Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na golabki - dlugie mi wyszlo
Date: Thu, 29 May 2003 08:45:51 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 84
Message-ID: <bb49vd$7bf$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bb2pgv$j88$1@atlantis.news.tpi.pl>
<0...@n...onet.pl>
<bb35o3$p59$1@atlantis.news.tpi.pl> <bb36pr$f05$1@nemesis.news.tpi.pl>
<bb37e6$480$1@atlantis.news.tpi.pl> <3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: pi79.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1054190382 7535 80.50.40.79 (29 May 2003 06:39:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 May 2003 06:39:42 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.3) Gecko/20030312
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <3...@o...com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158106
Ukryj nagłówki
Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>>>:DDDDDDDDDDDDDD
>>>razem z babcia? a jak je sie robi :) ?
>>
>>Musisz drobno posiekac ;-)
>
>
>
>
>
> No i co? Ktos podal ten przepis, czy nie?
Na smierc zapomnialam.
/ciach/
Robie bardzo podobnie do Ciebie Magdo.
Zaciekawil mnie Twoj patent na kapuche w mikrofali, jaka to
ma byc plastikowa torba i czy sie ona nie stopi, wstyd sie
przyznac ale mam mikrofale ale uzywam ja tylko do
podgrzewania czegos i ewentualnie zapiekania.
Głąb z kapusty wycinam i scinam rowniez te grube twarde
kapusciane zylki.
Farsze robie rozne : Ulubiony mojej rodziny:
Farsz tradycyjny
0.5 kg pieczarek
2 cebule
0.5 kg lopatki
30 dkg boczku
3/4 szklanki suchego ryzu
sol, pieprz i maly koncentrat pomidorowy.
Ryz zalewam 1.5 szklanki wrzacej wody, dodaje troche soli,
przykrywam garnek, klade na maly ogien i czekam az bedzie
miekki.
Cebule i pieczarki kroje/tre/rozdrabniam na male kawalki.
Podsmazam na masle.
0.5 kg lopatki miele/siekam nakladka do robota kuchennego
boczek kroje w kostke
Boczek wyrzucam na patelnie teflonowa i trzymam chwilke by
wytopilo sie odrobine tluszczyku, wrzucam lopatke i
przesmazam az wszystko zrobi sie zlociste.
Gdy wszystkie skladniki sa juz miekkie/zlociste/niesurowe
lacze je ze soba, dodaje puszke koncentratu oraz doprawiam
do smaku sola i pieprzem.
takim nadzieniem faszeruje kapuste, ukladam wszystko w
zaroodpornym naczyniu, podlewam wszystko bulionem, moze byc
z kostki ale nie polecam, bulion z dodatkiem pomidorow i
zapiekam okolo 45 minut w piekarniku w temp 180 stopni.
Farsz ktory lubie tylko ja i moja mama a faceci szczesliwi
nie sa ;)
Lepiej smakuje z kapusta wloska.
Farsz z sera bialego i kaszy
30 dkg sera
10 dkg orzechow wloskich
pol szklanki kaszy gryczanej
20 dkg boczku
sol, pieprz
Kasza laduje w garnku zalana dwarazy wieksza iloscia
osolonej wody i ma zmieknac.
Orzechy wloskie parzymy, obieramy ze skorki i kroimy na
mniejsze kawalki.
Boczek kroimy w kostke i wysmazamy na zloto na patelni. Gdy
wszystkie te czynnosci sa juz zrobione. Studzimy je. Ser
bialy rozdrabniamy widelcem, laczymy z pozostalaymi
skladnikami, doprawiamy sola i pieprzem i nadziewamy tym
kapuste wloska. Dalsze czynnosci takie jak w przypadku
poprzednich golabkow.
Farsz z lesnymi grzybami
70-80 dkg grzybow lesnych (podgrzybki, maslaki, kozaki, kurki)
2 cebule
3/4 szklanki ryzu.
sol, pieprz
Grzyby czyscimy i kroimy na kawalki, cebule szatkujemy, na
maslo wrzucamy cebule i 2 minuty pozniej grzyby.
Ryz zalewamy dwarazy wieksza iloscia osolonego wrzatku i
gotujemy do miekkosci na wolnym gazie.
Gdy grzyby sa miekkie, lekkie paciajowate a ryz miekki to
laczymy je ze soba, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Ladujemy w kapuste, i zapiekamy.
--
Pozdrawiam <- walkie! ->
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony...
|