Data: 2003-10-01 06:44:48
Temat: Re: zaprawa do karkówki - pytanko
Od: "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Kiedyś jadłam przepyszną karkóweczkę. Stała całą noc w zaprawie. Jak można
> zrobić taką zaprawę?
Ja zazwyczaj kroję karkówkę na kotlety, można trochę rozbić, ale nie trzeba.
Z oleju, kilku ząbków czosnku, oregano, pieprzu, soli, jakiejś przyprawy do
grillowania robię zaprawę i wrzucam w nią karkówkę. Wystarczy tylko dobrze
"wytaplać" w niej kotlety, nie muszą pływać. Jeśli lubisz na bardziej ostro,
to można dodać zamiast przypraw ( nie rezygnowałabym z czosnku i oregano)
sambal olelek, albo sosy do BBQ, dostępne w marketach. Do tego wrzucam
karkówkę i do rana. Jeśli zaś chodzi o przyprawy to możesz dodać zupełnie
inne. Możesz np. dodać trochę miodu. Ilość możliwości ogromna, byle by się
dobrze z mięsem komponowały. Ważne jest by mięso poleżało w tym minimum 12
godzin, inaczej będzie mało kruche.
Do tego zrób sos tzatziki ( przepis trochę poniżej, ktoś pytał o przekąski
wczoraj).
Magdalena
|