« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-05 21:20:22
Temat: Parowane "racuchy" - ktos zna..?Moja babcia (z Lubelszczyzny) robila takie"parowance" z ciasta racuchowego
(czy czegos bardzo podobnego) -- puchate, miekkie parowane kluchy, czesto o
lekko wrzecionowatym kasztalcie albo jak duze kajzerki, wielkosci tak
dwoch-trzech przecietnych paczkow, znakomite z gulaszem czy sosami, a nawet
z sama kwasna smietana.
Szukalem w sieci ale znalazlem jakies parpwane pyzy po poznansku i takie
tam, ale nic sprawdzonego i w dodatku kilka razy mi nie wyszly, wiec pytanie
zna ktos taka potrawe a jesli tak to poprosze o sprawdzony sposob
przyrzadzania.
Robilem tak: 2 szklanki maki, 1 szklana mleka, drozdze wystartowane w mleku
z lyzeczka cukru (z tym to zawsze trzabe eksperymentowac tutaj - ja w USA),
dwa jajka, dwie lyzki tluszczu. Czyli ciasto jak na racuchy. Wymieszac az
bedzie babelkowac, odstawic do wyrosniecia, rozciagnac na stolnicy rekami na
niezbyt cienk placek i wykroic szklanka kluchy. Dac znowu nieco urosnac i
uparowac. Smakuje tak jak "u babci" ale nie sa pulchne i jakies takie
zakalcowate.
Macie moze jakies konstruktywne pomysly jak sie do tego zabrac? Racuchy z
tego samego ciasta wychodza baaardzo dobre - puchate i miekkie, ale rosna
tylko w misce no i na patelni - bez podrastania przed smazeniem. Co prawda
probowalem wrzycac od razu na pare bez podrastania po uformowaiu kluchow ale
tyz nie pomogolo wiec problem pewnie jest w skladzie ciasta. A moze on
jakos modyfikowala to ciasto i nie bylo ono dokladnie takie jak na racuchy?
(Babcia jest SP od 20 paru lat wiec mam pewne klopoty z zapytaniem sie jej
osobiscie...)
--
><eM eL><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-05 23:02:06
Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?
Le dimanche 5 mars 2006 ? 22:20:22, dans <qCIOf.3691$G%2.1973@trnddc07> vous écriviez
:
> Moja babcia (z Lubelszczyzny) robila takie"parowance" z ciasta racuchowego
> (czy czegos bardzo podobnego) -- puchate, miekkie parowane kluchy
...
> Robilem tak: 2 szklanki maki, 1 szklana mleka, drozdze wystartowane w mleku
> z lyzeczka cukru (z tym to zawsze trzabe eksperymentowac tutaj - ja w USA),
> dwa jajka, dwie lyzki tluszczu. Czyli ciasto jak na racuchy.
...
Moim zdaniem (ale nie jestem z Lubelszczyzny), ciasto za "bogate".
Probowales bez jajek ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-05 23:34:35
Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?Czy to nie sa pampuchy?
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-06 00:24:05
Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?"Wojti" <j...@n...wp.pl> wrote in message
news:dufuq8$kfe$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy to nie sa pampuchy?
OK - co to sa pampuchy i jak sie je robi..?
--
><eM eL><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-06 09:22:13
Temat: Re: ParowaneeM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):
> Szukalem w sieci ale znalazlem jakies parpwane pyzy po poznansku i takie
> tam, ale nic sprawdzonego i w dodatku kilka razy mi nie wyszly, wiec
pytanie
> zna ktos taka potrawe a jesli tak to poprosze o sprawdzony sposob
> przyrzadzania.
Kuchnia Polska podaje proporcje: 40 dag mąki, 2 dag drożdży, 2 jaja, 5 dag
tłuszczu, ok. 1/4 l mleka, 5 dag cukru. I koniecznie muszą wyrosnąć po
wycinaniu. Robiłam je z tego przepisu i wychodziły. Może za długo je
gotujesz na parze?
Mam też przepis z innego źródła /niemieckie czasopismo/ i też są podobne
proporcje /500 g mąki, 30 g drożdży, 60 g cukru, 1/4 l mleka, 60 g masła, 1-
2 jajka/.
Może zmień mąkę /inny typ? producent?/
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-06 10:37:18
Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?eM eL napisał(a):
> Moja babcia (z Lubelszczyzny) robila takie"parowance" z ciasta racuchowego
> [...]
> Smakuje tak jak "u babci" ale nie sa pulchne i jakies takie zakalcowate.
[...]
Zobacz:
http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement
/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1295&TabOrgID=1541&L
angId=0&AnnouncementId=4188&ModulePositionId=1777
http://www.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement
/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1295&TabOrgID=1541&L
angId=0&AnnouncementId=4187&ModulePositionId=1777
http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgI
d=1535&LangId=0
http://www.kakolewnica.lublin.pl/szczegoly.php?id_ka
t=178&tab=txt&idp=232
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-06 13:54:58
Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:FiLOf.4858$Cc3.383@trnddc08...
> OK - co to sa pampuchy i jak sie je robi..?
>
Pampuchy, buchty, "parówki" (bułki na parze).... są różne określenia jak mi
się wydaje tych samych potraw, których nazwa zależy od regionu.
Tutaj zobacz przepis i fotkę, czy o coś takiego chodzi? http://tiny.pl/mpkx
A tu kluski na parze według mnie w prostszym niż wyżej wykonaniu:
http://tiny.pl/mpkm
Pozdrawiam
Jeanne
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-06 17:47:40
Temat: Re: Parowane "racuchy" - ktos zna..?"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:duh3ea$8du$1@atlantis.news.tpi.pl...> eM eL napisał(a):
> Zobacz:
To wyglada wlasnie tak jak powinno wygladac... (Bez sera, choc slyszalem o
nadziewaniu ich serem.) No i nawet wiem gdzie ta wies (Kakolwenica) sie
znajduje.
Dzieki wszystkim za odzew - sugestie zastosuje w praniu i bede donosil o
wynikach.
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |