Data: 2007-12-03 14:40:35
Temat: Re: Problem z kurami nioskami
Od: "Dirko" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W wiadomości news:4753f7f0$0$9632$4c368faf@roadrunner.com Michal
Misiurewicz <m...@i...rr.com> napisał(a):
> Dirko wrote:
>
>> Kurom należy systematycznie podawać mieszanki
>> mineralno-witaminowe. Na przykład POLFAMIX DG-1-2.
>
> Zamiast tego to już chyba lepiej kupować jaja w sklepie,
> jaka różnica?
>
Hejka. Jak nie widzisz różnicy, to coś słabo z Twoim smakiem, Michale.
Kura, która sobie chodzi luzem jest wesoła i ma urozmaicone pożywienie,
które sama zdobywa i które wraz z ziarnem od właściciela dostarcza jej
niezbędnych składników.
Kura fermowa siedzi w klatce i zdana jest wyłącznie na przemysłowe
mieszanki paszowe wraz z różnymi dodatkami mineralno-witaminowymi,
antybiotykami, substancjami wybarwiającymi żółtko i skorupkę jaja itp.,
które mają maksymalnie zaspokoić jej zapotrzebowanie na wszystkie składniki
pokarmowe. Niestety czegoś musi takiej kurze brakować ponieważ jajka fermowe
nie są smaczne. Podobnie jest z mięsem brojlerów.
Czy ktoś jeszcze pamięta smak rosołu z prawdziwej wiejskiej kury?
Pozdrawiam premiksowo Ja...cki
PS Dostęp do polfamiksów umożliwia niosce (szczególnie w zimie) uzupełnienie
niedoborów niektórych pierwiastków czy witamin, które wiążą się z intensywną
produkcją jaj i pozwala uniknąć skutków jednostronnego żywienia samym
ziarnem zbóż. :-)
|