Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Risotto

Grupy

Szukaj w grupach

 

Risotto

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-10-02 14:35:49

Temat: Risotto
Od: Agnieszka <z...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Moze juz bylo, ale za godzine koncze prace i nie mam niestety czasu na
przerzucanie archiwum. Mozecie wiec powiedziec mi czy to jest jedzonko
jak mi sie wydaje smieciowe (sporzadzone ze skladnkow, ktore sa pod
reka) czy jest jakis konkretny schemat jego przyrzadzania?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-10-02 15:30:30

Temat: Re: Risotto
Od: g...@o...pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do postu z Mon, 02 Oct 2000 16:35:49 +0200 autorstwa Agnieszka
(z...@h...com):
: Moze juz bylo, ale za godzine koncze prace i nie mam niestety czasu na
: przerzucanie archiwum. Mozecie wiec powiedziec mi czy to jest jedzonko
: jak mi sie wydaje smieciowe (sporzadzone ze skladnkow, ktore sa pod
: reka) czy jest jakis konkretny schemat jego przyrzadzania?

No ja zawsze brałem ryż, kurczaka i różne szuwarki.
W sumie nie wiem, czy da się inaczej :)

--
Grzegorz Janoszka

Na newsy pisze calkowicie prywatnie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-03 06:39:05

Temat: Re: Risotto
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Moze juz bylo, ale za godzine koncze prace i nie mam niestety czasu na
> przerzucanie archiwum. Mozecie wiec powiedziec mi czy to jest jedzonko
> jak mi sie wydaje smieciowe (sporzadzone ze skladnkow, ktore sa pod
> reka) czy jest jakis konkretny schemat jego przyrzadzania?


Jest to danie śmieciowe posiadające konkretny schemat przyrządzania :)

ostry



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-08 12:55:34

Temat: Re: Risotto
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Agnieszka <z...@h...com> wrote:

> Moze juz bylo, ale za godzine koncze prace i nie mam niestety czasu na
> przerzucanie archiwum. Mozecie wiec powiedziec mi czy to jest jedzonko
> jak mi sie wydaje smieciowe (sporzadzone ze skladnkow, ktore sa pod
> reka) czy jest jakis konkretny schemat jego przyrzadzania?

Zadne tam danie smieciowe. Prawdziwe wloskie risotto jest robione wg.
przepisu. Przepisow jest wiele, ale podstawowy schemat wyglada tak:

Ryz obsmazamy na oliwie lub masle z cebula, az sie zrobi
"przezroczysty", nastepnie gotujemy w rosole. Doprawiamy przyprawami i
dodatkami, ktore stanowia o tym, czy jest do samodzielne danie, czy
dodatek do innych potraw.

Najbardziej znane to risotto a la milanaise oraz a la piemontaise

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-09 13:53:41

Temat: Re: Risotto
Od: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wstukal(a) pracowicie:
>> Moze juz bylo, ale za godzine koncze prace i nie mam niestety czasu na
>> przerzucanie archiwum. Mozecie wiec powiedziec mi czy to jest jedzonko
>> jak mi sie wydaje smieciowe (sporzadzone ze skladnkow, ktore sa pod
>> reka) czy jest jakis konkretny schemat jego przyrzadzania?
> Zadne tam danie smieciowe. Prawdziwe wloskie risotto jest robione wg.
> przepisu. Przepisow jest wiele, ale podstawowy schemat wyglada tak:
> Ryz obsmazamy na oliwie lub masle z cebula, az sie zrobi
> "przezroczysty", nastepnie gotujemy w rosole. Doprawiamy przyprawami i
> dodatkami, ktore stanowia o tym, czy jest do samodzielne danie, czy
> dodatek do innych potraw.

> Najbardziej znane to risotto a la milanaise oraz a la piemontaise

A jakieś szczegóły co do tych ostatnich? ;-)

Antek Goldstein, głodny...
--
___/___ : I Kobieta jest jak przekład: I
< 102 >======= I piękna nie jest wierna, I
/o----d-----b---o\ : I wierna nie jest piękna. I
\8oooooooooooo8/ : I______________________________________(Bernard Shaw)_I

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-09 18:30:01

Temat: Re: Risotto
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> wrote:


>
> > Najbardziej znane to risotto a la milanaise oraz a la piemontaise
>

po mediolansku

1/4 kg. ryzu
40 g szpiku wolowego
60 g masla
5 lyzek wazowych rosolu
1/2 cebuli
1/2 szklanki bialego wina
2 g szafranu
60 g tartego parmezanu
sol

Pokrojona drobno cebule wrzucamy do garnka na 20 g roztopionego masla
masla ze szpikiem. Lekko podsmazamy, Wrzucamy ryz i podsmazamy, az ryz
nabierze "przejrzystosci". Wlac pol lyzki wazowej wody, posolic,
gotowac ok. 10 min dodac wino, gotowac dalej podlewajac rosolem w miare
ubywania plynu. Pod koniec dodac troche rosolu w ktorym rozpuscilismy
szafran. Gotowac ok. 15 - 18 min. Na koniec dodac reszte masla i
parmezan, wymieszac i podawac.

Przepisy na rizotto po mediolansku sa zreszta rozmaite. Ten wzialem z
dobrej wloskiej ksiazki kucharskiej, ale w innych ksiazkach podobny
przepis figuruje jako rizotto po piemoncku.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-09 18:33:47

Temat: Re: Risotto
Od: g...@o...pl-NOSPAM (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

Nawiązując do postu z Mon, 9 Oct 2000 20:30:01 +0200 autorstwa Wladyslaw Los
(w...@t...com.pl):
: 40 g szpiku wolowego

skąd wziąć takie coś????

: 2 g szafranu

co to jest szafran?

sorry za glupie pytania, ale serio nie wiem

--
Grzegorz Janoszka

Na newsy pisze calkowicie prywatnie.
Gdy mi odpowiadasz, wytnij "-NOSPAM" z adresu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-09 20:52:34

Temat: Re: Risotto
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz Janoszka <g...@o...pl-NOSPAM> wrote:

> Nawiązując do postu z Mon, 9 Oct 2000 20:30:01 +0200 autorstwa Wladyslaw
> Los (w...@t...com.pl): : 40 g szpiku wolowego
>
> skąd wziąć takie coś????

Szpik jest to tlusta substancja wypelniajaca dlugie kosci, w ktorej
powstaja cialka krwi.Trzeba u rzeznika poprosic o taka kosc. Jak sie
kupuje tzw. prege czyli golen wolowa z koscia to jest to wlasnie kosc
szpikowa. Podobnie z golenia cieleca. Szpik jest bardzo delikatnym
tluszczem o licznych zastosowaniach kulinarnych.
>
> : 2 g szafranu
>
> co to jest szafran?

Najdrozsza przyprawa swiata. Znamiona pylkowe kwiatow szafranu, czyli
krokusow Crocus sativa. Na 1 g potrzeba ok. 70 takich znamion recznie
zebranych. Ma kolor czerwony, po rozcienczeniu intensywny
zolto-pomaranczowy i pikantny zapach. Ulubiona przyprawa kuchni
staropolskiej.
Wystepuje albo w postaci proszku, ktory czsto bywa falszowany, albo w
postaci calych znamion, takich czerwonych strzepkow. Obecnie u nas
latwy do kupienia np. f-my Kotanyi.

Wladyslaw

> sorry za glupie pytania, ale serio nie wiem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-16 14:59:18

Temat: Re: Risotto
Od: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wstukal(a) pracowicie:
> po mediolansku

> 1/4 kg. ryzu
> 40 g szpiku wolowego

[ciach]

Dzięki za przepis. Niestety, znajomego rzeźnika w rozsądnie pojętej okolicy
nie posiadam. Można szpik zastąpić np. wspomnianym w innym miejscu mięsnym
smalczykiem?

Antek Goldstein
--
___/___ : I Błogosławiony ten, co nie mając nic I
< 102 >======= I do powiedzenia, I
/o----d-----b---o\ : I nie obleka tego faktu w słowa. I
\8oooooooooooo8/ : I______________________________________(Julian Tuwim)_I

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-10-18 04:56:51

Temat: Re: Risotto
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> wrote:

> Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wstukal(a) pracowicie:
> > po mediolansku
>
> > 1/4 kg. ryzu
> > 40 g szpiku wolowego
>
> [ciach]
>
> Dzięki za przepis. Niestety, znajomego rzeźnika w rozsądnie pojętej okolicy
> nie posiadam. Można szpik zastąpić np. wspomnianym w innym miejscu mięsnym
> smalczykiem?
>
> Antek Goldstein

Obawiam sie, ze nie. Tzn. mozna, ale to nie bedzie to samo. Nie wierze
jednak, by nie mozna bylo w okolicy znalezc tzw. pregi, czyli goleni
wolowej z koscia.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Głosujcie na Mariana Krzaklewskiego !
czy rozmrazac
pytanie spożywcze
Kruche ciasto - ratunku
Zupa z soczewicy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »