Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!newsfe
ed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie-oliwa
References: <3...@k...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 39
Date: Mon, 15 Oct 2001 21:35:41 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1003206986 4.33.132.12 (Mon, 15 Oct 2001 21:36:26 PDT)
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Oct 2001 21:36:26 PDT
X-Received-Date: Mon, 15 Oct 2001 21:36:26 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:74991
Ukryj nagłówki
RTurczenski wrote:
>
> Staly czytacz grupe wita i o odpowiedz pyta (na czestochowskie rymy mi
> sie zebralo)
>
> Do rzeczy. Prosze o zaspokojenie mojej ciekawosci. Mowi sie olej czy
> oliwa (mam na mysli to co uzywamy do natluszczania patelni a nie do
> smarowania silnikow).
>
> Moze ktos z szanownych grupowiczow potrafi powiedziec do czego uzywa sie
> oleju :
> z pestek dyni
> z migdalow (olej, nie olejek dodawany do ciast)
> z orzechow laskowych
> z orzechow wloskich
> z pestek winogron
>
> Pozdrawiam Ryszard
Olej jest z rzepaku, z palmy, z kukurydzy, z tych, co powyzej
wymieniles, i jeszcze wielu innych. Oliwa jest tylko z oliwek.
> Moze ktos z szanownych grupowiczow potrafi powiedziec do czego uzywa sie
> oleju :
> z orzechow wloskich
do vinaigrette, do smazenia ryb (rowniez z migdalow)
> z pestek winogron
do vinaigrette, do wszystkiego zamiast zwyklego oleju, bo jest duzo
lzejszy i zdrowszy, niz zwykly olej, przede wszystkim dlatego, ze pali
sie w wyzszej temperaturze, niz zwykly olej, wiec nie wprowadza tylu
karcynogenow podczas smazenia. Rowniez w ciastach na oleju jest swietny,
nie pozostawia zadnego smaku.
Magdalena Bassett
|