Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Magdalena" <m...@a...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pasta z bakłażanów
Date: Wed, 1 Oct 2003 16:08:20 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 51
Message-ID: <blen4k$2r2$1@SunSITE.icm.edu.pl>
References: <blebid$2ne$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello062179062041.chello.pl
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1065017300 2914 62.179.62.41 (1 Oct 2003 14:08:20 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Oct 2003 14:08:20 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174949
Ukryj nagłówki
"Expand" <a...@o...pl> wrote in message news:blebid$2ne$1@inews.gazeta.pl...
> Witam! Mam pytanko.
> Czy zna ktoś przepis na pastę z bakłażanów?Podobno jest pyszna.
> Pozdrawiam.
> Expand.
>
>
Przepis z : http://www.mniammniam.pl
Składniki:
2 bakłażany (każdy o wadze ok. 25 dag)
główka czosnku
pół szklanki oliwy
sól
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Najpierw goryczka: bakłażany kroję na plastry o grubości nie większej niż 2
cm, solidnie posypuje solą z dwóch stron, odstawiam na 30 minut, po tym
czasie papierowym ręcznikiem ścieram powstałe na nich krople soku.
Plastry nacieram połową oliwy i wkładam do piekarnika nastawionego na grill
i rozgrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut. Do piekarnika wkładam
również nie obraną, całą główkę czosnku.
Kiedy bakłażany, lekko zrumienione i nie mniej omdlałe, wyjmuję je,
piekarnik zaś z czosnkiem w środku przestawiam na 230 stopni i piekę czosnek
przez kilka minut - dokładnie tyle, ile czasu potrzeba, by plastry
bakłażanów wystygły, wtedy wyciągam z piekarnika czosnek.
Z bakłażanów i czosnku zdejmuje skórkę i miksuję razem mikserem na gładką
masę. Kiedy warzywa zamienią się w gładka masę, dodaję pozostałą oliwę i
miksuję jeszcze chwilę. Pastę doprawiam solą i pieprzem. Podaję od razu
jeszcze ciepłą na stół.
Obok pasty stawiam gorące grzanki z pełnoziarnistego chleba.
Dodatkowe informacje
Pastę można wzbogacić dodając po zmiksowaniu różne zioła (natkę pietruszki,
bazylię, odrobinę tymianku lub rozmarynu), kawałki pomidorów, papryki,
ogórków. Przechowywanie
W lodówce, w hermetycznym pojemniku do 3 dni.
begin 666 blk.gif
K1TE&.#EA`@`"`( ``````/___R'Y! $`````+ `````"``(```("A%$`.P``
`
end
|