Data: 2000-10-09 13:53:41
Temat: Re: Risotto
Od: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wstukal(a) pracowicie:
>> Moze juz bylo, ale za godzine koncze prace i nie mam niestety czasu na
>> przerzucanie archiwum. Mozecie wiec powiedziec mi czy to jest jedzonko
>> jak mi sie wydaje smieciowe (sporzadzone ze skladnkow, ktore sa pod
>> reka) czy jest jakis konkretny schemat jego przyrzadzania?
> Zadne tam danie smieciowe. Prawdziwe wloskie risotto jest robione wg.
> przepisu. Przepisow jest wiele, ale podstawowy schemat wyglada tak:
> Ryz obsmazamy na oliwie lub masle z cebula, az sie zrobi
> "przezroczysty", nastepnie gotujemy w rosole. Doprawiamy przyprawami i
> dodatkami, ktore stanowia o tym, czy jest do samodzielne danie, czy
> dodatek do innych potraw.
> Najbardziej znane to risotto a la milanaise oraz a la piemontaise
A jakieś szczegóły co do tych ostatnich? ;-)
Antek Goldstein, głodny...
--
___/___ : I Kobieta jest jak przekład: I
< 102 >======= I piękna nie jest wierna, I
/o----d-----b---o\ : I wierna nie jest piękna. I
\8oooooooooooo8/ : I______________________________________(Bernard Shaw)_I
|