Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pasta z bakłażanów

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pasta z bakłażanów

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-01 10:50:47

Temat: Pasta z bakłażanów
Od: "Expand" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam! Mam pytanko.
Czy zna ktoś przepis na pastę z bakłażanów?Podobno jest pyszna.
Pozdrawiam.
Expand.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-01 14:08:20

Temat: Re: Pasta z bakłażanów
Od: "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Expand" <a...@o...pl> wrote in message news:blebid$2ne$1@inews.gazeta.pl...
> Witam! Mam pytanko.
> Czy zna ktoś przepis na pastę z bakłażanów?Podobno jest pyszna.
> Pozdrawiam.
> Expand.
>
>
Przepis z : http://www.mniammniam.pl
Składniki:

2 bakłażany (każdy o wadze ok. 25 dag)
główka czosnku
pół szklanki oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw goryczka: bakłażany kroję na plastry o grubości nie większej niż 2
cm, solidnie posypuje solą z dwóch stron, odstawiam na 30 minut, po tym
czasie papierowym ręcznikiem ścieram powstałe na nich krople soku.

Plastry nacieram połową oliwy i wkładam do piekarnika nastawionego na grill
i rozgrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut. Do piekarnika wkładam
również nie obraną, całą główkę czosnku.

Kiedy bakłażany, lekko zrumienione i nie mniej omdlałe, wyjmuję je,
piekarnik zaś z czosnkiem w środku przestawiam na 230 stopni i piekę czosnek
przez kilka minut - dokładnie tyle, ile czasu potrzeba, by plastry
bakłażanów wystygły, wtedy wyciągam z piekarnika czosnek.

Z bakłażanów i czosnku zdejmuje skórkę i miksuję razem mikserem na gładką
masę. Kiedy warzywa zamienią się w gładka masę, dodaję pozostałą oliwę i
miksuję jeszcze chwilę. Pastę doprawiam solą i pieprzem. Podaję od razu
jeszcze ciepłą na stół.

Obok pasty stawiam gorące grzanki z pełnoziarnistego chleba.

Dodatkowe informacje
Pastę można wzbogacić dodając po zmiksowaniu różne zioła (natkę pietruszki,
bazylię, odrobinę tymianku lub rozmarynu), kawałki pomidorów, papryki,
ogórków. Przechowywanie
W lodówce, w hermetycznym pojemniku do 3 dni.


begin 666 blk.gif
K1TE&.#EA`@`"`( ``````/___R'Y! $`````+ `````"``(```("A%$`.P``
`
end

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

alkohol - pomocy !
Kurak:) znaczy kurczak zwykły ze sklepu...
dynia
dureny
pytanie raczej nie na sniadanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »