« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-09 01:35:36
Temat: Pieczony smalec?Mam kilka funtow wedzonego boczku, ktory jest niezwykle tlusty,
wlasciwie sama slonina, bardzo malo miesa. Czy aby otrzymac smalec, moge
po prostu wstawic ten boczek w brytfannie do pieca i piec az sie smalec
wytopi? czy mozliwy jest taki sposob, czy musze to mielic/kroic i smazyc
jak zwykla slonine?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-09 06:48:12
Temat: Re: Pieczony smalec?
"Magdalena Bassett" <m...@o...com> schrieb im Newsbeitrag
news:41B7ABE7.1DA5F378@olypen.com...
> Mam kilka funtow wedzonego boczku, ktory jest niezwykle tlusty,
> wlasciwie sama slonina, bardzo malo miesa. Czy aby otrzymac smalec, moge
> po prostu wstawic ten boczek w brytfannie do pieca i piec az sie smalec
> wytopi? czy mozliwy jest taki sposob, czy musze to mielic/kroic i smazyc
> jak zwykla slonine?
> MB
Tak w calosci jeszcze nie probowalam, chyba tez sie wytopi.Smalec z z drobno
pokrojonym (wysmazonym)boczkiem jest pyszny. Kilka funtow krojenia to troche
pracochlonne, sprobuj obie wersje i prosze napisz jaki byl efekt.
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 06:59:05
Temat: Re: Pieczony smalec?>
> "Magdalena Bassett" <m...@o...com> schrieb im Newsbeitrag
> news:41B7ABE7.1DA5F378@olypen.com...
> > Mam kilka funtow wedzonego boczku, ktory jest niezwykle tlusty,
> > wlasciwie sama slonina, bardzo malo miesa.
Niedawno podano mi sposób właśnie na taki smalec:
Włożyć do szybkowara, zalać wodą (!) i dusić na maleńkim gazie okolo 2 godzin.
Przyprawy dodać dowolne, koniecznie ostre i kminek z majerankiem.
Potem załość (chyba, bo nie słuchałam zbyt uważnie) zmiksować, nałożyć do
słoików i ostudzić. Ponoć wspaniełe. A boczek ma być tłusty i wędzony, czyli
taki jak masz!
Zaznaczam, że nie jadłam i nie robiłam tego, więc nie wiem jaki jest efekt
końcowy, ale nożna spróbować.
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 08:10:29
Temat: Re: Pieczony smalec?Magdalena Bassett wrote:
> Mam kilka funtow wedzonego boczku, ktory jest niezwykle tlusty,
> wlasciwie sama slonina, bardzo malo miesa. Czy aby otrzymac smalec, moge
> po prostu wstawic ten boczek w brytfannie do pieca i piec az sie smalec
> wytopi? czy mozliwy jest taki sposob, czy musze to mielic/kroic i smazyc
> jak zwykla slonine?
Przy pieczeniu boczku zawsze mam troche smalcu, jako produkt uboczny:-)
Myślę, że krojenie po prostu zwiększa wydajność smalcową, za to
nie ma pieczonego boczku. Natomiast pieczenie czy smażenie jest
całkowicie obojętne, ten pokrojony boczek tez można wrzucić do brytfanny
i piec.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 08:27:15
Temat: Re: Pieczony smalec?
> Niedawno podano mi sposób właśnie na taki smalec:
> Włożyć do szybkowara, zalać wodą (!) i dusić na maleńkim gazie okolo 2
godzin.
> Przyprawy dodać dowolne, koniecznie ostre i kminek z majerankiem.
> Potem załość (chyba, bo nie słuchałam zbyt uważnie) zmiksować, nałożyć do
> słoików i ostudzić. Ponoć wspaniełe.
> Gośka
>
> --
Wspaniały smalec? ale nie napisałaś do czego ?
-czy do smażenia?, pewnie nie bo pryska :-(
-czy do duszenia mięsa?
-czy do pieczywa?, edzonki bywają słone :-(
Pozdr.Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 08:33:42
Temat: Re: Pieczony smalec?Magdalena Bassett wrote:
> Mam kilka funtow wedzonego boczku, ktory jest niezwykle tlusty,
> wlasciwie sama slonina, bardzo malo miesa. Czy aby otrzymac smalec,
> moge po prostu wstawic ten boczek w brytfannie do pieca i piec az sie
> smalec wytopi? czy mozliwy jest taki sposob, czy musze to
> mielic/kroic i smazyc jak zwykla slonine?
> MB
Ja niedawno pieklam dosc tlusty boczek. Smalcu wytopilo sie przy tym
niewiele, tyle ze przykrylo dno brytfanny. Upieczony boczek byl bardzo
smaczny, choc tlusty. Moze, gdyby to zmiksowac, jak radzi Goska,
osiagnelabys wlasciwy efekt
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 09:02:41
Temat: Re: Pieczony smalec?> Wspaniały smalec? ale nie napisałaś do czego ?
> -czy do smażenia?, pewnie nie bo pryska :-(
> -czy do duszenia mięsa?
> -czy do pieczywa?, edzonki bywają słone :-(
> Pozdr.Areta
Przepraszam, oczywiście do chlebka.
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |