| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-01 06:27:11
Temat: zaprawa do karkówki - pytankoNo właśnie. To chyba już ostatnie podrygi tej formy wypoczynku (patrz:
obrzarstwa). Postanowiłam ruszyć głową i zamiast zwykłej kiełbasy położyć na
ruszt... no i tu się zaczyna problem :-)
Kiedyś jadłam przepyszną karkóweczkę. Stała całą noc w zaprawie. Jak można
zrobić taką zaprawę?
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-01 06:44:48
Temat: Re: zaprawa do karkówki - pytanko
> Kiedyś jadłam przepyszną karkóweczkę. Stała całą noc w zaprawie. Jak można
> zrobić taką zaprawę?
Ja zazwyczaj kroję karkówkę na kotlety, można trochę rozbić, ale nie trzeba.
Z oleju, kilku ząbków czosnku, oregano, pieprzu, soli, jakiejś przyprawy do
grillowania robię zaprawę i wrzucam w nią karkówkę. Wystarczy tylko dobrze
"wytaplać" w niej kotlety, nie muszą pływać. Jeśli lubisz na bardziej ostro,
to można dodać zamiast przypraw ( nie rezygnowałabym z czosnku i oregano)
sambal olelek, albo sosy do BBQ, dostępne w marketach. Do tego wrzucam
karkówkę i do rana. Jeśli zaś chodzi o przyprawy to możesz dodać zupełnie
inne. Możesz np. dodać trochę miodu. Ilość możliwości ogromna, byle by się
dobrze z mięsem komponowały. Ważne jest by mięso poleżało w tym minimum 12
godzin, inaczej będzie mało kruche.
Do tego zrób sos tzatziki ( przepis trochę poniżej, ktoś pytał o przekąski
wczoraj).
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-01 06:49:49
Temat: Re: zaprawa do karkówki - pytankoOliwa z oliwek, czerwone wino, miód, przyprawy, czosnek. Mięso w bejcy przez
noc w lodówce przejdzie niemożliwie...
Użytkownik "ananke" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:blds4l$erl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> No właśnie. To chyba już ostatnie podrygi tej formy wypoczynku (patrz:
> obrzarstwa). Postanowiłam ruszyć głową i zamiast zwykłej kiełbasy położyć
na
> ruszt... no i tu się zaczyna problem :-)
> Kiedyś jadłam przepyszną karkóweczkę. Stała całą noc w zaprawie. Jak można
> zrobić taką zaprawę?
> Pozdrawiam
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-01 09:12:05
Temat: Re: zaprawa do karkówki - pytankoUżytkownik ananke napisał:
> No właśnie. To chyba już ostatnie podrygi tej formy wypoczynku (patrz:
> obrzarstwa). Postanowiłam ruszyć głową i zamiast zwykłej kiełbasy położyć na
> ruszt... no i tu się zaczyna problem :-)
> Kiedyś jadłam przepyszną karkóweczkę. Stała całą noc w zaprawie. Jak można
> zrobić taką zaprawę?
Nie mam talentów kucharskich, więc kupuję gotową zaprawę Staropolską.
Mieszam z oliwą, nasieram karkówkę, na noc do lodówy i na drugi dzień w
rękaw i do piekarnika.
Pyszne.
Eulalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-01 12:41:27
Temat: Re: zaprawa do karkówki - pytanko
Sos sojowy,koncentrat pomidorowy,miód,czosnek, kieliszeczek wiśnióweczki,
surowe jajko, przyprawa chińska w proszku..Wszystko na oko w zależności od
ilości karkóweczki.Na noc do lodówki z rozbita karkóweczką i powstaje
przepyszne jedzonko.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |