Data: 2000-10-19 16:17:37
Temat: Re: Risotto
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> wrote:
> Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wstukal(a) pracowicie: >> >> Dzięki za
> przepis. Niestety, znajomego rzeźnika w rozsądnie pojętej okolic>> >> y >>
> >> nie posiadam. Można szpik zastąpić np. wspomnianym w innym miejscu
> mięsnym >> >> smalczykiem? >> > Obawiam sie, ze nie. Tzn. mozna, ale to
> nie bedzie to samo. Nie wierze >> > jednak, by nie mozna bylo w okolicy
> znalezc tzw. pregi, czyli goleni >> > wolowej z koscia. >> Na pewno można,
> ale ile trzeba pręgi na pó" kilo szpiku? >> Poza tym nie kupię samej
> kości, a z ca"ej pręgi to jeszcze i pieczeń czy >> gulasz zrobić można...
> Hmmm... to w"aściwie by"oby wyjście. Na drugi dzień. > W przepisie, ktory
> podalem byla mowa o 40 gramach szpiku. > Bardziej mnie niepokoja te 2 g
> szafranu. To byloby ok. 15 paczuszek. > Nigdy tego nie sprawdzalem i
> dawalem najwyzej jedna paczuszke.
>
> Hmmm... zdawa"o mi się, że Kotanyi sprzedaje szafran w paczuszkach po 1
> g...
Po 0,12 g.
> Zresztą na brak szafranu nie narzekam - brat przywióz" z Turcji sporo.
Szczesciarz.
Wladyslaw
|