« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-07-30 06:56:00
Temat: Pomidory...Hej
W wekend bylem w odwiedziny u rodziny i na droge powrotna dostalem dwie
skrzynki pomidorow z wlasnego ogrodka (nie pryskane).
Co moge z nich zrobic aby sie nie popsuly bo szkoda :-)
Nie chce z nich robic przecieru pomidorowego :-)
Tomek...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-07-30 07:01:36
Temat: Re: Pomidory...Tomek... pisze:
> Co moge z nich zrobic aby sie nie popsuly bo szkoda :-)
>
> Nie chce z nich robic przecieru pomidorowego :-)
Zapasteryzuj je w słoikach.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-07-30 07:11:47
Temat: Re: Pomidory...Tomek... napisał(a):
> Hej
>
> W wekend bylem w odwiedziny u rodziny i na droge powrotna dostalem dwie
> skrzynki pomidorow z wlasnego ogrodka (nie pryskane).
>
> Co moge z nich zrobic aby sie nie popsuly bo szkoda :-)
>
> Nie chce z nich robic przecieru pomidorowego :-)
>
> Tomek...
>
>
Zdarzyło mi się mrozić, ale dobrze, na kość. W zimie, nie powiem: do
sosów, zup?..
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-07-30 08:21:49
Temat: Re: Pomidory...Tomek... pisze:
> Hej
>
> W wekend bylem w odwiedziny u rodziny i na droge powrotna dostalem dwie
> skrzynki pomidorow z wlasnego ogrodka (nie pryskane).
>
> Co moge z nich zrobic aby sie nie popsuly bo szkoda :-)
>
> Nie chce z nich robic przecieru pomidorowego :-)
>
> Tomek...
>
>
>
mam ten sam "problem" :)
ale poza zjadaniem ich na kanapkach ze swiezym serkiem to
jeszcze wymyslilam ze zrobie przecierana pomidorowa, na
pewno bedzie spaghetti z sosem z tych pomidorow. na pewno
bedzie tez mussaka :)
generalnie wsadz je do kartonu a karton w ciemne i chlodne
miejsce, beda dobre przez dlugi czas
--
Justyna/walkie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-07-30 09:37:37
Temat: Re: Pomidory...
Użytkownik "Tomek..." <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:f8k21q$8m$1@inews.gazeta.pl...
> Hej
>
> W wekend bylem w odwiedziny u rodziny i na droge powrotna dostalem dwie
> skrzynki pomidorow z wlasnego ogrodka (nie pryskane).
>
> Co moge z nich zrobic aby sie nie popsuly bo szkoda :-)
>
> Nie chce z nich robic przecieru pomidorowego :-)
>
U nas jedna skrzynka by poszła do zjedzenia tak o z łapki ( szczególnie
Arek uwielbia tak jeść pomidory)
a druga do lecza ( do słoików na zimę)
--
Pozdrawiamy
Marta i Arek 22 miesiące
www.arek.cba.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-07-30 09:59:35
Temat: Re: Pomidory...** Tomek... <t...@g...pl> wrote:
> W wekend bylem w odwiedziny u rodziny i na droge powrotna dostalem dwie
> skrzynki pomidorow z wlasnego ogrodka (nie pryskane).
> Co moge z nich zrobic aby sie nie popsuly bo szkoda :-)
Np. sos do spaghetti i zamrozić go w porcjach na jeden posiłek. Byle bez mięsa
- mięso możesz dodać świeże po rozmrożeniu jak lubisz.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-07-30 10:32:57
Temat: Re: Pomidory...
"Tomek..." <t...@g...pl> wrote in message
news:f8k21q$8m$1@inews.gazeta.pl...
> Hej
>
> W wekend bylem w odwiedziny u rodziny i na droge powrotna dostalem dwie
> skrzynki pomidorow z wlasnego ogrodka (nie pryskane).
>
> Co moge z nich zrobic aby sie nie popsuly bo szkoda :-)
>
> Nie chce z nich robic przecieru pomidorowego :-)
>
> Tomek...
Zostaw częśc na bieżące spożycie, resztę przerób - mniejsze sparz i
zanuż w zimnej wodzie - skórka łatwo zejdzie - ułóż w słoikach i zalej
zalewą - z olejem, albo jeszcze lepiej gorącym przecierem pomidorowym i
zapasteryzuj - zalewa jak i przecier przydadzą się do sosów, a pomidory do
chleba, zapiekanek, pizzy...
Większe - pokroić (po obraniu ze skórki) na cząstki i zapasteryzować -
gotowe na dodanie do sosów (na koniec gotowania - aby były w kawałkach), do
"leczo"... itp.
Możesz też dokupić składniki do leczo zrobić je i zamrozić (my tak
robimy) lub zapasteryzować w słoikach - gotowce (my tak robimy) - z
zamrażarki - wyciąga się rano - gotowe danie na obiad, ze słoików - po
podgrzaniu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-07-30 11:38:07
Temat: Re: Pomidory...Użytkownik "Tomek..." <t...@g...pl> napisał w wiadomości
news:f8k21q$8m$1@inews.gazeta.pl...
> Hej
>
> W wekend bylem w odwiedziny u rodziny i na droge powrotna dostalem dwie
> skrzynki pomidorow z wlasnego ogrodka (nie pryskane).
>
> Co moge z nich zrobic aby sie nie popsuly bo szkoda :-)
>
> Nie chce z nich robic przecieru pomidorowego :-)
>
Zrób suszone - kroisz w ćwiartki wsadzasz na noc do piekarnika nastawionego na
70 st. C. Potem zalewasz (albo nie, ale takie namoczone są lepsze) w słoiku
oliwą z oliwek albo olejem słonecznikowym.
Pozdrawiam
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |