Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: maruda <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na golabki
Date: Thu, 29 May 2003 03:09:10 +0200
Organization: xyz
Lines: 60
Message-ID: <bb3mha$da1$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bb2pgv$j88$1@atlantis.news.tpi.pl>
<0...@n...onet.pl>
<bb35o3$p59$1@atlantis.news.tpi.pl> <bb36pr$f05$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bb37e6$480$1@atlantis.news.tpi.pl> <3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: 228-105.gdynia.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1054170474 13633 217.172.228.105 (29 May 2003 01:07:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 May 2003 01:07:54 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.3) Gecko/20030312
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <3...@o...com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158099
Ukryj nagłówki
29.05.2003 00:37, osoba o wdzięcznym nicku 'Magdalena Bassett', napisała:
>>>:DDDDDDDDDDDDDD
>>>razem z babcia? a jak je sie robi :) ?
>>
>>Musisz drobno posiekac ;-)
>
>
>
>
>
> No i co? Ktos podal ten przepis, czy nie?
>
> Ja robie tak: wycinam glab z glowki kapusty, wkladam do mikrofalowki w
> zawiazanym worku plastikowym na 6 minut, obracam i na nastepne 6. Jak
> sie nie ma mikrofali, mozna sparzyc w duzym garnku z woda. Liscie
> rozdzielic i nadziac nadzieniem. Niektorzy scinaja te najgrubsza
> centralna zyle na lisciu, zeby byla gietsza (eetam...).
>
> Sposobow na golabki jest wiele, glownie dziela sie na te z dodatkiem
> przecieru pomidorowego i na te z dodatkiem tylko suszonych grzybow. Ja
> osobiscie nie cierpie z przecierem i robie tylko z grzybami.
Ryż można zastąpić kaszą gryczaną.
>
> Nadzienie
> 1 czesc mielonego miesa wolowego*
> 1 czesc miesa wieprzowego
> 1 czesc miesa indyczego
> 3 czesci ryzu
> duzo pieprzu i soli
> 1 jajko na pol kg miesa
>
> Rozgrzac piec do 160C. Skladniki nadzienia wyrobic dokladnie, zawinac w
> liscie, ulozyc w plaskim naczyniu szwem do dolu, podlac rosolem lub woda
> do polowy wysokosci, dodac 3-4 umyte suszone grzyby, zakryc folia i piec
> poltorej godziny.
>
> Zrobic zasmazke z masla i maki, dodac plyn z golabkow i zrobic sos.
> Dodac koperku, soli i pieprzu, troche maggi, troche bulionu do smaku.
>
> *Mieso moze byc jakiekolwiek, byle zachowac proporcje 1-1 miesa i ryzu.
>
Proporcji tych właśnie dotyczą gorące spory amatorów gołąbków. Ja lubię
3/5 ryżu 2/5 mięsa. Żona woli 2/3 mięsa 1/3 ryżu.
Pozostaja jeszcz kwestia samej obróbki termicznej. Można je od razu
dusić w sosie (bez mąki); można też (jeżeli są dobrze zawinięte)
obsmażyć na patelni i później dusić. Napisałaś, że nie lubisz przecieru.
Ale można stosować wypestkowane i bez skóry cząstki pomidorów.
W zasadzie, to chyba tylko dwie rzeczy są wspólne: konieczność owinięcia
liśćmi farszu i użycia sosu.
Przy okazji: układamy na dnie garnka lub brytfanki liście i liśćmi też
przykrywamy gołąbki z góry.
Jak napisałaś, przepisów i modyfikacji tego dania jest bardzo wiele.
|