« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-30 19:59:49
Temat: mąka pytlowaWitam serdecznie:)
Czy ktos moze mi powiedziec, co to wlasciwie jest? Mam wrazenie, ze jest to
taka normalna, zwykla maka w odroznieniu do razowej. Ostatnio jednak
owa "pytlowosc" usilowalam przetlumaczyc na portugalski i stracilam pewnosc.
Prosze o rozwianie watpliwosci:)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-30 20:07:31
Temat: Re: mąka pytlowaUżytkownik akoleni napisał:
> Witam serdecznie:)
>
> Czy ktos moze mi powiedziec, co to wlasciwie jest? Mam wrazenie, ze jest to
> taka normalna, zwykla maka w odroznieniu do razowej. Ostatnio jednak
> owa "pytlowosc" usilowalam przetlumaczyc na portugalski i stracilam pewnosc.
> Prosze o rozwianie watpliwosci:)
>
Ostatnio ktos tlumaczyl tu ze chleb pytlowy to pszenno-zytni. Wiec
analogicznie - maka pszenno-zytnia.
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-30 20:22:21
Temat: Re: mąka pytlowa> Ostatnio ktos tlumaczyl tu ze chleb pytlowy to pszenno-zytni. Wiec
> analogicznie - maka pszenno-zytnia.
Wlasnie nie do konca - w przepisie na kiszenie żuru ("Kuchnia polska" z 1958r)
wsrod skladnikow podane sa do wyboru: zytnia maka razowa i zytnia maka pytlowa.
A raczej nie mieli na mysli zytnio-pszenno-zytniej, prawda?
Poza tym pytel to worek muslinowy uzywany do przesiewania maki, wiec chyba
jednak chodzi o jej grubosc. Pytanie tylko - jaka?
Pozdrawiam:)
Ola
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-30 23:03:13
Temat: Re: mąka pytlowa
> Prosze o rozwianie watpliwosci:)
Jak zwykle niezastapiony google:
http://tinylink.com/?4yVmEwGDDL
i cytat z tego postu napisanego przez Stryjek p...@p...pl z 28 czerwca
2001 r
ZYTNIA :
Razowa TYP 2000 ( prawdopodobnie to pelnoziarnista, chociaz to okreslenie
dotyczy wypieku, a nie maki
to z tej maki robi sie ciemne pieczywo razowe. Nawet do najbardziej ciemnego
pieczywa razowego dodaje sie równiez inne maki w tym pszenna.
W zaleznosci od ilosci innych mak otrzymujemy wypieki o róznym stopniu
razowosci i ciemnosci .
Pytlowa TYP 720 - Maka która jest czesto zasadniczym skladnikiem pieczywa
zytniego i mieszanego np. klasycznego bochenka chleba.
Zytnia TYP 650 - Przewaznie wystepuje jako skladnik uzupelniajacy w
recepturach ciast mieszanych
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-01 07:18:45
Temat: Re: mąka pytlowaakoleni <a...@W...fm> wrote:
> Witam serdecznie:)
>
> Czy ktos moze mi powiedziec, co to wlasciwie jest? Mam wrazenie, ze jest to
> taka normalna, zwykla maka w odroznieniu do razowej. Ostatnio jednak
> owa "pytlowosc" usilowalam przetlumaczyc na portugalski i stracilam pewnosc.
> Prosze o rozwianie watpliwosci:)
Pytel to sito mlynarske z gazy jedwabnej, obecnie takze z innych
materialow. Maka pytlowa, to maka przesiana przez takie sito.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |