat: Odp: PROSIAK_ROZNO
Od: "P. Grzegorczyk" <g...@s...uci.agh.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak sie go wogole piecze, rozumiem ze w calosci, czy srodek sier
faszeruje???
Prosze jeszcze o dane, jak nalezy przyprawiac takiego prosiaka i czym



Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
>
>
> "P. Grzegorczyk" wrote:
> >
> > Prosze uprzejmie fachowców o przepis odnosnie PIECZENIA PROSIAKA NA
ROZNIE,
> > wszelkie uwagi, np. jakie drewno na ognisko, okres pieczenia itp.,
nformacje
> > (moga byc rowniez strony internetowe dotyczace tego tematu) odnosnie tej
> > procedury mile widziane.
>
> Nie chciałbym Ci zniechęcać, ale wszelkie organizowane prosiaki, na
> jakich zdarzyło mi się być, wyglądały mniej - więcej tak samo:
> Przywozi się upieczonego prosiaka (w dużym piecu np. do chleba) a na
> ognisku tylko podgrzewa.
> Podobno upiec od początku do końca w ognisku jest prawie niemożliwe -
> żeby w środku był miękki a nie spalił się od zewnątrz.
> Na moje - trzeba by go piec kilka godzin ale nie nad ogniem, tylko nad
> żarem. Ale to czysta spekulacja, bo nigdy nie próbowałęm.
>
> sadyl
>
>
> --
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-04-19 14:13:54

Temat: Re: PROSIAK_ROZNO
Od: "Sledz" <s...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


"P. Grzegorczyk" <g...@s...uci.agh.edu.pl> wrote in message
news:9bi79v$jka$1@bobo.ds5.agh.edu.pl...
> Prosze uprzejmie fachowców o przepis odnosnie PIECZENIA PROSIAKA NA
ROZNIE,
> wszelkie uwagi, np. jakie drewno na ognisko, okres pieczenia itp.,
nformacje
> (moga byc rowniez strony internetowe dotyczace tego tematu) odnosnie tej
> procedury mile widziane.

Najlepszy prosiak jaki jadelem, byl kilka dni moczony, potem troche wedzony,
pieczony w piecu, potem "podgrzany" na ognisku. W czasie calego
"podgrzewania" byl polewany piwem. Slowem pychotka.

Sledz




--
Serwer dedykowany w godzinę, http://www.wdc.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

robot kuchenny znowu
Re:Prosba o racuszki drozdzowe
prosba o racuszki drozdzowe
banany smażone w cieście - całkiem wegańskie ;-)))
Mazurki z "Wyborczej"

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »