« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-21 06:33:25
Temat: Pierogi litewskie - poszukuje przepisWitam wszystkich głodomorów :)
Słyszałem ostatnio bardzo dobre opinie o pierogach litewskich. Podobno w
skład farszu wchodzą ziemniaki , podsmażany boczek, cebulka i inne składniki
których nie znam. Przeszukałem sieć przez google i znalazłem jeden przepis
ale on nie bardzo pasuje do usłyszanego opisu (farsz jest z sera, boczku,
cebulki i jajek - brak ziemniaczków). Powiem wam z góry, ze na pewno nie
chodzi mi o ruskie pierogi (podobno zwane też ukraińskimi). Jeżeli ktoś z
was miałby taki przepis to bardzo będę wdzięczny za podzielenie się nim.
--
Pozdrawiam
Głodny Szymon z Krakowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-21 07:19:54
Temat: Re: Pierogi litewskie - poszukuje przepis
> Słyszałem ostatnio bardzo dobre opinie o pierogach litewskich.
Podaję przepis za "Naleśniki, pierogi, krokiety" Hanna Szymanderska,
Biblioteczka Poradnik Domowego 3/2003 Prószyński i S-ka
Farsz do pierogów litewskich
6 porcji po: 236kcal; 5,6 g białka; 17,4 g tłuszczu; 49,1 mg
cholesterolu; 1,9 g błonnika
7-9 ziemniaków, 15 dag wędzonego boczku, cebula, sól, pieprz, łyżka
margaryny, jajo
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce. Posiekaną cebulę zeszklić na
margarynie, boczek drobno pokroić. Starte ziemniaki odcisnąć, połączyć z
boczkiem i cebulą, wbić jajo, doprawić do smaku solą i pieprzem,
dokładnie wymieszać.
Pierogi podawać polane masłem, śmietaną lub stopioną słoniną ze skwarkami.
Życzę smacznego
Pozdrawiam :-)
> Głodny Szymon z Krakowa
Wojtek w trakcie śniadania :-)
--
Wojciech Ściesiński
w...@N...prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 07:28:36
Temat: Re: Pierogi litewskie - poszukuje przepis
Użytkownik "tuj" <t...@n...poczta.fm.invalid> napisał w wiadomości
news:baf6af$jrr$1@atlantis.news.tpi.pl...
> których nie znam. Przeszukałem sieć przez google i znalazłem jeden przepis
> ale on nie bardzo pasuje do usłyszanego opisu (farsz jest z sera, boczku,
> cebulki i jajek - brak ziemniaczków). Powiem wam z góry, ze na pewno nie
> chodzi mi o ruskie pierogi (podobno zwane też ukraińskimi). Jeżeli ktoś z
> was miałby taki przepis to bardzo będę wdzięczny za podzielenie się nim.
> --
moze znalazles moj przepis na stronie Wielkie Zarcie :)
Ziemniaki sa u mnie w ciescie pierogowym hihi :)
To byl ten, prawda?
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis63.html
Zagniatam do nich po prostu ciasto z maki, ugotowanych, koniecznie zimnych
ugniecionych ziamniakow, jajka i odrobiny soli (na oko). Czasem do farszu
nie dodaje calej piany z bialek, jak konsystencja robi sie za luzna.
Najlepsze jak odrobine przestygna. Ja zazwyczaj robie tak, ze te pierogi
gotuje wczesniej niz ma byc obiad, a potem je zapipekam i podaje na stol w
zaroodpornym naczyniu. Trzeba je tylko polac maslem, zeby sie nie posklejaly
dokumentnie.
Dosc zapychajace danie, ale bardzo je lubie :) Szczegolnie z feta.
pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 07:42:05
Temat: Re: Pierogi litewskie - poszukuje przepisJa bardzo przepraszam, że się wtrącę, ale czy pierogi litewskie to to samo,
co kołduny litewskie?
--
Pozdrawiam
K
"Just one year of love
is better a lifetime alone" [Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 08:04:04
Temat: Re: Pierogi litewskie - poszukuje przepis
Użytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@b...box43.pl> napisał w
wiadomości news:bafagq$amp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ja bardzo przepraszam, że się wtrącę, ale czy pierogi litewskie to to
samo,
> co kołduny litewskie?
>
Farsz koldunów litewskich to przede wszystkim duzo miecha i tluszczu, a w
pierogach litewskich nie :) Ale tak naprawde, to nie wiem, czym oryginalnie
nadziewano pierogi litewskie, tylko o tym sza...
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 09:17:25
Temat: Odp: Pierogi litewskie - poszukuje przepisUżytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:baf9os$7et$...@n...news.tpi.pl...
> Ziemniaki sa u mnie w ciescie pierogowym hihi :)
> To byl ten, prawda?
Prawda, prawda :)
> Zagniatam do nich po prostu ciasto z maki, ugotowanych, koniecznie zimnych
> ugniecionych ziamniakow, jajka i odrobiny soli (na oko). Czasem do farszu
> nie dodaje calej piany z bialek, jak konsystencja robi sie za luzna.
Wydaje mi sie, że ten przepis co podał mi Wojtek to jest to o co mi
chodziło. Chociaż poczekam jeszcze na inne odpowiedzi i wtedy zobaczymy.
--
Pozdrawiam
Jedzący drugie śniadanie Szymon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 10:25:42
Temat: Re: Pierogi litewskie - poszukuje przepis
Użytkownik "tuj" <t...@n...poczta.fm.invalid> napisał w wiadomości
news:bafftt$aka$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
> Wydaje mi sie, że ten przepis co podał mi Wojtek to jest to o co mi
> chodziło. Chociaż poczekam jeszcze na inne odpowiedzi i wtedy zobaczymy.
> --
przepis chyba godny polecenia, moj przyszywany kuzyn i cala jego rodzina
zajadaja sie pierogami z ziemniakami. Ja ich prawde mowiac nie cierpie
(chyba, zeby ktos mi podal do tego kawal miesa, hehe), ale o gustach sie nie
dyskutuje. Na szczescie nie wszyscy lubia to samo, bo by wynalazkow
kulinarnych nie bylo ;-P
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 15:08:13
Temat: Re: Pierogi litewskie - poszukuje przepis> > Ja bardzo przepraszam, że się wtrącę, ale czy pierogi litewskie to to
> samo,
> > co kołduny litewskie?
>
> Farsz koldunów litewskich to przede wszystkim duzo miecha i tluszczu, a w
> pierogach litewskich nie :) Ale tak naprawde, to nie wiem, czym
oryginalnie
> nadziewano pierogi litewskie, tylko o tym sza...
>
Wlasnie nie tluszcz. Farsz powinien byc chyba z poledwicy wolowej, a ta
tlusta nie jest. Dodatkowym atrybutem koldunow jest gotowanie w
rosole/bulionie, a nie w wodzie
Pzdr,
Konik
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 17:18:34
Temat: Re: Pierogi litewskie - poszukuje przepisTomasz Konik <t...@g...pl> wrote:
>
> Wlasnie nie tluszcz. Farsz powinien byc chyba z poledwicy wolowej, a ta
> tlusta nie jest. Dodatkowym atrybutem koldunow jest gotowanie w
> rosole/bulionie, a nie w wodzie
Farsz koldunow sklada sie z dobrej wolowiny (ale niekoniecznie
poledwicy) zmieszanej z lojem wolowym lub -- lepiej -- szpikiem. Czasem
wolowine miesza sie ez z baranina, ale zawsze idzie soporo tluszczu.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-21 17:26:33
Temat: Re: Pierogi litewskie - poszukuje przepis> > Wlasnie nie tluszcz. Farsz powinien byc chyba z poledwicy wolowej, a ta
> > tlusta nie jest. Dodatkowym atrybutem koldunow jest gotowanie w
> > rosole/bulionie, a nie w wodzie
>
> Farsz koldunow sklada sie z dobrej wolowiny (ale niekoniecznie
> poledwicy) zmieszanej z lojem wolowym lub -- lepiej -- szpikiem. Czasem
> wolowine miesza sie ez z baranina, ale zawsze idzie soporo tluszczu.
>
Ot, co! Czulem, ze cos opuscilem;-) Ze szpikiem!!! Wiesz moze o co chodzi z
tym "elementem"? Boje sie zabrac za kolduny, bo nie wiem, co z ta wolowina.
Trudne mieso do obrobki. W koldunach jest zmielone, ale nie wiem dokladnie
co zrobic, zeby mialo odpowiednia twardosc/miekkosc/konsystencje. Ile
gotowac mieso, a ile cale kolduny...? Ten szpik ma jakies specjalne
znaczenie?
Pozdrawiam,
Konik
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |