« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-24 12:54:05
Temat: PasztetKochani!
Mam ochotę zrobić pasztet. Wiem, że trzeba mieć kilka gatunków mięsa (na
razie jest wołowina i wieprzowina, jutro dokupię drób). Wszystko ugotuję i
zmielę. Powiedzcie co robić z boczkiem - czy też obgotować i zmielić, czy
też zmielić i dodać surowy, czy zmielić boczek smażony? Cebula surowa, czy
przesmażona? A może w ogóle jej nie dawać.?
Do tego jaja, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, chyba to już wszystko?
Proszę bardziej doświadczonych o porady i ew.uzupełnienie składników.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-24 13:31:20
Temat: Re: PasztetFrom: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl>
Proszę bardziej doświadczonych o porady i ew.uzupełnienie składników.
Ewa
>>>>>>>>>>>>
ontrobka Ewuniu, ontrobka [watroba]
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.422 / Virus Database: 237 - Release Date: 2002.11.20
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-24 14:45:44
Temat: Re: Pasztet
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:003701c293bd$cd12d260$0292573e@home68z1dftw81..
.
>
> ontrobka Ewuniu, ontrobka [watroba]
>
A tak, tak, wątróbkę też oczywiście mam. A ile jej dać na ok. kilogram
mięsa?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-24 15:09:22
Temat: Re: PasztetOn Sun, 24 Nov 2002 15:45:44 +0100, "Ewa W"
<e...@b...wroc.pl> wrote:
>
>Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
>news:003701c293bd$cd12d260$0292573e@home68z1dftw81.
..
>>
>> ontrobka Ewuniu, ontrobka [watroba]
>>
>
>A tak, tak, wątróbkę też oczywiście mam. A ile jej dać na ok. kilogram
>mięsa?
>
>Ewa
>
>
moja rodzina nie przepada za watrobianym pasztetem, wiec ja daje
dosc malo - tak 1/4 kilo na jakies 2 kilo mies. zazwyczaj biore
rozne wieprzode kawalki, osmazam, przekladam do sagana, dusze w
towarzystwie lisci bobkowych, ziela i pieprzu w calosci,
zazwyczaj dodaje kawalek marchewki, piertuszki i selera. obsmazam
tluste kawalki boczku - tak surowego jak i wedzonego, dodaje do
sagana. jak to wszystko miekkie - wyjmuje mieso.obsmazam watrobke
(kurza wolimy bo mniej intensywna w smaku) z duza iloscia dosc
cebuli , przekladam do michy, po patelni poleje troche woda zeby
i tzw smak i resztki odeszly od patelni, to dolewam do garnka, w
kotrym jest sos od duszonych mies. acha - wyjac listek i ziarnka.
gotowac sos az go malo bardzo. wrzucam malka buleczke w
kawalkach, niech nasiaknie sosem..
wlasciwie to baza mojego pasztetu.
pponiewaz nie mam porzadnej maszynki do miesa, to uzywam
kuchennej machiny i mixuje calosc czesciami i...nierowno, znaczy
czesc dosc gladko, czesc mniej gladko.
potem dodaje majeranek i duzo spraskanego czosnku, czasem jakies
wymieszane przyprawy, jajo, duzo soli i pieprzu
czasem do sosu w saganie dodaje posiekane pieczarki lub gryzbki
suszone i je pogotuje w tym, potem tez sa mixowane..
jak mnie najdzie fantazja to wykladam forme trumienkowa wedzonym
boczkiem w kratke, nakladam pasztetowej mazi i przykrywam kratka
boczkowa.
czasem do pasztetowej mazi dodaje posiekanej papryki czerwonej,
czasem dodaje rodzynki, czesto tymianek lub ziola prowansalaskie
i sproszkowany listek bobkowy...czasem, perwersyjnie dodaje
troche proszku curry...
z kury jeszcze jakos nie robilam pasztetu, ale ktos mi mowil, i
logicznie, ze trzeba sporo sloniny i tlustego boczku dodac do
pasztetu drobiowego bo mieso ten drob ma za chude
Trys
P.S. Szczatkowej marchewki (i innych jazryn, ktore dodaje do
pasztetu) nie widac w pasztecie, nic sie nie pomaranczy ;)))
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-24 15:42:19
Temat: Re: PasztetCześć Ewka!
Jutro podam Ci super przepis na pasztet! Teraz nie ma mnie w domu, nie mam
przepisu pod ręką! W razie czego przypomnij się!!!
Pozdrawiam, IWona
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-24 16:04:51
Temat: Re: PasztetOn Sun, 24 Nov 2002 13:54:05 +0100, "Ewa W" <e...@b...wroc.pl>
wrote:
>Kochani!
>Mam ochotę zrobić pasztet.
pogoogluj, w archiwum na pewno jest m.in. goraco komplementowany w
zeszlym roku pasztet agaty solon.
pozdrowienia,
kamila
--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-24 19:25:45
Temat: Re: Pasztet
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:p6q1uuk0d3p9iusu7ehqtnnjfcrv99tbrr@4ax.com...
(ciach wszystko)
Jejku, baaaardzo dziekuje za tak wyczerpujacy opis:)
Teraz juz nie mam zadnych watpliwosci i pozostaje mi tylko zabrac sie do
roboty:)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-24 21:26:55
Temat: Re: Pasztet
Barbara Czaplicka wrote:
> From: "Ewa W" <e...@b...wroc.pl>
>
> Proszę bardziej doświadczonych o porady i ew.uzupełnienie składników.
> Ewa
> >>>>>>>>>>>>
>
> ontrobka Ewuniu, ontrobka [watroba]
Swiete slowa,bez watrobki niet paszteta.
Miesa lepiej obsmazyc i udusic z cebulka i z boczkiem
a obgotowac watrobke (dodac jej niewiele bo zdominuje smak pasztetu
i zrobi sie pasztetowa).
pozdr
marek,glodny..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-25 07:22:35
Temat: Re: PasztetOn Mon, 25 Nov 2002 08:52:01 +0100, "Artur Z" <a...@i...pl>
wrote:
>
>
>> Swiete slowa,bez watrobki niet paszteta.
>
>Powiem wiecej zrobilem kiedys pasztet z samych wontrobek kurzych i byl
>niezwykle wykwintny i delikatny, a wbrew pozorom wcale nie pachnial tak
>intensywnie, jakby sie moglo zdawac.
pewnie miales katarek ;))
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-25 07:52:01
Temat: Re: Pasztet
> Swiete slowa,bez watrobki niet paszteta.
Powiem wiecej zrobilem kiedys pasztet z samych wontrobek kurzych i byl
niezwykle wykwintny i delikatny, a wbrew pozorom wcale nie pachnial tak
intensywnie, jakby sie moglo zdawac.
--
Pozdrawiam
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |