Data: 2007-05-19 23:39:01
Temat: Re: Przepisy na koźlinę
Od: Rablinka <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dzięki za podpowiedź, ale miałem na myśli coś bardziej koziego ;-). Jakaś
> zalewa/bejca, specyficzne przyprawy. Zaprawić na długo/krótko?
To może coś z tego?
Koźlina w przyprawach
wielkość: 6 porcji
czas: 20 min.
smak: pikantny, aromatyczny
- 1 łyżka soli
- 0,25 szklanki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku posiekanego
- 1 szt cebula pocięta w plasterki
- 7 szklanek wody
- 3 szt pomidora pociętego w kostkę
- 0,5 łyżeczki ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 limonka
- 1 kg mięsa koźlego pociętego w kostkę
- 2 szt szalotki pociętej w plasterki
- 1 łyżeczka chilli suszonego
- 3 łyżki curry w proszku
Mięso umyj i natrzyj sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
Umieść mięso w dużej misce i dodaj soli, pieprzu, chilli,
tymianku, ziela angielskiego, curry, szalotki, cebuli i
czosnku. Odstaw do lodówki do zamarynowania na co najmniej 2
godziny.
Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu, aż będzie
bardzo gorący. Podsmaż mięso, pozostawiając przyprawy w
misce. Po około 6 minutach koźlina powinna być już
złocisto-brązowa ze wszystkich stron. Dodaj przyprawy i
cebulę i gotuj przez 2 minuty, regularnie mieszając. Dodaj
pomidory i gotuj przez około 3 minuty, dopóki wszystko się
nie wymiesza. Dodaj wody i mleczka kokosowego i doprowadź do
wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 2
godziny, dopóki mięso nie będzie miękkie. Dodaj soku z
drugiej połówki limonki, zamieszaj i zdejmij z ognia.
Podawaj na gorąco z ryżem.
A tu masz marynowaną koźlinę:
Marynowana koźlina w sosie (Camoscio marinato in umido)
Czas gotowania - około 2 godzin, marynowanie koźliny - 12
godzin.
800 g koźlęcego mięsa bez kości
50 g masła
15 g mąki
1 seler naciowy i 1 marchewka
1 cebula
3 listki szałwii
1,2 gałązki rozmarynu
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżka wazowa rosołu
1/2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
Pokrojoną na kawałki koźlinę zalać marynatą z wina i octu z
dodatkiem pokrojonej marchwi i selera oraz szałwii i
rozmarynu. W rondlu roztopić 20 masła i zrumienić posiekaną
cebulę. Dodać mąkę i jeszcze 20 g masła, wlać rosół i wsypać
cukier. Gotować 10 minut. Marynowaną koźlinę odsączyć,
obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni z oliwą i resztą
masła. Gdy tłuszcz na mięsie roztopi się, przełożyć je do
rondla z podsmażoną cebulą, posolić, popieprzyć i dusić
przez 1 1/2 godziny, dodając marynatę z warzywami. Mięso
podawać z przecedzonym sosem własnym, bez jarzyn.
Więcej Google nie dały...
|