Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mięso gotowane

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mięso gotowane

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-19 08:12:38

Temat: Mięso gotowane
Od: "Dorota" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
tak się naczytałam niedawno o gotowanym schabie i mi się przypomniał taki
mięciutki jaki serwowali jak byłam w szpitalu.....
no i kupiłam schab i postanowiłam jeszcze raz spróbować go fajnie ugotować.
innym się udaje, więc pewnie kiedyś mi się też uda. kiedyś próbowałam, ale
mi wyszło coś twardego i niezbyt do jedzenia.
no i znów za twardy! co robię źle? wrzuciłam do wrzątku, po 15 minutach był
twardy- gotowałam dalej, ale po pół godzinie również. schab wrzuciłam
pokrojony w plasterki ok 1,5 cm. może kwestia mięsa? stary zwierz? ale
koleżanka też kupuje w marketach i jej wychodzi.
pozdobnie z wołowiną (różne częśći). zawsze jest twarda i idzie do mielenia,
bo tylko do tego się nadaje.
pozdrawiam
Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-19 11:45:24

Temat: Re: Mięso gotowane
Od: "Maciej Muran" <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dorota" <d...@o...pl> napisał
> no i znów za twardy! co robię źle? wrzuciłam do wrzątku, po 15 minutach
> był twardy- gotowałam dalej, ale po pół godzinie również. schab wrzuciłam
> pokrojony w plasterki ok 1,5 cm. może kwestia mięsa? stary zwierz?

A może to kwestia wrzątku, w sensie, że nie w samej wodzie a w wywarze
(bulionie) z jarzyn należałoby mięso gotować?

--
Maciek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-19 12:40:37

Temat: Re: Mięso gotowane
Od: "Dorota" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Maciej Muran" <m...@g...com> napisał w wiadomości > A może
to kwestia wrzątku, w sensie, że nie w samej wodzie a w wywarze
> (bulionie) z jarzyn należałoby mięso gotować?

to był bulion, wprawdzie Winiary a nie własny (za późno na zakupy)

Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-19 14:26:00

Temat: Re: Mięso gotowane
Od: "misiczka" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorota" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dj4v4m$ftl$1@news.onet.pl...
> Witam,
> tak się naczytałam niedawno o gotowanym schabie i mi się przypomniał taki
> mięciutki jaki serwowali jak byłam w szpitalu.....

Po prostu gotuj do skutku, aż będzie miękki. I wybieraj kawałki młodego
schabu.

--
pozdrawiam, Lesława Ignaszewska - misiczka

Kobiety tylko dlatego tak się stroj?,
że oko mężczyzny jest lepiej rozwinięte niż jego rozum :-)
http://leslawa-ignaszewska.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-20 01:35:03

Temat: Re: Re: Mięso gotowane
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 19 Oct 2005 13:45:24 +0200, "Maciej Muran" <m...@g...com>
wrote:

>Użytkownik "Dorota" <d...@o...pl> napisał
>> no i znów za twardy! co robię źle? wrzuciłam do wrzątku, po 15 minutach
>> był twardy- gotowałam dalej, ale po pół godzinie również. schab wrzuciłam
>> pokrojony w plasterki ok 1,5 cm. może kwestia mięsa? stary zwierz?
>
>A może to kwestia wrzątku, w sensie, że nie w samej wodzie a w wywarze
>(bulionie) z jarzyn należałoby mięso gotować?

Nawet nie to ze z warzyw - ale lekko (w okolicach 9 gramow na litr)
wode chocby posolic - wyrowna to stezenia, nie bedzie ani migracji
wody z miesa (zelowa) ani do miesa (lyko)... Cisnienie osmotyczne moze
strasznie mieso zmienic.

--
Darek
>
>--
>Maciek.
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-21 09:07:14

Temat: Re: Re: Mięso gotowane
Od: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pamiętaj jednak, że nie wolno solić wody do gotowania wołowiny, bo niegdy nie
zmięknie.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-21 09:44:37

Temat: Re: Re: Mięso gotowane
Od: "Dorota" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...pl> napisał w
wiadomości news:djab42$71v$1@inews.gazeta.pl...
> Pamiętaj jednak, że nie wolno solić wody do gotowania wołowiny, bo niegdy
nie
> zmięknie.

O!
No to przynajmniej wiem co robię źle z wołowiną
Bardzo dziękuję!

Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-21 12:34:24

Temat: Re: Re: Mięso gotowane
Od: "@nn" <ann@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Małgorzata Leszczyńska" <g...@g...pl> napisał
w wiadomości news:djab42$71v$1@inews.gazeta.pl...
> Pamiętaj jednak, że nie wolno solić wody do gotowania wołowiny, bo
> niegdy nie
> zmięknie.

Hmmm, a to Ci ciekawostka...
Na wołowinie gotuje rosół.
Zawsze w wodzie osolonej, bo nie lubię mięsa o smaku trawy.
Mięso w tym rosole zawsze jest miękkie.

Ania
--
***********e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ***********
******************** www.madej.master.pl ********************
"Kto nie ma szczęścia w kartach, ten nie ma pieniędzy na miłość."




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Do matek i ojcow
kupic zapach ananasowy
pomysl na rostbef
mcdonald
sokowirówka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »