Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie-oliwa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pytanie-oliwa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-10-16 03:22:21

Temat: Pytanie-oliwa
Od: RTurczenski <r...@k...com> szukaj wiadomości tego autora

Staly czytacz grupe wita i o odpowiedz pyta (na czestochowskie rymy mi
sie zebralo)

Do rzeczy. Prosze o zaspokojenie mojej ciekawosci. Mowi sie olej czy
oliwa (mam na mysli to co uzywamy do natluszczania patelni a nie do
smarowania silnikow).

Moze ktos z szanownych grupowiczow potrafi powiedziec do czego uzywa sie
oleju :
z pestek dyni
z migdalow (olej, nie olejek dodawany do ciast)
z orzechow laskowych
z orzechow wloskich
z pestek winogron

Pozdrawiam Ryszard


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-10-16 04:35:41

Temat: Re: Pytanie-oliwa
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



RTurczenski wrote:
>
> Staly czytacz grupe wita i o odpowiedz pyta (na czestochowskie rymy mi
> sie zebralo)
>
> Do rzeczy. Prosze o zaspokojenie mojej ciekawosci. Mowi sie olej czy
> oliwa (mam na mysli to co uzywamy do natluszczania patelni a nie do
> smarowania silnikow).
>
> Moze ktos z szanownych grupowiczow potrafi powiedziec do czego uzywa sie
> oleju :
> z pestek dyni
> z migdalow (olej, nie olejek dodawany do ciast)
> z orzechow laskowych
> z orzechow wloskich
> z pestek winogron
>
> Pozdrawiam Ryszard


Olej jest z rzepaku, z palmy, z kukurydzy, z tych, co powyzej
wymieniles, i jeszcze wielu innych. Oliwa jest tylko z oliwek.

> Moze ktos z szanownych grupowiczow potrafi powiedziec do czego uzywa sie
> oleju :

> z orzechow wloskich
do vinaigrette, do smazenia ryb (rowniez z migdalow)

> z pestek winogron
do vinaigrette, do wszystkiego zamiast zwyklego oleju, bo jest duzo
lzejszy i zdrowszy, niz zwykly olej, przede wszystkim dlatego, ze pali
sie w wyzszej temperaturze, niz zwykly olej, wiec nie wprowadza tylu
karcynogenow podczas smazenia. Rowniez w ciastach na oleju jest swietny,
nie pozostawia zadnego smaku.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-16 08:12:13

Temat: Re: Pytanie-oliwa
Od: wojmat <w...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tako rzecze RTurczenski <r...@k...com>:

> z pestek dyni

na zimno do sałatek i takich...

> z pestek winogron

do smażenia i do wszystkiego innego. jest lekki i smaczny.


--
wojmat
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
GO d--@ s: a- c++() U? P? L E? W+(++) N++ o? K? w O? M? V? PS+ PE Y+ PGP?
t 5? X+ R tv b+ DI++ D+ G
------END GEEK CODE BLOCK------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-10-29 07:57:14

Temat: Re: Pytanie-oliwa
Od: <n...@m...ch> szukaj wiadomości tego autora

>
>
> Moze ktos z szanownych grupowiczow potrafi powiedziec do czego uzywa sie
> oleju :
> > z migdalow (olej, nie olejek dodawany do ciast)

do smarowania brzucha kobiet w ciazy, skora sie rozciaga, ale nie zostawia
rozstepow (niekulinarne, ale prawdziwe...)
>
> z orzechow wloskich

przepyszny do salaty zielonej i jeszcze pyszniejszy do carpaccio

pozdrawiam
Kalina
>
>
> Pozdrawiam Ryszard
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wino domowym sposobem
placek z dyni
co z jarzebiny?
Dla samotnych chłopów
Pyry z gzikiem?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »