Data: 2003-05-28 22:37:04
Temat: Re: Przepis na golabki
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > :DDDDDDDDDDDDDD
> > razem z babcia? a jak je sie robi :) ?
> Musisz drobno posiekac ;-)
No i co? Ktos podal ten przepis, czy nie?
Ja robie tak: wycinam glab z glowki kapusty, wkladam do mikrofalowki w
zawiazanym worku plastikowym na 6 minut, obracam i na nastepne 6. Jak
sie nie ma mikrofali, mozna sparzyc w duzym garnku z woda. Liscie
rozdzielic i nadziac nadzieniem. Niektorzy scinaja te najgrubsza
centralna zyle na lisciu, zeby byla gietsza (eetam...).
Sposobow na golabki jest wiele, glownie dziela sie na te z dodatkiem
przecieru pomidorowego i na te z dodatkiem tylko suszonych grzybow. Ja
osobiscie nie cierpie z przecierem i robie tylko z grzybami.
Nadzienie
1 czesc mielonego miesa wolowego*
1 czesc miesa wieprzowego
1 czesc miesa indyczego
3 czesci ryzu
duzo pieprzu i soli
1 jajko na pol kg miesa
Rozgrzac piec do 160C. Skladniki nadzienia wyrobic dokladnie, zawinac w
liscie, ulozyc w plaskim naczyniu szwem do dolu, podlac rosolem lub woda
do polowy wysokosci, dodac 3-4 umyte suszone grzyby, zakryc folia i piec
poltorej godziny.
Zrobic zasmazke z masla i maki, dodac plyn z golabkow i zrobic sos.
Dodac koperku, soli i pieprzu, troche maggi, troche bulionu do smaku.
*Mieso moze byc jakiekolwiek, byle zachowac proporcje 1-1 miesa i ryzu.
Magdalena Bassett
|