Strona główna Grupy pl.misc.dieta Produkty przydatne przy DO Re: Produkty przydatne przy DO

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Produkty przydatne przy DO

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "MORGANO/BYTOM" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Produkty przydatne przy DO
Date: Mon, 20 May 2002 12:02:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 88
Message-ID: <acal1v$2aq$1@news.tpi.pl>
References: <acaftb$3k6$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc124.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1021892480 2394 213.76.10.124 (20 May 2002 11:01:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 May 2002 11:01:20 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-Subject: Odp: Produkty przydatne przy DO
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:6501
Ukryj nagłówki


Użytkownik "Tomasz" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:acaftb$3k6$1@news.onet.pl...
> Ostatnio, w poszukiwaniu tlustych produktów spotkalem
> twarog smietankowy (popularny od wielu lat) na którym pisze ze ma 55%
> tluszczu ale w suchej masie.
> Zaden spotkany dotychczas ser nie mial takiej zawartosci tluszczu
> (napisanej), mysle ze w mokrym produkcie to bedzie tego ze 30%.
> W zadnych tabelach nie znalazlem tego twarozku.
> Czy zna ktoś zawartosc BTW dla tego produktu?
> Drugie pytanie dotyczy uzywania maki.
> Do plackow serowo-jajecznych, klusków lanych itp
> uzywam zawsze nieco maki.
> Maka pszenna mi sie jednak nie podoba i mysle ze zdrowsza bylaby moze maka
> zytnia razowa albo maka gryczana lub kukurydziana. Czy ktoś z optymalnych
> zastanawiał sie nad tym?

Jak przyrządzić pyszne kluski z jajek i białego sera.
Są to tak zwane KRÓTKIE KLUSKI BAWARSKIE.


KLUSKI Z JAJEK I SERA BIAŁEGO
WAGA. N A Z W A . B. T. W. KCAL.
700g. Ser biały tłusty 123,9 -70,7 -24,5 -1239
500g. Jajka całe 10szt 62,5- 53,5 -5,0 -755
150g. Mąka krupczatka 14,1 -2,4 -111,2-519

OGÓŁ. 1350g. OGÓŁEM B-T-W-KCAL>
200,5 -126,6 -140,7 -2513
>
100 g. <PRODUKTU> 14,9 -9,4- 10,4- 186

STOSUNEK> 1- 0,6- 0,7


Krótkie kluski Bawarskie. Są to bardzo pyszne, optymalne kluski.
Dlaczego Bawarskie ponieważ, kluski te są bardzo popularne w Bawarii i stamtąd
się wywodzą.
W sklepach można kupić specjalny przyrząd do przygotowania tych klusek.
Oryginalna nazwa tego urządzenia to SPÄTZLE HOBEL, wynaleziona w 1928 roku.
Jest to bardzo proste i przydatne urządzenie do przygotowania klusek.
Opiszę jak przyrząd wygląda: Jest to cienka stalowa, nierdzewna płytka długości
około 22 cm, szerokości około 8cm.
W tej płytce są dziurki, dużo dziurek, około 90-100 o średnicy 6mm.
Do tej stalowej płyty która ma prowadnicę jest dołączony pojemniczek do którego
wlewamy przygotowane ciasto.
Ruchem posuwistym przesuwamy raz w lewo raz w prawo pojemnik z ciastem.
Ciasto przez te dziurki wpada do garnka z wrzącą, osoloną gotującą się wodą. Kto
nie ma takiego przyrządu może sobie poradzić zastępczo w inny sposób.
Pojedyncza tarka a z dziurkami do szatkowania marchewki. Przez te dziurki też
można powoli wlewać nad wrzątkiem nasze ciasto do słonej wody.
Można również wykorzystać zastępczo plastykowy lejek o średnicy jak wyżej i
wlewać ciasto przez lejek i efekt będzie taki sam, lub podobny.
Na wrzątku kształtują się niepowtarzalne kluseczki, które wystarczy, że raz
wypłyną i się zagotują i już są gotowe.
Wówczas zraszamy te kluski zimną wodą i przelewamy do durszlaka. Gdy woda
ścieknie możemy kluski podawać lub porcjować po 100g dla jednej osoby. Kluski
wkładam do plastikowych pojemników, lub plastikowych woreczków.
Kluski można przechowywać w zamrażarce dowolnie długo nawet dwa trzy tygodnie.
Przed spożyciem należy je wyjąć i zaleć lekko osolonym wrzątkiem i przez
moment zagotować,
wówczas dochodzą do poprzedniej postaci i są gotowe do spożycia.
Są znakomite do gulaszu , drobiu, mięs, rosołu, zupy pomidorowej, ogórkowej
do oraz według własnego uznania do wszystkiego zamiast ziemniaków. Przygotowanie
ich jest dziecinnie łatwe. Wszystkie składniki miesza się mikserem.
Tylko na jedną rzecz muszę zwrócić WAM uwagę i to bardzo ważną.
Niejednokrotnie jak się mówi o w/w kluskach w różnych przepisach mówi się mąka
nie wymieniając jej gatunku, to wielki błąd a tą mąką o którą chodzi w tym
przepisie jest MĄKA KRUPCZATKA. Jest to bardzo ważna informacja, żeby kluski
się udały, a nie zrobiła się z nich kluszczanka.
Wypada w tym miejscu dodać również taką ciekawostkę, że kluski te możemy
przyrządzić również z domieszką szpinaku, który dodajemy do masy.
Wówczas należy doliczyć do receptury również wartość B-T-W szpinaku. Kluski tak
przyrządzone są najlepsze dla optymalnych lepsze wszelkiego rodzaju makaronów.
Można je spożyć również zmieszane z gotowaną kiszoną kapustą i do tego duszone
żeberka. Kluski mogą być oblewane również przetopionym boczkiem. Można je
również łączyć z tartym żółtym serem i oblać przesmażoną na smalcu cebulką.
Kluski są bardzo praktyczne i treściwe. Mogą być wykorzystane wszechstronnie.
Oczywiście przedstawione przeze mnie propozycje dodatków należy sobie dopiero
samemu obliczyć.
Moja wersja dotyczy tylko produktu czystych klusek, bez dodatków. Smacznego!
Innym razem omówię ziemniaki, obsmażane.

Smacznego
życzy Morgano



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
20.05 Tomasz
20.05 alf
21.05 Joanna Duszczyńska
21.05 Tomasz
21.05 alf
22.05 Karolina
22.05 Joanna Duszczyńska
22.05 Karolina
Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha
Blog kulinarny
Blog o odchudzaniu
Fluor : ile?
zioła wycofane - samo zdrowie :)
program do optymalizacji diety
Ananas1_03 - sprawdź czy się właciwie odżywiasz
Ananas1.02 instaluje się tam gdzie dotąd nie działał
opiekun medyczny
Jaka grupa dyskusyjna na temat zdrowia
Program Ananas wprowadź zakupy , a on zestawi zapotszebowanie z zakupami
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6