Data: 2000-10-09 20:52:34
Temat: Re: Risotto
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Grzegorz Janoszka <g...@o...pl-NOSPAM> wrote:
> Nawiązując do postu z Mon, 9 Oct 2000 20:30:01 +0200 autorstwa Wladyslaw
> Los (w...@t...com.pl): : 40 g szpiku wolowego
>
> skąd wziąć takie coś????
Szpik jest to tlusta substancja wypelniajaca dlugie kosci, w ktorej
powstaja cialka krwi.Trzeba u rzeznika poprosic o taka kosc. Jak sie
kupuje tzw. prege czyli golen wolowa z koscia to jest to wlasnie kosc
szpikowa. Podobnie z golenia cieleca. Szpik jest bardzo delikatnym
tluszczem o licznych zastosowaniach kulinarnych.
>
> : 2 g szafranu
>
> co to jest szafran?
Najdrozsza przyprawa swiata. Znamiona pylkowe kwiatow szafranu, czyli
krokusow Crocus sativa. Na 1 g potrzeba ok. 70 takich znamion recznie
zebranych. Ma kolor czerwony, po rozcienczeniu intensywny
zolto-pomaranczowy i pikantny zapach. Ulubiona przyprawa kuchni
staropolskiej.
Wystepuje albo w postaci proszku, ktory czsto bywa falszowany, albo w
postaci calych znamion, takich czerwonych strzepkow. Obecnie u nas
latwy do kupienia np. f-my Kotanyi.
Wladyslaw
> sorry za glupie pytania, ale serio nie wiem
|