Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na tort.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis na tort.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-13 12:05:33

Temat: Przepis na tort.
Od: "Ana" <a...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Niedlugo moja pociecha bedzie swietowac 4 urodziny. Wolalabym zrobic torta
sama ale przepisy jakie znam juz mialy swoj debiut na naszym stole. Moze
ktos ma jakies przepisy na torty ale jesli mozna to nie za bardzo
wykwintne(chodzi o to zebym byla funkcjonalna w mojej kuchni). Moge w zamian
podac swoje przepisy na torty, ciasta czy desery.
Z gory dziekuje.
Anka.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-13 12:20:05

Temat: Re: Przepis na tort.
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ana" <a...@h...pl> napisał w wiadomości
news:9l8fr4$o8c$1@news.tpi.pl...
> Niedlugo moja pociecha bedzie swietowac 4 urodziny. Wolalabym zrobic torta
> sama ale przepisy jakie znam juz mialy swoj debiut na naszym stole. Moze
> ktos ma jakies przepisy na torty ale jesli mozna to nie za bardzo
> wykwintne(chodzi o to zebym byla funkcjonalna w mojej kuchni). Moge w
zamian
> podac swoje przepisy na torty, ciasta czy desery.
Zajrzyj na moją stronę, a dokładniej:
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tort_orzech
owy.htm
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tort_makowy
.htm
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-13 16:12:17

Temat: Re: Przepis na tort.
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ana" <a...@h...pl> napisał w wiadomości
news:9l8fr4$o8c$1@news.tpi.pl...
> Niedlugo moja pociecha bedzie swietowac 4 urodziny. Wolalabym zrobic torta
> sama ale przepisy jakie znam juz mialy swoj debiut na naszym stole. Moze
> ktos ma jakies przepisy na torty ale jesli mozna to nie za bardzo
> wykwintne(chodzi o to zebym byla funkcjonalna w mojej kuchni). Moge w
zamian
> podac swoje przepisy na torty, ciasta czy desery.
> Z gory dziekuje.
> Anka.
>
>

Hejka;-)

Moj ulubiony tort mojej mamy to makowy;-)

Tort Makowy

25 dkg masła
45 dkg cukru (mozna dac troche mniej cukru, zeby nie bylo za slodkie)
30 dkg maku
9 jaj
9 lyzek grysiku
60 dkg jablek
1 lyzeczka proszku do pieczenie
bakalie

Do utartego masla dodac zoltka utarte z cukrem, dodac zmielony mak ( 3 razy
zmielony), grysik z proszkiem do pieczenie, starte jablka, bakalie,
wymieszac i na koncu dodac ubita piane z bialek;-) Tort wychodzi pyszny,
pzrekladam go masa kawowa, albo czekoladowa;-)

Nie wiem czy masz ochot piec tradycyjny tort czy tez cos innego;-) Na
imprezach mojego mlodszego brata furrore robil tort na spodzie biszkoptowym
z ptasim mleczkiem i galaretka. Dzieci sie zajadaly, a jakos tortow z masami
nie chcialy jesc;-)

Tort z ptasim mleczkiem i galaretka

Ciasto - biszkopt

4 jajka
4 lyzki cukru
4 lyzki maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Ubic bialka, do ubitych bielek dodawac cukier caly czas ubijajac, nastepnie
dodac zoltka, na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia

Ptasie mleczko

1 litr kwaśnej smietany -12%
1,5 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
6 lyzeczek zelatyny

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie i zostawic na pol godziny, nastepnie
podgrzac i wystudzic. Smietane ubic z cukrem, pod koniec ubijania dodac
wystudzona zelatyne. Do ptasiego mleczka dodaje pokrojona, kolorowa
galaretke, bakalie, czasami czekolade, nie jest to konieczne, ale dzieciom
sie podoba, gdyz jest ladne i kolorowe;-) Ptasie mleczko wylac na biszkopt i
wstawic do lodowki, az sie zetnie. Ciasto przybrac jakimis owocami i zalac
galaretka.

Pozdrwiam,

Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-13 17:51:24

Temat: Odp: Przepis na tort.
Od: "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ana <a...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9l8fr4$o8c$...@n...tpi.pl...
> Niedlugo moja pociecha bedzie swietowac 4 urodziny.

Na trzecich urodzinach mojego synka byly dwa torty dla dzieci i dla
doroslych. Duzi zajadali sie Tiramisu a mali owocowo-bezowym. Prosta sprawa,
ladnie wyglada i pysznie smakuje:
dol tortu to kruche ciasto, na pewno wiesz jak zrobic
krem to budyn smietankowy ugotowany w mniejszej ilosci mleka niz na
opakowaniu, (tj. w 1,5 szklanki) utarty z kostką masła
do tego owoce, ok. pol kilo (teraz sliwki wegierki sa najlepsze), wloskie
orzechy, male beziki, drobne owoce (albo pokrojone pomarancze)
robota wyglada tak:
Na przestudzony kruchy placek kladziesz podduszone sliwki, posypujesz
orzechami, kladziesz polowe kremu, przykrywasz bezikami, potem druga polowa
kremu, na wierz znowu beziki i owoce. mozn posypac tartą czekoladą, ale jak
dla mnie to juz za slodkie.
dzieciatka wcinaly z ogromnym apetytem.
troche chaos bije z tego opisu, ale tak juz jest w mojej kuchni :)
polecam i zycze smacznego.

Monika i Olek (3,7)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-13 19:33:57

Temat: Re: Przepis na tort. = JEZ
Od: "lukas" <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Moze jeszcze ja sie dopcham.. choc widze konkurencja jest ostra ! ;))


Kawowy jez z palonymi migdalami :


Krotko i zwiezle - to jest tort kawowy (jak kazdy inny tort kawowy) a
wyroznia sie od innych ksztaltem
Ciasto to biszkopt.
Masa to 2 masla + ok 10 zoltek ubitych na parze (z cukrem oczywiscie.. chyba
ok szklanki).
Do zoltek wlewasz ciepla wode z dwiema lyzeczkami kawy (wody bardzo malo bo
potem masa potrafi sie scinac) i mieszasz.
Masla musza sie lekko podtopic w temp. pokojowej,
potem rozkrecasz je i dolewasz powoli ubite kawowe zoltka powoli
mieszajac... (swoja droga ubite na pianie zoltka z kawka juz sa super do
podzerania :)) )
To mieszanie im dluzej i wolniej tym lepiej (praca wyrobnicza typowo meska
:)) )
Masz mase, wiec teraz kroisz biszkopt najpierw horyzontalnie a potem kazdy
placek w podluzne paski...
i z tych paskow nalezy ulozyc jeza, przekladajac go ta masa i skrapiajac
czyms procentowym.

Na koniec migdaly pokrojone w igly (bez przesady) - po prostu polowke
migdala traktujesz raz nozem i smazysz migdaly !! - musza sie przyrumienic
Chyba najzmudniejsza robota to powkladac "igly" w jeza (tylko oczyiwscie
musza ostygnac bo rozpuszczaja mase inaczej)


acha no i oprocz jeza "wlasciwego" nie nalezy zapomniec o glowie i slepiach
z rodzynek



pozdrawiam
--
lukas
ps jezeli sie ktos skusi to moge podeslac caly przepis bo ten byl z glowy
ale chyba nic nie zapomnialem




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-15 09:41:18

Temat: Re: Przepis na tort.
Od: "efka" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Na trzecich urodzinach mojego synka byly dwa torty dla dzieci i dla
> doroslych. Duzi zajadali sie Tiramisu a mali owocowo-bezowym. Prosta
sprawa,
> ladnie wyglada i pysznie smakuje:
A mogę prosić o przepis na Tiramisu?
efka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-16 07:42:47

Temat: Odp: Przepis na tort.
Od: "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik efka <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9le4l9$d8j$...@n...tpi.pl...

> A mogę prosić o przepis na Tiramisu?

Tiramisu vel Tiramizu, nigdy nie wiem, jak to się nazywa :)
oczywiście jak zwykle u mnie wszystko "na oko", czyli:
podłużne biszkopty - ja kupuję na wagę, ok. 25 dkg
biały ser, trzykrotnie zmielony, tak z pół kilo (wg oryginalnego przepisu
powinien być włoski serek mascartone, ale u mnie na wsi nie uwidzisz,
kombinuję więc z bialym serem)
żółtka, 4 starczą
poł szklanki cukru pudru

teraz poncz:
pół szklanki nocnej kawy rozpuszczalnej z likierem migdałowym Amaretto. Ja
oczywiscie nigdy nie mam likieru w domu, dodaję więc do kawy wódki (albo
spirytusu) i migdałowy aromat - kolka kropel, oczywiscie (aromatu)

wykonanie wygląda tak:
w prostokątnej foremce (wysmarowanej masłem) układasz biszkopty i odrobinkę
polewasz ponczem. Kladziesz na to ser utarty z żółtkami i cukrem pudrem,
przykrywasz biszkoptami i polewasz resztą ponczu. Po wierzchu posypujesz
tartą czekoladą, ja preferuję gorzką :)
I ładnie wygląda, i dobrze smakuje...
Tylko wódki za dużo nie polewaj :)))

Smacznego,
Monika pozdrawia :)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-16 13:01:13

Temat: Re: Przepis na tort. = JEZ
Od: "Ana" <a...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "lukas" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9l9a57$543$1@news.onet.pl...
> Moze jeszcze ja sie dopcham.. choc widze konkurencja jest ostra ! ;))
>
>
> Kawowy jez z palonymi migdalami :
>
>
> Krotko i zwiezle - to jest tort kawowy (jak kazdy inny tort kawowy) a
> wyroznia sie od innych ksztaltem
> Ciasto to biszkopt.
> Masa to 2 masla + ok 10 zoltek ubitych na parze (z cukrem oczywiscie..
chyba
> ok szklanki).
> Do zoltek wlewasz ciepla wode z dwiema lyzeczkami kawy (wody bardzo malo
bo
> potem masa potrafi sie scinac) i mieszasz.
> Masla musza sie lekko podtopic w temp. pokojowej,
> potem rozkrecasz je i dolewasz powoli ubite kawowe zoltka powoli
> mieszajac... (swoja droga ubite na pianie zoltka z kawka juz sa super do
> podzerania :)) )
> To mieszanie im dluzej i wolniej tym lepiej (praca wyrobnicza typowo meska
> :)) )
> Masz mase, wiec teraz kroisz biszkopt najpierw horyzontalnie a potem kazdy
> placek w podluzne paski...
> i z tych paskow nalezy ulozyc jeza, przekladajac go ta masa i skrapiajac
> czyms procentowym.
>
> Na koniec migdaly pokrojone w igly (bez przesady) - po prostu polowke
> migdala traktujesz raz nozem i smazysz migdaly !! - musza sie przyrumienic
> Chyba najzmudniejsza robota to powkladac "igly" w jeza (tylko oczyiwscie
> musza ostygnac bo rozpuszczaja mase inaczej)
>
>
> acha no i oprocz jeza "wlasciwego" nie nalezy zapomniec o glowie i
slepiach
> z rodzynek
>
>
>
> pozdrawiam
> --
> lukas
> ps jezeli sie ktos skusi to moge podeslac caly przepis bo ten byl z glowy
> ale chyba nic nie zapomnialem
>
> Serdeczne dzieki za przepis na jezowy tort no i prosba o dokladne namiary
na niego, bo zdecyduje sie na niego. Uracze nimi dzieciaki tylko zrezygnuje
z procentow a kawe zastapie kakao. Wiec jesli mozesz to prosilabym o
proporcje, bo juz na niedziele jezyk musi byc gotowy.
Dziekuje.
Anka.
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-16 13:07:08

Temat: Re: Przepis na tort.
Od: "Ana" <a...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:9lfu28$r20$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> Użytkownik efka <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:9le4l9$d8j$...@n...tpi.pl...
>
> > A mogę prosić o przepis na Tiramisu?
>
> Tiramisu vel Tiramizu, nigdy nie wiem, jak to się nazywa :)
> oczywiście jak zwykle u mnie wszystko "na oko", czyli:
> podłużne biszkopty - ja kupuję na wagę, ok. 25 dkg
> biały ser, trzykrotnie zmielony, tak z pół kilo (wg oryginalnego przepisu
> powinien być włoski serek mascartone, ale u mnie na wsi nie uwidzisz,
> kombinuję więc z bialym serem)
> żółtka, 4 starczą
> poł szklanki cukru pudru
>
> teraz poncz:
> pół szklanki nocnej kawy rozpuszczalnej z likierem migdałowym Amaretto. Ja
> oczywiscie nigdy nie mam likieru w domu, dodaję więc do kawy wódki (albo
> spirytusu) i migdałowy aromat - kolka kropel, oczywiscie (aromatu)
>
> wykonanie wygląda tak:
> w prostokątnej foremce (wysmarowanej masłem) układasz biszkopty i
odrobinkę
> polewasz ponczem. Kladziesz na to ser utarty z żółtkami i cukrem pudrem,
> przykrywasz biszkoptami i polewasz resztą ponczu. Po wierzchu posypujesz
> tartą czekoladą, ja preferuję gorzką :)
> I ładnie wygląda, i dobrze smakuje...
> Tylko wódki za dużo nie polewaj :)))
>
> Smacznego,
> Monika pozdrawia :)
>
>Dziekuje Ci Moniko za swoje propozycje. Zdecydowalam sie na przepis na
Tiramisu (uracze nim doroslych gosci) dla dzieci wybralam proponowanego
Jezyka(przerabiajac go tylko troszke dla potrzeb dzieci). Twoja propozycje
przerobie tylko w tym sensie, ze ulorze wszystko w okraglej tortownicy.
Dziekuje bardzo za pomoc.
Pozdrawiam.
Anka.
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-16 15:08:41

Temat: Odp: Przepis na tort.
Od: "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ana <a...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:
9lggig$g64$...@n...tpi.pl...

> Twoja propozycje
> przerobie tylko w tym sensie, ze ulorze wszystko w okraglej tortownicy.

Ja próbowalam, ale do okraglej tortownicy ulozyc prostokatne biszkopty i nie
miec dziur, to ja nie potrafię :(((

powodzenia i smacznego :)

Monika



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Quiche ze szpinakiem?
Re: Quiche ze szpinakiem?
Quiche ze szpinakiem?
Re: Dziekuje Wam za przepisy! - pizza i jaja
WANTED: tarty owocowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »