Data: 2003-03-10 06:31:43
Temat: Re: Pokrzywa-wartości odżywcze
Od: Seva <n...@p...do.stopki.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marta Wieszczycka <m...@p...onet.pl> napisał(a) w wiadomości
news:b4ad46$9f4$1@nemesis.news.tpi.pl:
>> Moja żona regularnie, co wiosnę pichci pokrzywy.
> A pichci na świeżo, czy suszy i herbatkuje?
Często robi coś takiego (przepis własny):
Pokrzywy z ryżem
Do zrobienia tej potrawy nadają się tylko młode liście, więc wiosna
jest najlepszą porą na tę potrawę.
Zebrane młode liście pokrzywy wrzucić do wrzącej wody i gotować
aż zmiękną (ok. 10 min.).
Pokroić na drobno.
Przyprawić:
1) można zrobić masalę, czyli podsmażyć na oleju lub ghi kminek indyjski,
kurkumę, asafetidę i chili.
2) można też zrobić zasmażkę z mąki i z dodatkiem odrobiny mleka.
3) dodać sol do smaku.
Pokrzywy wymieszać z ryżem (ilość ryżu wg uznania).
Zamias asafetity, możesz dać troszkę cebuli, a zamiast kminku indyjskiego
- zwykły.
--
Pozdrawiam, Seva. --> GG#788049 --> mail:w...@p...pl
[Moja strona] --> http://www.seva.sotiko.pl
[Moje aukcje] --> http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=103279
|