Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepisy na koźlinę[?]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepisy na koźlinę[?]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2007-05-19 12:46:46

Temat: Re: Przepisy na koźlin
Od: "permentator" <p...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:f2mr94$4l6

>> PALIC!
>>
>> ;-)
>> dzika
>
> ???
> pozdr. Jerzy

wiem, że nie rozumiesz

;-)
dzika

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2007-05-19 13:04:42

Temat: Re: Przepisy na koźlin
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

permentator napisał(a):
>
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w
> wiadomości news:f2mr94$4l6
>
>>> PALIC!
>>>
>>> ;-)
>>> dzika
>>
>> ???
>> pozdr. Jerzy
>
> wiem, że nie rozumiesz
>
> ;-)
> dzika

To uświadom.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2007-05-19 23:39:01

Temat: Re: Przepisy na koźlinę
Od: Rablinka <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dzięki za podpowiedź, ale miałem na myśli coś bardziej koziego ;-). Jakaś
> zalewa/bejca, specyficzne przyprawy. Zaprawić na długo/krótko?

To może coś z tego?

Koźlina w przyprawach

wielkość: 6 porcji
czas: 20 min.
smak: pikantny, aromatyczny

- 1 łyżka soli
- 0,25 szklanki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- 1 szt cebula pocięta w plasterki
- 7 szklanek wody
- 3 szt pomidora pociętego w kostkę
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 limonka
- 1 kg mięsa koźlego pociętego w kostkę
- 2 szt szalotki pociętej w plasterki
- 1 łyżeczka chilli suszonego
- 3 łyżki curry w proszku

Mięso umyj i natrzyj sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
Umieść mięso w dużej misce i dodaj soli, pieprzu, chilli,
tymianku, ziela angielskiego, curry, szalotki, cebuli i
czosnku. Odstaw do lodówki do zamarynowania na co najmniej 2
godziny.
Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu, aż będzie
bardzo gorący. Podsmaż mięso, pozostawiając przyprawy w
misce. Po około 6 minutach koźlina powinna być już
złocisto-brązowa ze wszystkich stron. Dodaj przyprawy i
cebulę i gotuj przez 2 minuty, regularnie mieszając. Dodaj
pomidory i gotuj przez około 3 minuty, dopóki wszystko się
nie wymiesza. Dodaj wody i mleczka kokosowego i doprowadź do
wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 2
godziny, dopóki mięso nie będzie miękkie. Dodaj soku z
drugiej połówki limonki, zamieszaj i zdejmij z ognia.
Podawaj na gorąco z ryżem.

A tu masz marynowaną koźlinę:

Marynowana koźlina w sosie (Camoscio marinato in umido)

Czas gotowania - około 2 godzin, marynowanie koźliny - 12
godzin.

800 g koźlęcego mięsa bez kości
50 g masła
15 g mąki
1 seler naciowy i 1 marchewka
1 cebula
3 listki szałwii
1,2 gałązki rozmarynu
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżka wazowa rosołu
1/2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Pokrojoną na kawałki koźlinę zalać marynatą z wina i octu z
dodatkiem pokrojonej marchwi i selera oraz szałwii i
rozmarynu. W rondlu roztopić 20 masła i zrumienić posiekaną
cebulę. Dodać mąkę i jeszcze 20 g masła, wlać rosół i wsypać
cukier. Gotować 10 minut. Marynowaną koźlinę odsączyć,
obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni z oliwą i resztą
masła. Gdy tłuszcz na mięsie roztopi się, przełożyć je do
rondla z podsmażoną cebulą, posolić, popieprzyć i dusić
przez 1 1/2 godziny, dodając marynatę z warzywami. Mięso
podawać z przecedzonym sosem własnym, bez jarzyn.

Więcej Google nie dały...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2007-05-20 01:02:27

Temat: Re: Przepisy na koźlinę
Od: "Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Rablinka napisał(a):

[...]
> Marynowana koźlina w sosie (Camoscio marinato in umido)
>
> Czas gotowania - około 2 godzin, marynowanie koźliny - 12
> godzin.

To mi sie zdecydowanie najbardziej podoba.
[...]
> Więcej Google nie dały...

Heh, guglować to ja potrafię ;-). Napisałem zapytanie z myślą o
doświadczeniach, przepisach sprawdzonych, polecanych itp.

Niemniej - dzięki serdeczne!

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2007-05-20 07:53:40

Temat: Re: Przepisy na koźlinę
Od: Rablinka <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Więcej Google nie dały...
>
> Heh, guglować to ja potrafię ;-). Napisałem zapytanie z myślą o
> doświadczeniach, przepisach sprawdzonych, polecanych itp.

No ja nie wiem, ciężko i to było z Googla wydusić ;-)
A z doświadczeniem jak widać tu na grupie nie bardzo. Jakby
nie było w PL koźlina jest mało popularna.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2007-05-20 08:10:33

Temat: Re: Przepisy na koźlin
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Rablinka" <r...@w...pl> wrote in message news:f2ouq5$1rs$1@news.wp.pl...
> >> Więcej Google nie dały...
> >
> > Heh, guglować to ja potrafię ;-). Napisałem zapytanie z myślą o
> > doświadczeniach, przepisach sprawdzonych, polecanych itp.
>
> No ja nie wiem, ciężko i to było z Googla wydusić ;-)
> A z doświadczeniem jak widać tu na grupie nie bardzo. Jakby
> nie było w PL koźlina jest mało popularna.

Teraz. Ale była - koza była krową ubogich. Każde młode mięso bardzo się
kurczy w obróbce termicznej - stąd raczej trzeba wykonywać potrawy, które
zniwelują ubytki - potrawki, sznycelki, klopsiki...
Nazywam to cudownym rozmnożeniem - np. żołądki drobiowe z marchewką i
groszkiem - wielce smakowite danie.

P.S. Jesteś na mnie zła?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2007-05-20 08:12:27

Temat: Re: Przepisy na koźlinę
Od: "Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Rablinka napisał(a):

>>> Więcej Google nie dały...
>>
>> Heh, guglować to ja potrafię ;-). Napisałem zapytanie z myślą o
>> doświadczeniach, przepisach sprawdzonych, polecanych itp.
>
> No ja nie wiem, ciężko i to było z Googla wydusić ;-)

No czasem istotnie słowa kluczowe, które my uznajemy za kluczowe, w guglu w
ogóle nie są kluczowe. :->

> A z doświadczeniem jak widać tu na grupie nie bardzo. Jakby
> nie było w PL koźlina jest mało popularna.

Co mnie poniekąd dziwi. Przecież koźlina jest popularnym mięsem w kuchni
greckiej, a teraz modne są kuchnie/restauracje/potrawy z zagranicy.
Przyznam, że w Polsce byłem tylko raz w restauracji greckiej, a i do końca
nie była ona zbyt grecka. Natomiast kiedyś jadłem u Greka w Niemczech pyszne
mięcho (powiedział, że właśnie koźlina), ale nie pamiętam szczegółów. Tyle,
że było nieludzko smaczne, a porcje mogłyby swoim rozmiarem zabić nawet
Jedzosława XIII. ;-)

Juf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2007-05-21 05:01:52

Temat: Re: Przepisy na koźlin
Od: Rablinka <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Nazywam to cudownym rozmnożeniem - np. żołądki drobiowe z marchewką i
> groszkiem - wielce smakowite danie.

A wiesz muszę kiedyś zrobić. Zawsze to jakaś odmiana. Te
żołądki to gotowane, duszone, smażone???

> P.S. Jesteś na mnie zła?

Za co?
Jak masz coś na sumieniu to lepiej od razu sie przyznaj ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2007-05-21 05:09:26

Temat: Re: Przepisy na koźlin
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Rablinka" <r...@w...pl> wrote in message news:f2r941$8m4$3@news.wp.pl...
>
> > Nazywam to cudownym rozmnożeniem - np. żołądki drobiowe z marchewką
i
> > groszkiem - wielce smakowite danie.
>
> A wiesz muszę kiedyś zrobić. Zawsze to jakaś odmiana. Te
> żołądki to gotowane, duszone, smażone???
>
> > P.S. Jesteś na mnie zła?
>
> Za co?
> Jak masz coś na sumieniu to lepiej od razu sie przyznaj ;)

Mam sumienie, przyznaję się bez bicia.

Gotujesz, gotowe kroisz w paski, zwracasz do rondla, dodajesz marchew i
groszek - marchew i groszek, może być z mrożonki, ale też może być świeżo
pokrojona, dusisz, doprawiasz dobrą śmietaną z odrobiną mąki, dodajesz
przyprawy - ja daję wyłącznie odrobinę pieprzu czarnego.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2007-05-21 15:12:41

Temat: Re: Przepisy na koźlin
Od: Rablinka <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Gotujesz, gotowe kroisz w paski, zwracasz do rondla, dodajesz marchew i
> groszek - marchew i groszek, może być z mrożonki, ale też może być świeżo
> pokrojona, dusisz, doprawiasz dobrą śmietaną z odrobiną mąki, dodajesz
> przyprawy - ja daję wyłącznie odrobinę pieprzu czarnego.

Wielkie dzięki. Przyda się.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Na co się skuszą Szkoci w PL
Szparagi konserwowe
Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawki
GROMOWLADNY
gotowanie na parze

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »