Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: Rablinka <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepisy na koźlinę
Date: Sun, 20 May 2007 01:39:01 +0200
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 78
Sender: r...@8...160.121.2
Message-ID: <f2o1qm$gbs$6@news.wp.pl>
References: <f2l2c1$ojf$1@inews.gazeta.pl> <f2l9p6$835$1@news.wp.pl>
<f2mn9i$4lh$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.wp.pl 1179617943 16764 82.160.121.2 (19 May 2007 23:39:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 19 May 2007 23:39:03 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
In-Reply-To: <f2mn9i$4lh$1@inews.gazeta.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
X-Antivirus: avast! (VPS 000741-4, 2007-05-18), Outbound message
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296671
Ukryj nagłówki
> Dzięki za podpowiedź, ale miałem na myśli coś bardziej koziego ;-). Jakaś
> zalewa/bejca, specyficzne przyprawy. Zaprawić na długo/krótko?
To może coś z tego?
Koźlina w przyprawach
wielkość: 6 porcji
czas: 20 min.
smak: pikantny, aromatyczny
- 1 łyżka soli
- 0,25 szklanki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- 1 szt cebula pocięta w plasterki
- 7 szklanek wody
- 3 szt pomidora pociętego w kostkę
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 limonka
- 1 kg mięsa koźlego pociętego w kostkę
- 2 szt szalotki pociętej w plasterki
- 1 łyżeczka chilli suszonego
- 3 łyżki curry w proszku
Mięso umyj i natrzyj sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
Umieść mięso w dużej misce i dodaj soli, pieprzu, chilli,
tymianku, ziela angielskiego, curry, szalotki, cebuli i
czosnku. Odstaw do lodówki do zamarynowania na co najmniej 2
godziny.
Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu, aż będzie
bardzo gorący. Podsmaż mięso, pozostawiając przyprawy w
misce. Po około 6 minutach koźlina powinna być już
złocisto-brązowa ze wszystkich stron. Dodaj przyprawy i
cebulę i gotuj przez 2 minuty, regularnie mieszając. Dodaj
pomidory i gotuj przez około 3 minuty, dopóki wszystko się
nie wymiesza. Dodaj wody i mleczka kokosowego i doprowadź do
wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 2
godziny, dopóki mięso nie będzie miękkie. Dodaj soku z
drugiej połówki limonki, zamieszaj i zdejmij z ognia.
Podawaj na gorąco z ryżem.
A tu masz marynowaną koźlinę:
Marynowana koźlina w sosie (Camoscio marinato in umido)
Czas gotowania - około 2 godzin, marynowanie koźliny - 12
godzin.
800 g koźlęcego mięsa bez kości
50 g masła
15 g mąki
1 seler naciowy i 1 marchewka
1 cebula
3 listki szałwii
1,2 gałązki rozmarynu
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżka wazowa rosołu
1/2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Pokrojoną na kawałki koźlinę zalać marynatą z wina i octu z
dodatkiem pokrojonej marchwi i selera oraz szałwii i
rozmarynu. W rondlu roztopić 20 masła i zrumienić posiekaną
cebulę. Dodać mąkę i jeszcze 20 g masła, wlać rosół i wsypać
cukier. Gotować 10 minut. Marynowaną koźlinę odsączyć,
obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni z oliwą i resztą
masła. Gdy tłuszcz na mięsie roztopi się, przełożyć je do
rondla z podsmażoną cebulą, posolić, popieprzyć i dusić
przez 1 1/2 godziny, dodając marynatę z warzywami. Mięso
podawać z przecedzonym sosem własnym, bez jarzyn.
Więcej Google nie dały...
|