| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-20 12:31:51
Temat: ProblemHej
Zwracam się do was z takim problemem mianowicie moja dziewczyna przychodzi
dzisiaj na obiad i nie wiem jaka potrawą ją zaskoczyć. Może coś doradzicie
Dzięki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-20 14:24:46
Temat: Re: Problem
Użytkownik Marek <h...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:94c0jq$90s$...@o...ict.pwr.wroc.pl...
> Hej
> Zwracam się do was z takim problemem mianowicie moja dziewczyna przychodzi
> dzisiaj na obiad i nie wiem jaka potrawą ją zaskoczyć. Może coś doradzicie
> Dzięki
>
> może spaghetti "alla carbonara " ?
ja robię to tak :
2 jaja, 40g parmezanu lub oscypka utartego, łyżka drobno posiekanej naci z
pietruszki, 400g spaghetti, 150g wędzonego boczku, 50g masła, sól, pieprz.
Wybić jaja do miseczki, roztrzepać, rozmieszać z serem, pieprzem i
pietruszką.
gotując spaghetti usmarzyć pokrojony w drobną kostkę boczek, odcedzić
spaghetti i jeszcze wilgotne położyć
na podsmażony boczek, zalać masą z jaj,energicznie zamieszać i natychmiast
podawać. Pyszności !!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-20 17:49:13
Temat: Re: ProblemMarek wrote:
>
> Hej
> Zwracam się do was z takim problemem mianowicie moja dziewczyna przychodzi
> dzisiaj na obiad i nie wiem jaka potrawą ją zaskoczyć. Może coś doradzicie
> Dzięki
Zrob kure w winie z ryzem i salata, mozesz to wszystko wczesniej
przygotowac, zebys nie musial siedziec w kuchni, jak ona przyjdzie.
Musisz miec, na dwie osoby
4 kawalki kury
1 szklanke dobrego bialego wytrawnego wina
1 szklanke rosolu z kostki
2 cebule
sol, pieprz do smaku
2 lyzki oliwy
Obsmaz kure na oliwie, gdy brazowa naokolo, przeloz do garnka, dodaj
pokrojona cebule do patelni, usmaz na zloto, przeloz do garnka. Dodaj
wino do patelni, zeskrob dno, przelej do garnka, dodaj rosol, sol i
pieprz, przykryj i dus na malym ogniu, az miekkie, okolo godziny. Mozesz
tez wstawic do piekarnika, na godzine na 180C.
Podaj z ziemniakami lub ryzem i salata.
To danie mozna trzymac cieple w piecu, czy na malutkim ogniu. Ogrzej
talerze w piecu przed nalozeniem na nie jedzenia, zeby potrawa dluzej
byla ciepla na stole.
Podaj z tym samym bialym wytrawnym winem, z ktorym gotowales.
Nie zapomnij o kwiatach, swiecach, ladnie ubranym stole, i spuszczonej
klapie na sedesie.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-22 08:54:43
Temat: RE: ProblemFrom: Magdalena Bassett
>Zrob kure w winie z ryzem i salata
[ciach]
Otoz ja znam inny nieco przepis na kure w winie:
2 kawalki kury
maly por
mala cebula
mala marchewka
troche wedzonego boczku
10 dag watrobek drobiowych
garsc malych pieczarek
pol butelki czerwonego, (pol)wytrawnego wina
Boczek podsmazyc na patelni, dodac kure i ja zrumienic.
Przelozyc do garnka. Cebule pokroc w plasterki, marchewke
w slupki, pora na kilkucentymetrowe kawalki i na cztery
czesci wzdluz. Dodac do kury, zalac winem i dusic do
miekkosci. Na 15 minut przed koncem gotowania dodac oczyszczone
pieczarki.Watrobke obsmazyc pozadnie, dodac do odlanego
sosu z kury, przetrzec przez sitko, polac kure i warzywa.
Popijac pozostala polowa butelki wina.
Troche mnie dziwila w tym przepisie kwestia czerwonego wina.
Jednak moj znajomy Francuz rozwial watpliwosci, potwierdzil,
ze tak to wlasnie powinno byc.
Kurczak wyglada dosyc ciekawie, albowiem jest fioletowy.
Jezeli to komus nie przeszkadza - to swietnie, potrawa jest
wysmienita!
Pozdrawiam
--
Maya
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |