Data: 2003-01-05 12:16:06
Temat: Re: Perła
Od: "Janusz Czapski" <j...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Agata N. <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:av93o4$btj$...@n...tpi.pl...
>
> > A skąd ten opis? Bo moim zdaniem Zale Gyoengye to SV 12375 x Csaba
> Gyoengye.
> A z Pomologii! Rejmana!
A łże ten Rejman do spółki ze Szpunarem (autorzy rozdziału) - nie tylko w
tym miejscu zresztą.
Odmiana jest węgierska, więc biorę do ręki "Szoeloefajtak. A szoeloe
koernyezetbarat termesztese". str. 75, i tam napisano: szarmazasa: SV 12375
x Csabagyoengye.
Węgrzy raczej wiedzą z czego sami zmajstrowali Perłę Zali. :-))))
> Dokładnie rzecz biorac - wywodzaca sie. A nie x. Ale to chyba najmniej
> istotne. Chyba, ze chodzi o hodowle ;)
Nie tylko. Bo w związku z różnym pochodzeniem to są nawet smakowo i uzytkowo
zasadniczo różne odmiany.
Perła Zali - smak muszkatowy, Bianca - przyjemny, "winny"smak
charakterystyczny dla odmiany Bouvier. Perła Zali - nasiona niewielkie i
raczej miękkie, Bianca - duze , bardzo twarde nasiona. Itd, itp.
> > Zaś Eger2 x Bouvier to Bianca.
> Tyz prawda.
>
> > Też dobra! :-)))
> Nawet lepsza :):):)
A to kwestia upodobań. W każdym razie inna! :-)))
Pozdrawiam :-)
Janusz
|