« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2011-04-07 08:12:07
Temat: Re: Polędwica wołowaW dniu 2011-04-07 09:28, Qrczak pisze:
> Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Co robicie najczęściej z polędwicy wołowej?
>>
>> Kupiłam kilogram i się zastanawiam, co z nim począć nietypowego.
>
>
> Nietypowego? Mielone zrób.
To jest myśl!
PS: wpadaj częściej
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2011-04-07 08:13:04
Temat: Re: Polędwica wołowaW dniu 2011-04-07 09:11, Władysław Łoś pisze:
> In article<ini4e2$qj7$2@news.onet.pl>, medea<x...@p...fm> wrote:
>
>> Co robicie najczęściej z polędwicy wołowej?
>>
>> Kupiłam kilogram i się zastanawiam, co z nim począć nietypowego.
> Ja robię najczęściej befsztyki albo pieczeń.
Jak robisz tę pieczeń?
> Jak chcesz coś nietypowego, to zmiel na farsz do gołąbków.
Chyba tym się skończy. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2011-04-07 09:25:02
Temat: Re: Polędwica wołowaIn article <injrmf$6i8$2@news.onet.pl>, medea <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 2011-04-07 09:11, Władysław Łoś pisze:
> > In article<ini4e2$qj7$2@news.onet.pl>, medea<x...@p...fm> wrote:
> >
> >> Co robicie najczęściej z polędwicy wołowej?
> >>
> >> Kupiłam kilogram i się zastanawiam, co z nim począć nietypowego.
> > Ja robię najczęściej befsztyki albo pieczeń.
>
> Jak robisz tę pieczeń?
Obsypać mąką, obsmażyć na maśle na ostrym ogniu, posolić, wsadzić do
gorącego pieca na 10-15 minut. Jeść na gorąca, a jak wystygnie jest
znakomita na zimno.
Z polędwicy robi się jeszcze np. boeuf Stroganoff. Polecam też czeską
potrawę svíčková na smetané.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2011-04-07 09:52:27
Temat: Re: Polędwica wołowaUżytkownik "Władysław Łoś" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-939A88.11250207042011@news.onet.pl...
> In article <injrmf$6i8$2@news.onet.pl>, medea <x...@p...fm> wrote:
>
> > W dniu 2011-04-07 09:11, Władysław Łoś pisze:
> > > In article<ini4e2$qj7$2@news.onet.pl>, medea<x...@p...fm> wrote:
> > >
> > >> Co robicie najczęściej z polędwicy wołowej?
> > >>
> > >> Kupiłam kilogram i się zastanawiam, co z nim począć nietypowego.
> > > Ja robię najczęściej befsztyki albo pieczeń.
> >
> > Jak robisz tę pieczeń?
>
>
> Obsypać mąką, obsmażyć na maśle na ostrym ogniu, posolić, wsadzić do
> gorącego pieca na 10-15 minut. Jeść na gorąca, a jak wystygnie jest
> znakomita na zimno.
>
> Z polędwicy robi się jeszcze np. boeuf Stroganoff. Polecam też czeską
> potrawę svíčková na smetané.
A co to jest to ostatnie? Tak się to robi?:
http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/svkov-
na-smetan
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2011-04-07 12:58:46
Temat: Re: Polędwica wołowa
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:ini4e2$qj7$2@news.onet.pl...
> Co robicie najczęściej z polędwicy wołowej?
>
> Kupiłam kilogram i się zastanawiam, co z nim począć nietypowego.
>
> Ewa
1. befsztyk tatarski
2. steki
3. boeuf strogonow (nie jestem pewien jak sie toto pisze)
4. carpaccio
5. gulasz z wolowiny (ale to raczej szkoda poledwicy na to)
6. bitki wolowe (wlasnie z poledwicy)
7. cos na ksztalt rolady wopowej tyle ze do srodka serek plesniowy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2011-04-07 14:09:13
Temat: Re: Polędwica wołowaDnia Thu, 07 Apr 2011 01:37:22 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Czy jest coś lepszego do zeżarcia na surowo jak polędwica wołowa?
Nie ma! Mniam!
> Mózg
> wieprzowy?
Wolę cielęcy, ale ostatnio nikt u nas na wsi cielaka nie bił.
> Szpik z wołowej kości udowej?
Mniam!
> Serce i wątroba przeżuwaczy?
Mniam!
> Ja
> pamiętam podział na drobia i patrochy wywodzący się jeszcze z
> paleolitu... I wątrobę na surowo potrafię zeżreć.
O nie, do tego jeszcze nie doszłam, ale się przymierzam...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2011-04-07 14:15:41
Temat: Re: Polędwica wołowaDnia Wed, 6 Apr 2011 19:41:54 +0200, Krzysztof Tabaczyński napisał(a):
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:ini4e2$qj7$2@news.onet.pl...
>> Co robicie najczęściej z polędwicy wołowej?
>>
>> Kupiłam kilogram i się zastanawiam, co z nim począć nietypowego.
>>
>
> Befsztyki.
> Polędwicę pociąć na plastry grubości około 2,5 cm.
> (...)
Polędwicę pozbawić błon, pociąć na plastry grubości około 2,5 cm, rozgnieść
pięścią albo lekko!!! pobic drewnianym tłuczkiem, wymieszać z cebulą i
lekkim winegretem (oliwa i ocet biały winny 3:1) z zielonym pieprzem (bez
soli), zapakowac do torebki foliowej (wycisnąć pwoietrze) na pół godzinki i
do lodówki.
Patelnię rozgrzać, wlać nieco oleju, na ostrym ogniu smażyć poledwicę z
cebulą równocześnie.
Przewrócić na drugą stronę po 4 min. smażenia, dosmażyc tyle samo, na
chwilę przykryć, poddusić MOMENT, odkryć, doprowadzić do odparowania sosu,
zrumienić, posolić szybko, natychmiast podawać, kądąc kawałeczek masła na
każdej porcji.
PYCHOTA!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2011-04-07 21:31:36
Temat: Re: Polędwica wołowaDnia Thu, 7 Apr 2011 16:15:41 +0200, Ikselka napisał(a):
> Polędwicę pozbawić błon, pociąć na plastry grubości około 2,5 cm, rozgnieść
> pięścią albo lekko!!! pobic drewnianym tłuczkiem, wymieszać z cebulą i
> lekkim winegretem (oliwa i ocet biały winny 3:1) z zielonym pieprzem (bez
> soli), zapakowac do torebki foliowej (wycisnąć pwoietrze) na pół godzinki i
> do lodówki.
> Patelnię rozgrzać, wlać nieco oleju, na ostrym ogniu smażyć poledwicę z
> cebulą równocześnie.
> Przewrócić na drugą stronę po 4 min. smażenia, dosmażyc tyle samo, na
> chwilę przykryć, poddusić MOMENT, odkryć, doprowadzić do odparowania sosu,
> zrumienić, posolić szybko, natychmiast podawać, kądąc kawałeczek masła na
> każdej porcji.
>
> PYCHOTA!
...moja obiadowa dzisiejsza - w związku z nowym zakupem już na święta.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2011-04-08 15:07:31
Temat: Re: Polędwica wołowaW dniu 2011-04-06 18:29, medea pisze:
> Co robicie najczęściej z polędwicy wołowej?
>
> Kupiłam kilogram i się zastanawiam, co z nim począć nietypowego.
>
> Ewa
może lody?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2011-04-08 15:30:24
Temat: Re: Polędwica wołowaDnia Wed, 06 Apr 2011 18:29:55 +0200, medea napisał(a):
> Co robicie najczęściej z polędwicy wołowej?
>
> Kupiłam kilogram i się zastanawiam, co z nim począć nietypowego.
>
A tak w ogóle - jakoś rzadko mi się zdarza najpierw coś kupić, a potem
dopiero myśleć, co z tego zrobić, w dodatku NIETYPOWEGO ;-PPP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |