Data: 2006-07-28 08:27:01
Temat: Re: Re[7]: (OT) do Andy
Od: "andy" <c...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
ewka napisał(a):
> Czy w ogole te
> firmowe sklepy miesne np. Duda sa ok, czy tak samo marne jak z marketu??
Ze swiezym miesem pewnie nie ma duzych roznic pod warunkiem, ze jest
swieze. Oczywiscie duzo zalezy od tego czym zwierze jest karnione i w
jaki sposob dba sie o jego zdrowie (antybiotyki) dlatego najlepsze
mieso jest z uboju u sprawdzonego rolnika (to samo dotyczy jajek).
Glowny problem to przetwory miesne typu: szynka, kielbasa itp. W
wiekszosci jest to szajs niejadalny dla ludzi, naszpikowany różnym
swinstwem chemicznym (rynek producenta)! A ponieważ na zywieniu
optymalnym je sie ten asortyment w niewielkich ilosciach to mozna
samemu przygotowac i trzymac w lodowce. Ja w ten sposob przygotowuje
biala kielbase i trzymam w zamrazalce. Wielu moich znajomych
przygotowuje i wedzi we wlasnym zakresie szynki, boczek itp. Generalnie
to ludzie powinni wymusic (poprzez bojkot) odejscie od produkcji
wielkoprzemyslowej na rzecz malych ekologicznych gospodarstw rolych,
czyli system podobny do tego jaki funkcjonuje np. we Francji.
>
> --
> pozdr,
> ewka
pozdr. andy
|