Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.i
cm.edu.pl!not-for-mail
From: "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zaprawa do karkówki - pytanko
Date: Wed, 1 Oct 2003 08:44:48 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 24
Message-ID: <bldtfg$gfd$1@SunSITE.icm.edu.pl>
References: <blds4l$erl$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179062041.chello.pl
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1064991024 16877 62.179.62.41 (1 Oct 2003 06:50:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Oct 2003 06:50:24 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174910
Ukryj nagłówki
> Kiedyś jadłam przepyszną karkóweczkę. Stała całą noc w zaprawie. Jak można
> zrobić taką zaprawę?
Ja zazwyczaj kroję karkówkę na kotlety, można trochę rozbić, ale nie trzeba.
Z oleju, kilku ząbków czosnku, oregano, pieprzu, soli, jakiejś przyprawy do
grillowania robię zaprawę i wrzucam w nią karkówkę. Wystarczy tylko dobrze
"wytaplać" w niej kotlety, nie muszą pływać. Jeśli lubisz na bardziej ostro,
to można dodać zamiast przypraw ( nie rezygnowałabym z czosnku i oregano)
sambal olelek, albo sosy do BBQ, dostępne w marketach. Do tego wrzucam
karkówkę i do rana. Jeśli zaś chodzi o przyprawy to możesz dodać zupełnie
inne. Możesz np. dodać trochę miodu. Ilość możliwości ogromna, byle by się
dobrze z mięsem komponowały. Ważne jest by mięso poleżało w tym minimum 12
godzin, inaczej będzie mało kruche.
Do tego zrób sos tzatziki ( przepis trochę poniżej, ktoś pytał o przekąski
wczoraj).
Magdalena
|