Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piegus

Grupy

Szukaj w grupach

 

Piegus

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-03-10 13:31:53

Temat: Piegus
Od: "AniaS" <a...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

To może (po zachwytach nad "dziadem") następny szybki i smaczny przepis z
mojej kolekcji:
Piegus
1 szkl. maku
1 szkl. cukru
1 margaryna
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
Mak sparzyć na sicie i poczekać, aż ostygnie. Następnie utrzeć mikserem
cukier, rozpuszczoną margarynę i mak. Wymieszać z mąką, proszkiem,
bakaliami (rodzynki, ew. orzechy, skórka pomarańczowa), na końcu dodać
ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec ok. 40 min.
Życzę wszystkim smacznego przed weekendem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-03-10 14:20:19

Temat: Re: Piegus
Od: bartek <b...@o...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Robie od kilku lat dokladnie tak samo - goraco polecam

AniaS wrote:

> To może (po zachwytach nad "dziadem") następny szybki i smaczny przepis z
> mojej kolekcji:
> Piegus
> 1 szkl. maku
> 1 szkl. cukru
> 1 margaryna
> 1 szkl. mąki
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 5 białek
> Mak sparzyć na sicie i poczekać, aż ostygnie. Następnie utrzeć mikserem
> cukier, rozpuszczoną margarynę i mak. Wymieszać z mąką, proszkiem,
> bakaliami (rodzynki, ew. orzechy, skórka pomarańczowa), na końcu dodać
> ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec ok. 40 min.
> Życzę wszystkim smacznego przed weekendem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-10 14:34:30

Temat: Re: Piegus
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Robie od kilku lat dokladnie tak samo - goraco polecam
>
Czy na pewno nie dodaje sie zoltek??


--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-12 08:34:41

Temat: Odp: Piegus
Od: "Magda" <m...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

cześć :)
jestem lajkonikiem w pieczeniu dlatego chciałam sie zapytac
w jakiej temperaturze piecze sie to ciasto.
Z góry dziekuje za odpowiedź.
pozdrowionka
Magda

Użytkownik AniaS <a...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:01bf8a94$8e7e54a0$3...@i...szpital.z
amosc.tpnet.pl...
> To może (po zachwytach nad "dziadem") następny szybki i smaczny przepis z
> mojej kolekcji:
> Piegus
> 1 szkl. maku
> 1 szkl. cukru
> 1 margaryna
> 1 szkl. mąki
> 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 5 białek
> Mak sparzyć na sicie i poczekać, aż ostygnie. Następnie utrzeć mikserem
> cukier, rozpuszczoną margarynę i mak. Wymieszać z mąką, proszkiem,
> bakaliami (rodzynki, ew. orzechy, skórka pomarańczowa), na końcu dodać
> ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec ok. 40 min.
> Życzę wszystkim smacznego przed weekendem.
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-13 08:53:28

Temat: Re: Piegus
Od: "AniaS" <a...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

W piekarniku - ok.180-190C, ale i tak zawsze sprawdzam patyczkiem, czy już
jest suche.
Natomiast jeśli chodzi o wynalazek zwany prodiżem, to oczywiście pozostaje
ci tylko patyczek
( ale swoją drogą ciekawa sprawa, że w takim śmiesznym prodiżu dobrze
upiecze się każde ciasto, które wymagałoby konkretnej temperatury. Czy Wy
też macie p[odobne doświadczenia?).
A propos innego pytania na temat piegusa, które gdzieś się pojawiło - nie
dodaje się do niego żółtek i właśnie dlatego jest taki smaczny. Zawsze go
robię, jak nie mam co zrobić z białkami.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-13 09:12:09

Temat: Re: Piegus
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A propos innego pytania na temat piegusa, które gdzieś się pojawiło - nie
> dodaje się do niego żółtek i właśnie dlatego jest taki smaczny. Zawsze go
> robię, jak nie mam co zrobić z białkami.

Ja pytalam i bardzo sie ciesze, ze wreszcie bede mogla wykorzystac
bialka, bezy nigdy mi sie nie udawaly, co prawda nie probowalam
przepisu Magdaleny.


--
nowa oferta, nowe mozliwosci, nowe ceny - http://rubikon.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pilnie szukam legend o alkoholach
obiad imieninowy
Re: Bylo :Nalewka na bursztynie? a teraz cos jeszcze
malotopliwy ser zolty
Re: Bylo :Nalewka na bursztynie? a teraz cos jeszcze

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »