Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie o majonez - pilnawe..

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pytanie o majonez - pilnawe..

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-24 15:35:06

Temat: Pytanie o majonez - pilnawe..
Od: "Agnieszka " <b...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

ile zółtek na szklanke oleju. A co jeszcze wwalić do środka?
AgaL

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-24 15:42:34

Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> ile zółtek na szklanke oleju. A co jeszcze wwalić do środka?
> AgaL
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
>
Pytanie powinno brzmieć odwrotnie: ile oleju na żółtko, albowiem olejem
reguluje się gęstość (im więcej tym gęstszy). Ale ja mam dobre serce i podam
przepis, który zresztą, dawno, dawno temu podawałam, potem on krążył po sieci,
a mnie cieszyło, że ludzie z niego korzystają, bez żadnych moich pretensji do
autorstwa. Zresztą ja go nie wymyśliłam tylko zman od mojej mamy. Ale ad rem:
Na jedno jajko (CAŁE!! - czyli żółtko i białko) dajemy sok z pół cytryny,
szczyptę soli, trochę białego pieprzu, łyżeczkę (płaską) cukru oraz łyżeczkę
musztardy i to razem miksujemy. Po czym wciąż miksując lejemy cienką strużką
olej do uzyskania pożądanej gęstości. Udaje się zawsze.
Pozdrawiam - Agnieszka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-24 15:46:14

Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..
Od: "oranda" <o...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

MAJONEZ

SKŁADNIKI:
2 jajka,
1/2 łyżeczki soli,
łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny,
100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek),
musztarda.

PRZYGOTOWANIE:
Jajka starannie umyć, na 3 sekundy zanurzyć we wrzątku. Białka delikatnie
oddzielić od żółtek. Żółtka wlać do miski, rozbełtać z solą i octem winnym
lub sokiem z cytryny, dodając ewentualnie odrobinę musztardy. Olej dolewać
powoli, po kropli, stale ubijając. Ubijać jednostajnie, dodając olej, aż
powstanie gładka, jednolita jedwabista masa.


Użytkownik "Agnieszka " <b...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c1fqva$k7a$1@inews.gazeta.pl...
> ile zółtek na szklanke oleju. A co jeszcze wwalić do środka?
> AgaL
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-24 15:51:38

Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agnieszka " <b...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c1fqva$k7a$1@inews.gazeta.pl...
> ile zółtek na szklanke oleju. A co jeszcze wwalić do środka?

Jesli majonez - to tylko ten: http://tinyurl.com/36foc

Robilam wiele razy, jest smaczny i nie wymaga wiele zachodu.

PS. Ja daje sok z jednej cytryny.
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-24 15:56:09

Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

oranda a écrit :
> MAJONEZ
>
> SKŁADNIKI:
> 2 jajka,
> 1/2 łyżeczki soli,
> łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny,
> 100 g oliwy lub oleju słonecznikowego (ok. 10 łyżek),

??

Ja do jednego zoltka uzywam co najmniej 300 g oleju.



Ewcia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-24 16:03:14

Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..
Od: "Agnieszka " <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Serdeleczne dzieki za szybką odpowiedź. Zaraz bede coś mącić:)
AgaL

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-24 16:19:07

Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..
Od: "Agnieszka " <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

batory <b...@p...onet.pl> napisał(a):

>> Pytanie powinno brzmieć odwrotnie: ile oleju na żółtko, albowiem olejem
> reguluje się gęstość (im więcej tym gęstszy).

brzmi tak bo mam tylko tyle olejuw domu a nie mam mozliwosci zakupu juz dzis

> Ale ja mam dobre serce i podam

Bóg zapłac kobieto za dobre serce:)
pozdrawiam AgaL


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-24 16:21:31

Temat: Re: Pytanie o majonez - pilnawe..
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka a écrit :

> batory <b...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>
>>>Pytanie powinno brzmieć odwrotnie: ile oleju na żółtko, albowiem olejem
>>
>>reguluje się gęstość (im więcej tym gęstszy).
>
>
> brzmi tak bo mam tylko tyle olejuw domu a nie mam mozliwosci zakupu juz dzis


To tym bardziej zacznij od jedenego *tylko* zoltka




Ewcia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-24 19:15:25

Temat: Odp: Pytanie o majonez - pilnawe..
Od: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kiedys znalazlam przepis pani Gessler na majonez, slyszalam,z e ma
nienajgorsze receptury.
Podaje:

2 duże jaja bardzo świeże
2 szklanki oleju słonecznikowego
sok z 2 cytryn (lepiej z jednej)
musztarda z gorczyca (polska)
4 łyżki zimnego mleka
(+łyżeczka cukru)

Do naczynia wbijamy cale jajka, dolewamy olej, sok z cytryn, łyżkę musztardy
i sól (wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojowa).
Wkładamy krajarkę, tak by dotykała dna naczynia.
Włączamy mikser na najszybszy bieg i nie odrywamy krajarki od dna przez 3
min.
Gdy zobaczymy, ze majonez zaczyna się formować, tzn. idzie ku górze,
delikatnie podnosimy krajarkę do połowy naczynia i z powrotem równie
delikatnie opuszczamy do dna - i tak bez przerwy, aż cale naczynie wypełni
się majonezem.
Wówczas dolewamy powoli zimne mleko i znowu w podobny sposób poruszamy
krajarka.
Majonez jest gotowy, gdy mleko zniknie.
Jest tak gesty i puszysty, ze można go kroić nożem.
Majonez robi się ze 3 minuty, a wychodzi naprawdę pyszny, gesty i lekki.

Smacznego.
Pozdrawiam.
Basiek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

folia alu
śledzik
fasola do chili con carne
Kapuśniak
Powrot do przeszlosci

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »