Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zaprawa do karkówki - pytanko

Grupy

Szukaj w grupach

 

zaprawa do karkówki - pytanko

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-01 06:27:11

Temat: zaprawa do karkówki - pytanko
Od: "ananke" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

No właśnie. To chyba już ostatnie podrygi tej formy wypoczynku (patrz:
obrzarstwa). Postanowiłam ruszyć głową i zamiast zwykłej kiełbasy położyć na
ruszt... no i tu się zaczyna problem :-)
Kiedyś jadłam przepyszną karkóweczkę. Stała całą noc w zaprawie. Jak można
zrobić taką zaprawę?
Pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-01 06:44:48

Temat: Re: zaprawa do karkówki - pytanko
Od: "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Kiedyś jadłam przepyszną karkóweczkę. Stała całą noc w zaprawie. Jak można
> zrobić taką zaprawę?


Ja zazwyczaj kroję karkówkę na kotlety, można trochę rozbić, ale nie trzeba.
Z oleju, kilku ząbków czosnku, oregano, pieprzu, soli, jakiejś przyprawy do
grillowania robię zaprawę i wrzucam w nią karkówkę. Wystarczy tylko dobrze
"wytaplać" w niej kotlety, nie muszą pływać. Jeśli lubisz na bardziej ostro,
to można dodać zamiast przypraw ( nie rezygnowałabym z czosnku i oregano)
sambal olelek, albo sosy do BBQ, dostępne w marketach. Do tego wrzucam
karkówkę i do rana. Jeśli zaś chodzi o przyprawy to możesz dodać zupełnie
inne. Możesz np. dodać trochę miodu. Ilość możliwości ogromna, byle by się
dobrze z mięsem komponowały. Ważne jest by mięso poleżało w tym minimum 12
godzin, inaczej będzie mało kruche.

Do tego zrób sos tzatziki ( przepis trochę poniżej, ktoś pytał o przekąski
wczoraj).

Magdalena




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-01 06:49:49

Temat: Re: zaprawa do karkówki - pytanko
Od: "anton" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Oliwa z oliwek, czerwone wino, miód, przyprawy, czosnek. Mięso w bejcy przez
noc w lodówce przejdzie niemożliwie...
Użytkownik "ananke" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:blds4l$erl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> No właśnie. To chyba już ostatnie podrygi tej formy wypoczynku (patrz:
> obrzarstwa). Postanowiłam ruszyć głową i zamiast zwykłej kiełbasy położyć
na
> ruszt... no i tu się zaczyna problem :-)
> Kiedyś jadłam przepyszną karkóweczkę. Stała całą noc w zaprawie. Jak można
> zrobić taką zaprawę?
> Pozdrawiam
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-01 09:12:05

Temat: Re: zaprawa do karkówki - pytanko
Od: Eulalka <e...@k...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik ananke napisał:

> No właśnie. To chyba już ostatnie podrygi tej formy wypoczynku (patrz:
> obrzarstwa). Postanowiłam ruszyć głową i zamiast zwykłej kiełbasy położyć na
> ruszt... no i tu się zaczyna problem :-)
> Kiedyś jadłam przepyszną karkóweczkę. Stała całą noc w zaprawie. Jak można
> zrobić taką zaprawę?

Nie mam talentów kucharskich, więc kupuję gotową zaprawę Staropolską.
Mieszam z oliwą, nasieram karkówkę, na noc do lodówy i na drugi dzień w
rękaw i do piekarnika.
Pyszne.
Eulalka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-01 12:41:27

Temat: Re: zaprawa do karkówki - pytanko
Od: "Wojti" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Sos sojowy,koncentrat pomidorowy,miód,czosnek, kieliszeczek wiśnióweczki,
surowe jajko, przyprawa chińska w proszku..Wszystko na oko w zależności od
ilości karkóweczki.Na noc do lodówki z rozbita karkóweczką i powstaje
przepyszne jedzonko.
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

JAK MNIE "WYWALALI Z HUKIEM" Z NOWEJ KUCHNI cz. 1
mąka pytlowa
[Poznan] przyprawy
trufle
kozia broda

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »