Data: 2000-10-18 16:20:28
Temat: Re: Risotto
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> wrote:
> Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> wstukal(a) pracowicie:
> >> > po mediolansku
> >>
> >> > 1/4 kg. ryzu
> >> > 40 g szpiku wolowego
> >>
> >> [ciach]
> >>
> >> Dzięki za przepis. Niestety, znajomego rzeźnika w rozsądnie pojętej okolicy
> >> nie posiadam. Można szpik zastąpić np. wspomnianym w innym miejscu mięsnym
> >> smalczykiem?
> > Obawiam sie, ze nie. Tzn. mozna, ale to nie bedzie to samo. Nie wierze
> > jednak, by nie mozna bylo w okolicy znalezc tzw. pregi, czyli goleni
> > wolowej z koscia.
>
> Na pewno można, ale ile trzeba pręgi na pó" kilo szpiku?
> Poza tym nie kupię samej kości, a z ca"ej pręgi to jeszcze i pieczeń czy
> gulasz zrobić można... Hmmm... to w"aściwie by"oby wyjście. Na drugi dzień.
W przepisie, ktory podalem byla mowa o 40 gramach szpiku.
Bardziej mnie niepokoja te 2 g szafranu. To byloby ok. 15 paczuszek.
Nigdy tego nie sprawdzalem i dawalem najwyzej jedna paczuszke.
Wladyslaw
|