| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-23 11:27:56
Temat: Pikantne plastry baklazanow-POstatnio bylo tu troche o baklazanie,a ze sama tez lubie i ksiazeczke z
przepisami na potrawy z woka i patelni posiadam,wyprobowalam
nastepujacy(na 4-6 porcji,ja zmniejszylam o polowe):
Skladniki:
-2 srednie baklazany(po 250 g kazdy)
-sol
-1/3 szklanki maki pszennej
-2 lyzeczki mielonego kminu rzymskiego
-2 lyzeczki mielonej kolendry
-1 lyzeczka chilli w proszku
-olej do smazenia
-1/2 szklanki naturalnego jogurtu
-1 lyzka swiezych,posiekanych listkow miety
Pokroic baklazany w 1-cenmetrowe plastry.Ulozyc w jednej warstwie na
tacy,dobrze osolic,odstawic na 15 min.Oplukac,osuszyc dokladnie na
papierowym reczniku.
Przesiac make i przyprawy na talerz,obtaczac plastry baklazana w mace z
przyprawami,strzasnac nadmiar.
Rozgrzac 2-centymetrowa warstwe oleju na zeliwnej patelni.Smazyc kilka
plastrow na raz po 2-3 min z kazdej stron,az sie zrumienia.Osaczyc na
papierowym reczniku.Wymieszac jogurt z mieta,podawac z cueplymi
baklazanami.
Moje uwagi-patelnie mam teflonowa,a jogurtu z mieta uzylam jako dipu :)
Pytanie-czytalam gdzies,ze baklazany hodowane w Polsce nie wymagaja tego
solenia i odczekiwania przed przerobka,jako ze sa podobniez pozbawione
goryczy-czy to prawda?Sole i tak na wszelki wypadek wszelkie
baklazany,jakie wpadna mi w lapki,ale jestem ciekawa :)
--
Tib
=<Bozena Zasiadczuk>=|-mamo pomurz chomik uciekl-|
-:c...@a...pl : Icq 86181173 : GG 1287619 :-
=================================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-23 11:44:36
Temat: Re: Pikantne plastry baklazanow-PUżytkownik wrote:
> Ostatnio bylo tu troche o baklazanie,a ze sama tez lubie
To a propos bakłażanów - moja koleżanka ugościła nas kiedyś bakłażanami
zapiekanymi +- jak lasagna (chyba już pisałem kiedyś o tym na grupę).
Plastry bakłażana przekłada się sosem bolońskim, zalewa beszamelem,
zapieka pod plastrami mozarelli. Też pycha.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
k...@b...tk Stranded in my mind
www.brywczynski.tk Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-23 16:26:52
Temat: Re: Pikantne plastry baklazanow-P
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <b...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:aa3og5.1hs.1@Konrad.Brywczynski...
> To a propos bakłażanów - moja koleżanka ugościła nas kiedyś bakłażanami
> zapiekanymi +- jak lasagna (chyba już pisałem kiedyś o tym na grupę).
> Plastry bakłażana przekłada się sosem bolońskim, zalewa beszamelem,
> zapieka pod plastrami mozarelli. Też pycha.
>
> --
> Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
> k...@b...tk Stranded in my mind
> www.brywczynski.tk Electric raven met me there
> UIN:27412398 To see what we could find
ales mi smaka narobil...
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |