« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-01 10:50:47
Temat: Pasta z bakłażanówWitam! Mam pytanko.
Czy zna ktoś przepis na pastę z bakłażanów?Podobno jest pyszna.
Pozdrawiam.
Expand.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-01 14:08:20
Temat: Re: Pasta z bakłażanów
"Expand" <a...@o...pl> wrote in message news:blebid$2ne$1@inews.gazeta.pl...
> Witam! Mam pytanko.
> Czy zna ktoś przepis na pastę z bakłażanów?Podobno jest pyszna.
> Pozdrawiam.
> Expand.
>
>
Przepis z : http://www.mniammniam.pl
Składniki:
2 bakłażany (każdy o wadze ok. 25 dag)
główka czosnku
pół szklanki oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw goryczka: bakłażany kroję na plastry o grubości nie większej niż 2
cm, solidnie posypuje solą z dwóch stron, odstawiam na 30 minut, po tym
czasie papierowym ręcznikiem ścieram powstałe na nich krople soku.
Plastry nacieram połową oliwy i wkładam do piekarnika nastawionego na grill
i rozgrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut. Do piekarnika wkładam
również nie obraną, całą główkę czosnku.
Kiedy bakłażany, lekko zrumienione i nie mniej omdlałe, wyjmuję je,
piekarnik zaś z czosnkiem w środku przestawiam na 230 stopni i piekę czosnek
przez kilka minut - dokładnie tyle, ile czasu potrzeba, by plastry
bakłażanów wystygły, wtedy wyciągam z piekarnika czosnek.
Z bakłażanów i czosnku zdejmuje skórkę i miksuję razem mikserem na gładką
masę. Kiedy warzywa zamienią się w gładka masę, dodaję pozostałą oliwę i
miksuję jeszcze chwilę. Pastę doprawiam solą i pieprzem. Podaję od razu
jeszcze ciepłą na stół.
Obok pasty stawiam gorące grzanki z pełnoziarnistego chleba.
Dodatkowe informacje
Pastę można wzbogacić dodając po zmiksowaniu różne zioła (natkę pietruszki,
bazylię, odrobinę tymianku lub rozmarynu), kawałki pomidorów, papryki,
ogórków. Przechowywanie
W lodówce, w hermetycznym pojemniku do 3 dni.
begin 666 blk.gif
K1TE&.#EA`@`"`( ``````/___R'Y! $`````+ `````"``(```("A%$`.P``
`
end
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |