Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pikantne plastry baklazanow-P

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pikantne plastry baklazanow-P

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-23 11:27:56

Temat: Pikantne plastry baklazanow-P
Od: Tib <c...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ostatnio bylo tu troche o baklazanie,a ze sama tez lubie i ksiazeczke z
przepisami na potrawy z woka i patelni posiadam,wyprobowalam
nastepujacy(na 4-6 porcji,ja zmniejszylam o polowe):


Skladniki:
-2 srednie baklazany(po 250 g kazdy)
-sol
-1/3 szklanki maki pszennej
-2 lyzeczki mielonego kminu rzymskiego
-2 lyzeczki mielonej kolendry
-1 lyzeczka chilli w proszku
-olej do smazenia
-1/2 szklanki naturalnego jogurtu
-1 lyzka swiezych,posiekanych listkow miety

Pokroic baklazany w 1-cenmetrowe plastry.Ulozyc w jednej warstwie na
tacy,dobrze osolic,odstawic na 15 min.Oplukac,osuszyc dokladnie na
papierowym reczniku.
Przesiac make i przyprawy na talerz,obtaczac plastry baklazana w mace z
przyprawami,strzasnac nadmiar.
Rozgrzac 2-centymetrowa warstwe oleju na zeliwnej patelni.Smazyc kilka
plastrow na raz po 2-3 min z kazdej stron,az sie zrumienia.Osaczyc na
papierowym reczniku.Wymieszac jogurt z mieta,podawac z cueplymi
baklazanami.

Moje uwagi-patelnie mam teflonowa,a jogurtu z mieta uzylam jako dipu :)

Pytanie-czytalam gdzies,ze baklazany hodowane w Polsce nie wymagaja tego
solenia i odczekiwania przed przerobka,jako ze sa podobniez pozbawione
goryczy-czy to prawda?Sole i tak na wszelki wypadek wszelkie
baklazany,jakie wpadna mi w lapki,ale jestem ciekawa :)

--

Tib


=<Bozena Zasiadczuk>=|-mamo pomurz chomik uciekl-|
-:c...@a...pl : Icq 86181173 : GG 1287619 :-
=================================================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-23 11:44:36

Temat: Re: Pikantne plastry baklazanow-P
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik wrote:
> Ostatnio bylo tu troche o baklazanie,a ze sama tez lubie

To a propos bakłażanów - moja koleżanka ugościła nas kiedyś bakłażanami
zapiekanymi +- jak lasagna (chyba już pisałem kiedyś o tym na grupę).
Plastry bakłażana przekłada się sosem bolońskim, zalewa beszamelem,
zapieka pod plastrami mozarelli. Też pycha.

--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
k...@b...tk Stranded in my mind
www.brywczynski.tk Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-23 16:26:52

Temat: Re: Pikantne plastry baklazanow-P
Od: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:aa3og5.1hs.1@Konrad.Brywczynski...
> To a propos bakłażanów - moja koleżanka ugościła nas kiedyś bakłażanami
> zapiekanymi +- jak lasagna (chyba już pisałem kiedyś o tym na grupę).
> Plastry bakłażana przekłada się sosem bolońskim, zalewa beszamelem,
> zapieka pod plastrami mozarelli. Też pycha.
>
> --
> Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
> k...@b...tk Stranded in my mind
> www.brywczynski.tk Electric raven met me there
> UIN:27412398 To see what we could find


ales mi smaka narobil...

Mechcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Roladki wieprzowe maklowicza?
Re: szpinak swiezy - relacja
Pizza
Re: co to jest szalotka?
Menu - oj, jak sie zaslinilam....

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »