Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!not-for-mail
From: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Risotto
Date: 9 Oct 2000 13:53:41 GMT
Organization: MIM UW
Lines: 22
Message-ID: <8rsil5$p9m$5@duch.mimuw.edu.pl>
References: <3...@h...com> <1ei6pcp.eahjra1n0tfywN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: zodiac.mimuw.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: duch.mimuw.edu.pl 971099621 25910 10.1.1.1 (9 Oct 2000 13:53:41 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...mimuw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 9 Oct 2000 13:53:41 GMT
User-Agent: tin/1.5.6-20000803 ("Dust") (UNIX) (Linux/2.2.17 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35211
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wstukal(a) pracowicie:
>> Moze juz bylo, ale za godzine koncze prace i nie mam niestety czasu na
>> przerzucanie archiwum. Mozecie wiec powiedziec mi czy to jest jedzonko
>> jak mi sie wydaje smieciowe (sporzadzone ze skladnkow, ktore sa pod
>> reka) czy jest jakis konkretny schemat jego przyrzadzania?
> Zadne tam danie smieciowe. Prawdziwe wloskie risotto jest robione wg.
> przepisu. Przepisow jest wiele, ale podstawowy schemat wyglada tak:
> Ryz obsmazamy na oliwie lub masle z cebula, az sie zrobi
> "przezroczysty", nastepnie gotujemy w rosole. Doprawiamy przyprawami i
> dodatkami, ktore stanowia o tym, czy jest do samodzielne danie, czy
> dodatek do innych potraw.
> Najbardziej znane to risotto a la milanaise oraz a la piemontaise
A jakieś szczegóły co do tych ostatnich? ;-)
Antek Goldstein, głodny...
--
___/___ : I Kobieta jest jak przekład: I
< 102 >======= I piękna nie jest wierna, I
/o----d-----b---o\ : I wierna nie jest piękna. I
\8oooooooooooo8/ : I______________________________________(Bernard Shaw)_I
|