Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na golabki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis na golabki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-28 16:50:54

Temat: Przepis na golabki
Od: "lidia" <l...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam goraca prosbe chcialam prosic o przepis na golabki.
Z gory dziekuje za odpowiedz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-28 20:18:44

Temat: Re: Przepis na golabki
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Mam goraca prosbe chcialam prosic o przepis na golabki.
> Z gory dziekuje za odpowiedz
>
>
Witam! Teraz nie ma dobrej kapusty na gołąbki. Młoda rwie się i gołąbki
rozlatują się. Poczekaj aż będzie gruntowa- włoska, ale przepis moę Ci podać.
Ja robię właśnie z włoskiej kapusty. Są delikatniejsze w smaku, a liście nie
są łykowate. Jeśli chcesz teraz przepis to napisz.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-28 20:27:31

Temat: Re: Przepis na golabki
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik m...@p...onet.pl napisał:
>>Mam goraca prosbe chcialam prosic o przepis na golabki.
>>Z gory dziekuje za odpowiedz
>>
>>
>
> Witam! Teraz nie ma dobrej kapusty na gołąbki. Młoda rwie się i gołąbki
> rozlatują się. Poczekaj aż będzie gruntowa- włoska, ale przepis moę Ci podać.
> Ja robię właśnie z włoskiej kapusty. Są delikatniejsze w smaku, a liście nie
> są łykowate. Jeśli chcesz teraz przepis to napisz.
>
Wlasnie dzis robilam golabki z mlodej kapusty razem z
babcia, nic sie nie porawlo i sa rownie delikatne.

--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-28 20:39:47

Temat: Re: Przepis na golabki
Od: "Demona" <v...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> >
> Wlasnie dzis robilam golabki z mlodej kapusty razem z
> babcia, nic sie nie porawlo i sa rownie delikatne.
>
> --
> Pozdrawiam <- walkie! ->

:DDDDDDDDDDDDDD
razem z babcia? a jak je sie robi :) ?
Ja rowniez potwierdzam, ze kapusta nie ma nic prawie do rzeczy, jesli sie
odpowiednio zagotuje to wszystko. Mozna pekinska kapusta owinac, czy dodac
pokrojona w paseczki do mieska i formowac kulki, mozna i zlisci winogron
(ktore juz sa w ogrodku chocby :) ).

--
Demona
-----
"Mow do mnie jeszcze..."
Kazimierz Przerwa-Tetmajer



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-28 20:56:22

Temat: Re: Przepis na golabki
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Demona napisał:
>>Wlasnie dzis robilam golabki z mlodej kapusty razem z
>>babcia, nic sie nie porawlo i sa rownie delikatne.
>>
>>--
>> Pozdrawiam <- walkie! ->
>
>
> :DDDDDDDDDDDDDD
> razem z babcia? a jak je sie robi :) ?
Musisz drobno posiekac ;-)


--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-28 22:37:04

Temat: Re: Przepis na golabki
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora


> > :DDDDDDDDDDDDDD
> > razem z babcia? a jak je sie robi :) ?
> Musisz drobno posiekac ;-)




No i co? Ktos podal ten przepis, czy nie?

Ja robie tak: wycinam glab z glowki kapusty, wkladam do mikrofalowki w
zawiazanym worku plastikowym na 6 minut, obracam i na nastepne 6. Jak
sie nie ma mikrofali, mozna sparzyc w duzym garnku z woda. Liscie
rozdzielic i nadziac nadzieniem. Niektorzy scinaja te najgrubsza
centralna zyle na lisciu, zeby byla gietsza (eetam...).

Sposobow na golabki jest wiele, glownie dziela sie na te z dodatkiem
przecieru pomidorowego i na te z dodatkiem tylko suszonych grzybow. Ja
osobiscie nie cierpie z przecierem i robie tylko z grzybami.

Nadzienie
1 czesc mielonego miesa wolowego*
1 czesc miesa wieprzowego
1 czesc miesa indyczego
3 czesci ryzu
duzo pieprzu i soli
1 jajko na pol kg miesa

Rozgrzac piec do 160C. Skladniki nadzienia wyrobic dokladnie, zawinac w
liscie, ulozyc w plaskim naczyniu szwem do dolu, podlac rosolem lub woda
do polowy wysokosci, dodac 3-4 umyte suszone grzyby, zakryc folia i piec
poltorej godziny.

Zrobic zasmazke z masla i maki, dodac plyn z golabkow i zrobic sos.
Dodac koperku, soli i pieprzu, troche maggi, troche bulionu do smaku.

*Mieso moze byc jakiekolwiek, byle zachowac proporcje 1-1 miesa i ryzu.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-29 01:09:10

Temat: Re: Przepis na golabki
Od: maruda <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

29.05.2003 00:37, osoba o wdzięcznym nicku 'Magdalena Bassett', napisała:
>>>:DDDDDDDDDDDDDD
>>>razem z babcia? a jak je sie robi :) ?
>>
>>Musisz drobno posiekac ;-)
>
>
>
>
>
> No i co? Ktos podal ten przepis, czy nie?
>
> Ja robie tak: wycinam glab z glowki kapusty, wkladam do mikrofalowki w
> zawiazanym worku plastikowym na 6 minut, obracam i na nastepne 6. Jak
> sie nie ma mikrofali, mozna sparzyc w duzym garnku z woda. Liscie
> rozdzielic i nadziac nadzieniem. Niektorzy scinaja te najgrubsza
> centralna zyle na lisciu, zeby byla gietsza (eetam...).
>
> Sposobow na golabki jest wiele, glownie dziela sie na te z dodatkiem
> przecieru pomidorowego i na te z dodatkiem tylko suszonych grzybow. Ja
> osobiscie nie cierpie z przecierem i robie tylko z grzybami.

Ryż można zastąpić kaszą gryczaną.

>
> Nadzienie
> 1 czesc mielonego miesa wolowego*
> 1 czesc miesa wieprzowego
> 1 czesc miesa indyczego
> 3 czesci ryzu
> duzo pieprzu i soli
> 1 jajko na pol kg miesa
>
> Rozgrzac piec do 160C. Skladniki nadzienia wyrobic dokladnie, zawinac w
> liscie, ulozyc w plaskim naczyniu szwem do dolu, podlac rosolem lub woda
> do polowy wysokosci, dodac 3-4 umyte suszone grzyby, zakryc folia i piec
> poltorej godziny.
>
> Zrobic zasmazke z masla i maki, dodac plyn z golabkow i zrobic sos.
> Dodac koperku, soli i pieprzu, troche maggi, troche bulionu do smaku.
>
> *Mieso moze byc jakiekolwiek, byle zachowac proporcje 1-1 miesa i ryzu.
>

Proporcji tych właśnie dotyczą gorące spory amatorów gołąbków. Ja lubię
3/5 ryżu 2/5 mięsa. Żona woli 2/3 mięsa 1/3 ryżu.

Pozostaja jeszcz kwestia samej obróbki termicznej. Można je od razu
dusić w sosie (bez mąki); można też (jeżeli są dobrze zawinięte)
obsmażyć na patelni i później dusić. Napisałaś, że nie lubisz przecieru.
Ale można stosować wypestkowane i bez skóry cząstki pomidorów.

W zasadzie, to chyba tylko dwie rzeczy są wspólne: konieczność owinięcia
liśćmi farszu i użycia sosu.

Przy okazji: układamy na dnie garnka lub brytfanki liście i liśćmi też
przykrywamy gołąbki z góry.

Jak napisałaś, przepisów i modyfikacji tego dania jest bardzo wiele.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-29 06:05:11

Temat: Re: Przepis na golabki
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

m...@p...onet.pl wrote:
>
> Witam! Teraz nie ma dobrej kapusty na gołąbki. Młoda rwie się i gołąbki
> rozlatują się.

Nieprawda! Robiłam przedwczoraj i wyszły bardzo ładne :-).

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-29 06:45:51

Temat: Re: Przepis na golabki - dlugie mi wyszlo
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>>>:DDDDDDDDDDDDDD
>>>razem z babcia? a jak je sie robi :) ?
>>
>>Musisz drobno posiekac ;-)
>
>
>
>
>
> No i co? Ktos podal ten przepis, czy nie?
Na smierc zapomnialam.
/ciach/
Robie bardzo podobnie do Ciebie Magdo.
Zaciekawil mnie Twoj patent na kapuche w mikrofali, jaka to
ma byc plastikowa torba i czy sie ona nie stopi, wstyd sie
przyznac ale mam mikrofale ale uzywam ja tylko do
podgrzewania czegos i ewentualnie zapiekania.
Głąb z kapusty wycinam i scinam rowniez te grube twarde
kapusciane zylki.
Farsze robie rozne : Ulubiony mojej rodziny:
Farsz tradycyjny
0.5 kg pieczarek
2 cebule
0.5 kg lopatki
30 dkg boczku
3/4 szklanki suchego ryzu
sol, pieprz i maly koncentrat pomidorowy.
Ryz zalewam 1.5 szklanki wrzacej wody, dodaje troche soli,
przykrywam garnek, klade na maly ogien i czekam az bedzie
miekki.
Cebule i pieczarki kroje/tre/rozdrabniam na male kawalki.
Podsmazam na masle.
0.5 kg lopatki miele/siekam nakladka do robota kuchennego
boczek kroje w kostke
Boczek wyrzucam na patelnie teflonowa i trzymam chwilke by
wytopilo sie odrobine tluszczyku, wrzucam lopatke i
przesmazam az wszystko zrobi sie zlociste.
Gdy wszystkie skladniki sa juz miekkie/zlociste/niesurowe
lacze je ze soba, dodaje puszke koncentratu oraz doprawiam
do smaku sola i pieprzem.
takim nadzieniem faszeruje kapuste, ukladam wszystko w
zaroodpornym naczyniu, podlewam wszystko bulionem, moze byc
z kostki ale nie polecam, bulion z dodatkiem pomidorow i
zapiekam okolo 45 minut w piekarniku w temp 180 stopni.

Farsz ktory lubie tylko ja i moja mama a faceci szczesliwi
nie sa ;)
Lepiej smakuje z kapusta wloska.
Farsz z sera bialego i kaszy
30 dkg sera
10 dkg orzechow wloskich
pol szklanki kaszy gryczanej
20 dkg boczku
sol, pieprz
Kasza laduje w garnku zalana dwarazy wieksza iloscia
osolonej wody i ma zmieknac.
Orzechy wloskie parzymy, obieramy ze skorki i kroimy na
mniejsze kawalki.
Boczek kroimy w kostke i wysmazamy na zloto na patelni. Gdy
wszystkie te czynnosci sa juz zrobione. Studzimy je. Ser
bialy rozdrabniamy widelcem, laczymy z pozostalaymi
skladnikami, doprawiamy sola i pieprzem i nadziewamy tym
kapuste wloska. Dalsze czynnosci takie jak w przypadku
poprzednich golabkow.

Farsz z lesnymi grzybami
70-80 dkg grzybow lesnych (podgrzybki, maslaki, kozaki, kurki)
2 cebule
3/4 szklanki ryzu.
sol, pieprz
Grzyby czyscimy i kroimy na kawalki, cebule szatkujemy, na
maslo wrzucamy cebule i 2 minuty pozniej grzyby.
Ryz zalewamy dwarazy wieksza iloscia osolonego wrzatku i
gotujemy do miekkosci na wolnym gazie.
Gdy grzyby sa miekkie, lekkie paciajowate a ryz miekki to
laczymy je ze soba, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Ladujemy w kapuste, i zapiekamy.

--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-29 06:53:09

Temat: Re: Przepis na golabki
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Teraz nie ma dobrej kapusty na gołąbki.
=========
Co ty wypisujesz? Teraz jest właśnie pora na najsmaczniejsze gołębie!
I trzeba szybko korzystać póki jest młoda kapucha.

waldek
=========


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dobry tort
Tortille - pomożecie?
torba na kolkach na zakupy - pytanie
ale obiad szykuje...
Przyprawy kuchni azjatyckiej - gdzie kupic?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »