Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia dynia

Grupy

Szukaj w grupach

 

dynia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-01 08:07:35

Temat: dynia
Od: PatryCCCja <"pat"@[usun ten nawias wraz z zawartoscia]vege.pl> szukaj wiadomości tego autora

lubicie dynie? doszlam do wniosku, ze w moim rejonie chyba bardzo malo
ludzi umie z niej cos zrobic. w warzywniaku pod blokiem sprowadzaja ja
glownie na moja prosbe. a to takie pyszne warzywo! ze o zupie z dyni nie
wspomne :) swietnie tez sie komponuje z pieczarkami. podawalam juz jeden
przepis z pieczarkami, niedlugo wrzuce tez zapiekanke z ziemniakami -
pycha! tymczasem wklejam przepisy sowy, ktore podala na pl.rec.kuchnia.
niech i psw z nich skorzysta :)

pat
----
wszystkie propozycje z kuchni Sowy.

1. JESIENNY PLACEK OWOCOWO DYNIOWY.

Kruchy spód.

-1 i 1/2 szklanki mąki razowej pszennej
-1/2 szklanki białej mąki -(można dać po prostu 2 szklanki białej mąki)
-2 żółtka
-pół kostki masła (250gramowej)
-3/4 szkl cukru pudru
-pół cukru waniliowego
1,5-2 łyżki śmietany
-szczypta soli

zagnieść z tego ciasto i schować do lodówki na przynajmniej 1/2 godz.
Potem cienką warstwą wylepić blachę robiąc ok 2 cmbrzeg. Nakłuć widelcem i
podpiec na złoto

Owoce na wierzch:
-ok 6 kwaskowych twardych jabłek
-1/4 dużej dyni
-1 brzoskwinia
-2 gruszki
- 100g rodzynek
-2 łyżki czubate cukru
- łyżka bardzo czubata masła

Owoce i dynie obieramy, usuwamy nasiona siekamy .
Jabłka, gruszki, brzoskwinię w szesnastki, dynię w niezbyt drobna kostkę.
W pojemnym rądlu rozpuszczamy masło z cukrem i kilkoma łyżkami wody, cały
czas mieszamy aż cukier zacznie się wyraźnie karmelizować, wtedy wrzucamy
do
tego rodzynki, jabłka i dynę - podsmażamy aż zmiękną - raczej bez
przykrycia
aby nie gromadził się sok na dnie, gdy są miękkie wrzucamy brzoskwinię i
gruszkę - delikatnie mieszamy i zestawiamy z ognia.

Masa do środka:
-serek waniliowy (200g)
- budyń waniliowy
-2 białka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka czubata białej mąki

Białka ze szczypta soli ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z serkiem,
dosypać budyń, proszek do pieczenia, mąkę - wymieszać. (można to zrobić
podczas duszenia owoców.

Na podpieczonym spodzie układamy masę serową, na nią owoce, zapiekamy w 200
stC 30 - 40 min.

Następnym razem planuję ten placek tylko z dynią - no może ze 2-3 kwaśne
jabłka do smaku.


2. DYNIA ZAPIEKANA NA SŁODKO

-1/8 dyni
-1/2 szklanki rodzynek
-orzechy włoskie
-napar herbaciany mocny
-2 łyżki rumu
-cynamon, kardamon,cukier lub miód

Zaparzyć pół szklanki mocnej herbaty, odcedzić dodać rum, zalać gorącym
wypłukane rodzynki i niech tak postoją i z pół dnia.
Dynię wypestkować, umyć jej skórkę, podzielić na poręczne kawałki, naciąć
na
skos w kostkę.
Powpychać w nacięcia rodzynki, posypać cukrem lub posmarować miodem,
przyprawić, posypać orzechami, skropić pozostałą po rodzynkach herbatą.
Zapiekać na 220st pod przykryciem aż będzie miękkawa.

Dynia nabierze jeszcze ciekawszego smaku, gdy użyje się miodu spadziowego
(to ten brunatny, pachnący syropowopiernikowo)


3. ZUPA KREM DYNIOWO/KABACZKOWO/POMIDOROWA

1 cebula
1 łyżka mąki
1/4 kabaczka (lub sam miąższ z pestkami jeśli z czegoś nam został)
1/8 średniej dyni
ok 6 niedużych mięsistych pomidorów
oliwa z oliwek
wywar z warzyw (albo coś co go zastąpi np. trochę kostki warzywnej)
sól, pieprz biały, trochę pieprzu kajeńskiego lub papryki, ząbek czosnku

cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie, dodać do niej łyżkę mąki gdy się
porządnie zeszkli i podsmażać aż mąka zacznie złocić się (najlepiej od razu
robić to w garnku, w którym będziemy zupę gotować).
wrzucić na to posiekany w kostkę kabaczek i dynię, chwilę podsmażać, potem
zalać 2 szklankami rosołu warzywnego dać ząbek czosnku poddusić do
miękkości. W ostatniej chwili wrzucić obrane i posiekane pomidory -
zagotować i zmiksować.
Przyprawić, zagotować i podawać.

Ja tę zupę po zmiksowaniu przecieram jeszcze przez sito, aby pozbyć się
drobnych cząstek pestek z kabaczka - wtedy zupa jest aksamitna.

Podaję ją z grzankami czosnkowymi.
2-4 grzanki smaruję z obu stron cieniutko masłem wymieszanym z 2 ząbkami
czosnku,solą i pieprzem.
Kroję w kosteczkę i podsmażam cały czas mieszając na suchej, teflonowej
patelni aż się zrumienią.

Smacznego życzy
Sowa
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Inicjatywa Empatia http://empatia.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-01 08:09:25

Temat: Re: dynia
Od: PatryCCCja <"pat"@[usun ten nawias wraz z zawartoscia]vege.pl> szukaj wiadomości tego autora

PatryCCCja wrote:
>
> lubicie dynie? doszlam do wniosku, ze w moim rejonie chyba bardzo malo
> ludzi umie z niej cos zrobic. w warzywniaku pod blokiem sprowadzaja ja
> glownie na moja prosbe. a to takie pyszne warzywo! ze o zupie z dyni nie
> wspomne :) swietnie tez sie komponuje z pieczarkami. podawalam juz jeden
> przepis z pieczarkami, niedlugo wrzuce tez zapiekanke z ziemniakami -
> pycha! tymczasem wklejam przepisy sowy, ktore podala na pl.rec.kuchnia.
> niech i psw z nich skorzysta :)

ups, nie tu mialo isc :) sorry :)
ale obiecany przepis na zapiekanke podam rowniez na prk :)

pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Inicjatywa Empatia http://empatia.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dureny
pytanie raczej nie na sniadanie
zaprawa do karkówki - pytanko
JAK MNIE "WYWALALI Z HUKIEM" Z NOWEJ KUCHNI cz. 1
mąka pytlowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »