| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-16 10:08:55
Temat: PytanieTak mi przyszło do głowy: czy jak robicie obiad (jedno, dwudaniowy -
whatever) i wiecie, że potem będzie deser, to jakoś ustalacie co na obiad, a
co na deser, żeby się jakoś komponowało, na tej samej zasadzie, ze jak zupa
z kiszonej kapusty, to na drugie nie będą żeberka w kapuśice, czy
wolnoamerykanka?
Ja np. robię na obiad to, na co mam ochotę, czyli np. ostatnio było tiramisu
po żeberkach w kapuście kiszonej - wszyscy żyją (sztuk dwie)
Pytanie tylko, czy tak np. wypada komponować jeśli jest impreza - nie mam na
myśli wykwintnego przyjęcia, ale sytuację, kiedy zapraszamy do domu kilka
osób - rodzinę, bliskich, etc. Czy ogólnie są jakieś zasady?
--
pzdr
K
sygnaturka strajkuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-16 11:38:56
Temat: Re: Pytanie
Kinga Macyszyn wrote:
>
> Tak mi przyszło do głowy: czy jak robicie obiad (jedno, dwudaniowy -
> whatever) i wiecie, że potem będzie deser, to jakoś ustalacie co na obiad, a
> co na deser, żeby się jakoś komponowało, na tej samej zasadzie, ze jak zupa
> z kiszonej kapusty, to na drugie nie będą żeberka w kapuśice, czy
> wolnoamerykanka?
Przypomnialo mi sie, jak kilka lat temu bralam udzial w konferencji w
hotelu Trawinski w Poznaniu (dla niewtajemniczonych - jest to hotel
czterogwiazdkowy) i mojemu szefowi udalo sie ja zorganizowac za marne
pieniadze, ale niestety hotel tez nas marnie zywil. Ktoregos dnia na
obiad w wersji wegetarianskiej byly nalesniki z serem, polane sosem
truskawkowym i posypane cukrem pudrem, a na deser ... sernik polany
sosem truskawkowym i posypany cukrem pudrem. To sie nazywa idealnie
skomponowanie obiadu i deseru :)) od tej slodyczy do tej pory mnie
skreca :)
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-16 11:43:09
Temat: Re: Pytanie
Ktoregos dnia na
> obiad w wersji wegetarianskiej byly nalesniki z serem, polane sosem
> truskawkowym i posypane cukrem pudrem, a na deser ... sernik polany
> sosem truskawkowym i posypany cukrem pudrem. To sie nazywa idealnie
> skomponowanie obiadu i deseru :)) od tej slodyczy do tej pory mnie
> skreca :)
Nieźle ;))
Ja tylko kiedyś czytałam w podręczniku savoir - vivre, że własnie dobrze,
jeśli podstawowe składniki dań, takie "wiodące" nie powinny się powtarzać -
czyli jak kartoflanka na zupę, to nie ziemniaki nadziewane.
Ale pytałam, czy ktoś coś jeszcze wie - to raz, a dwa - jak Wy to u siebie
praktykujecie ;)
--
pzdr
K
sygnaturka strajkuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-16 11:50:51
Temat: Re: PytanieOn Thu, 2003-10-16 at 13:43, Kinga Macyszyn wrote:
> Nieźle ;))
> Ja tylko kiedyś czytałam w podręczniku savoir - vivre, że własnie dobrze,
> jeśli podstawowe składniki dań, takie "wiodące" nie powinny się powtarzać -
> czyli jak kartoflanka na zupę, to nie ziemniaki nadziewane.
> Ale pytałam, czy ktoś coś jeszcze wie - to raz, a dwa - jak Wy to u siebie
> praktykujecie ;)
Zazwyczaj staram sie nie powtarzac skladnikow, ale RAZ jeden jedyny
zdarzylo misie zrobic obiad czysto serowy: fondue serowe, sery
smierdzace plesniowe i... sernik ;-)
Ale np. dzisiaj mam krokieciki z dorsza, fasolke szparagowa z aioli,
sery smierdzace i tarte malinowa.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-16 20:15:49
Temat: Re: PytanieDans la news:1066304821.30085.54.camel@cosmos,
Kot <m...@p...onet.pl> a écrit:
> Ale np. dzisiaj mam krokieciki z dorsza, fasolke szparagowa z aioli,
> sery smierdzace i tarte malinowa.
Rydze kupilam !!!
(16 euro/kg)
Zeby byc w temacie : do tego mielony befszyk i salatka z pomidorow.
Ewcia
ps. raczej wykupilam, ni mo juz w Monoprix :-(
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-16 20:57:31
Temat: Re: Pytanie
>> Ale np. dzisiaj mam krokieciki z dorsza, fasolke szparagowa z aioli,
>> sery smierdzace i tarte malinowa.
>
>Rydze kupilam !!!
>(16 euro/kg)
>
>Zeby byc w temacie : do tego mielony befszyk i salatka z pomidorow.
>
>Ewcia
>
>
>ps. raczej wykupilam, ni mo juz w Monoprix :-(
ZADNYM???
Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-16 22:37:43
Temat: Re: PytanieDans la news:bh1uovcj87b6kf1a9d8fvororctrmqi5kl@4ax.com,
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit:
>> ps. raczej wykupilam, ni mo juz w Monoprix :-(
>
>
> ZADNYM???
w tym obok (w polowie drogi), to jedyny
(przeciez wiesz...)
> Trys
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 06:17:13
Temat: Re: Pytanie
>>> ps. raczej wykupilam, ni mo juz w Monoprix :-(
>>
>>
>> ZADNYM???
>>> Trys
>w tym obok (w polowie drogi), to jedyny
>(przeciez wiesz...)
>
>
>Ewcia
bo jakbys jeszcze chciala tone, to wiesz, kolo Ani jest jeden ;))
Kasia ma tam zdjecie robione o 5 rano...
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 09:23:09
Temat: Re: PytanieOn Thu, 2003-10-16 at 22:15, Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Dans la news:1066304821.30085.54.camel@cosmos,
> Kot <m...@p...onet.pl> a écrit:
>
> > Ale np. dzisiaj mam krokieciki z dorsza, fasolke szparagowa z aioli,
> > sery smierdzace i tarte malinowa.
>
> Rydze kupilam !!!
> (16 euro/kg)
>
> Zeby byc w temacie : do tego mielony befszyk i salatka z pomidorow.
>
> Ewcia
>
>
> ps. raczej wykupilam, ni mo juz w Monoprix :-(
Nie szkodzi. Wczoraj w Monoprix ogladalam prawdziwki. 38 euro. Ide
poszukac jakiegos lasu.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-17 09:47:43
Temat: Re: Pytanie
> Rydze kupilam !!!
> (16 euro/kg)
gratulacje :)
> Zeby byc w temacie : do tego mielony befszyk i salatka z pomidorow.
A co na deser? ;)
> Ewcia
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |