| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-05-19 12:46:46
Temat: Re: Przepisy na koźlin
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:f2mr94$4l6
>> PALIC!
>>
>> ;-)
>> dzika
>
> ???
> pozdr. Jerzy
wiem, że nie rozumiesz
;-)
dzika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-05-19 13:04:42
Temat: Re: Przepisy na koźlinpermentator napisał(a):
>
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w
> wiadomości news:f2mr94$4l6
>
>>> PALIC!
>>>
>>> ;-)
>>> dzika
>>
>> ???
>> pozdr. Jerzy
>
> wiem, że nie rozumiesz
>
> ;-)
> dzika
To uświadom.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-05-19 23:39:01
Temat: Re: Przepisy na koźlinę
> Dzięki za podpowiedź, ale miałem na myśli coś bardziej koziego ;-). Jakaś
> zalewa/bejca, specyficzne przyprawy. Zaprawić na długo/krótko?
To może coś z tego?
Koźlina w przyprawach
wielkość: 6 porcji
czas: 20 min.
smak: pikantny, aromatyczny
- 1 łyżka soli
- 0,25 szklanki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- 1 szt cebula pocięta w plasterki
- 7 szklanek wody
- 3 szt pomidora pociętego w kostkę
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 limonka
- 1 kg mięsa koźlego pociętego w kostkę
- 2 szt szalotki pociętej w plasterki
- 1 łyżeczka chilli suszonego
- 3 łyżki curry w proszku
Mięso umyj i natrzyj sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
Umieść mięso w dużej misce i dodaj soli, pieprzu, chilli,
tymianku, ziela angielskiego, curry, szalotki, cebuli i
czosnku. Odstaw do lodówki do zamarynowania na co najmniej 2
godziny.
Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu, aż będzie
bardzo gorący. Podsmaż mięso, pozostawiając przyprawy w
misce. Po około 6 minutach koźlina powinna być już
złocisto-brązowa ze wszystkich stron. Dodaj przyprawy i
cebulę i gotuj przez 2 minuty, regularnie mieszając. Dodaj
pomidory i gotuj przez około 3 minuty, dopóki wszystko się
nie wymiesza. Dodaj wody i mleczka kokosowego i doprowadź do
wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 2
godziny, dopóki mięso nie będzie miękkie. Dodaj soku z
drugiej połówki limonki, zamieszaj i zdejmij z ognia.
Podawaj na gorąco z ryżem.
A tu masz marynowaną koźlinę:
Marynowana koźlina w sosie (Camoscio marinato in umido)
Czas gotowania - około 2 godzin, marynowanie koźliny - 12
godzin.
800 g koźlęcego mięsa bez kości
50 g masła
15 g mąki
1 seler naciowy i 1 marchewka
1 cebula
3 listki szałwii
1,2 gałązki rozmarynu
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżka wazowa rosołu
1/2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Pokrojoną na kawałki koźlinę zalać marynatą z wina i octu z
dodatkiem pokrojonej marchwi i selera oraz szałwii i
rozmarynu. W rondlu roztopić 20 masła i zrumienić posiekaną
cebulę. Dodać mąkę i jeszcze 20 g masła, wlać rosół i wsypać
cukier. Gotować 10 minut. Marynowaną koźlinę odsączyć,
obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni z oliwą i resztą
masła. Gdy tłuszcz na mięsie roztopi się, przełożyć je do
rondla z podsmażoną cebulą, posolić, popieprzyć i dusić
przez 1 1/2 godziny, dodając marynatę z warzywami. Mięso
podawać z przecedzonym sosem własnym, bez jarzyn.
Więcej Google nie dały...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-05-20 01:02:27
Temat: Re: Przepisy na koźlinęRablinka napisał(a):
[...]
> Marynowana koźlina w sosie (Camoscio marinato in umido)
>
> Czas gotowania - około 2 godzin, marynowanie koźliny - 12
> godzin.
To mi sie zdecydowanie najbardziej podoba.
[...]
> Więcej Google nie dały...
Heh, guglować to ja potrafię ;-). Napisałem zapytanie z myślą o
doświadczeniach, przepisach sprawdzonych, polecanych itp.
Niemniej - dzięki serdeczne!
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-05-20 07:53:40
Temat: Re: Przepisy na koźlinę>> Więcej Google nie dały...
>
> Heh, guglować to ja potrafię ;-). Napisałem zapytanie z myślą o
> doświadczeniach, przepisach sprawdzonych, polecanych itp.
No ja nie wiem, ciężko i to było z Googla wydusić ;-)
A z doświadczeniem jak widać tu na grupie nie bardzo. Jakby
nie było w PL koźlina jest mało popularna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-05-20 08:10:33
Temat: Re: Przepisy na koźlin
"Rablinka" <r...@w...pl> wrote in message news:f2ouq5$1rs$1@news.wp.pl...
> >> Więcej Google nie dały...
> >
> > Heh, guglować to ja potrafię ;-). Napisałem zapytanie z myślą o
> > doświadczeniach, przepisach sprawdzonych, polecanych itp.
>
> No ja nie wiem, ciężko i to było z Googla wydusić ;-)
> A z doświadczeniem jak widać tu na grupie nie bardzo. Jakby
> nie było w PL koźlina jest mało popularna.
Teraz. Ale była - koza była krową ubogich. Każde młode mięso bardzo się
kurczy w obróbce termicznej - stąd raczej trzeba wykonywać potrawy, które
zniwelują ubytki - potrawki, sznycelki, klopsiki...
Nazywam to cudownym rozmnożeniem - np. żołądki drobiowe z marchewką i
groszkiem - wielce smakowite danie.
P.S. Jesteś na mnie zła?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-05-20 08:12:27
Temat: Re: Przepisy na koźlinęRablinka napisał(a):
>>> Więcej Google nie dały...
>>
>> Heh, guglować to ja potrafię ;-). Napisałem zapytanie z myślą o
>> doświadczeniach, przepisach sprawdzonych, polecanych itp.
>
> No ja nie wiem, ciężko i to było z Googla wydusić ;-)
No czasem istotnie słowa kluczowe, które my uznajemy za kluczowe, w guglu w
ogóle nie są kluczowe. :->
> A z doświadczeniem jak widać tu na grupie nie bardzo. Jakby
> nie było w PL koźlina jest mało popularna.
Co mnie poniekąd dziwi. Przecież koźlina jest popularnym mięsem w kuchni
greckiej, a teraz modne są kuchnie/restauracje/potrawy z zagranicy.
Przyznam, że w Polsce byłem tylko raz w restauracji greckiej, a i do końca
nie była ona zbyt grecka. Natomiast kiedyś jadłem u Greka w Niemczech pyszne
mięcho (powiedział, że właśnie koźlina), ale nie pamiętam szczegółów. Tyle,
że było nieludzko smaczne, a porcje mogłyby swoim rozmiarem zabić nawet
Jedzosława XIII. ;-)
Juf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-05-21 05:01:52
Temat: Re: Przepisy na koźlin
> Nazywam to cudownym rozmnożeniem - np. żołądki drobiowe z marchewką i
> groszkiem - wielce smakowite danie.
A wiesz muszę kiedyś zrobić. Zawsze to jakaś odmiana. Te
żołądki to gotowane, duszone, smażone???
> P.S. Jesteś na mnie zła?
Za co?
Jak masz coś na sumieniu to lepiej od razu sie przyznaj ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-05-21 05:09:26
Temat: Re: Przepisy na koźlin
"Rablinka" <r...@w...pl> wrote in message news:f2r941$8m4$3@news.wp.pl...
>
> > Nazywam to cudownym rozmnożeniem - np. żołądki drobiowe z marchewką
i
> > groszkiem - wielce smakowite danie.
>
> A wiesz muszę kiedyś zrobić. Zawsze to jakaś odmiana. Te
> żołądki to gotowane, duszone, smażone???
>
> > P.S. Jesteś na mnie zła?
>
> Za co?
> Jak masz coś na sumieniu to lepiej od razu sie przyznaj ;)
Mam sumienie, przyznaję się bez bicia.
Gotujesz, gotowe kroisz w paski, zwracasz do rondla, dodajesz marchew i
groszek - marchew i groszek, może być z mrożonki, ale też może być świeżo
pokrojona, dusisz, doprawiasz dobrą śmietaną z odrobiną mąki, dodajesz
przyprawy - ja daję wyłącznie odrobinę pieprzu czarnego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-05-21 15:12:41
Temat: Re: Przepisy na koźlin
> Gotujesz, gotowe kroisz w paski, zwracasz do rondla, dodajesz marchew i
> groszek - marchew i groszek, może być z mrożonki, ale też może być świeżo
> pokrojona, dusisz, doprawiasz dobrą śmietaną z odrobiną mąki, dodajesz
> przyprawy - ja daję wyłącznie odrobinę pieprzu czarnego.
Wielkie dzięki. Przyda się.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |