Data: 2000-10-09 18:30:01
Temat: Re: Risotto
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> wrote:
>
> > Najbardziej znane to risotto a la milanaise oraz a la piemontaise
>
po mediolansku
1/4 kg. ryzu
40 g szpiku wolowego
60 g masla
5 lyzek wazowych rosolu
1/2 cebuli
1/2 szklanki bialego wina
2 g szafranu
60 g tartego parmezanu
sol
Pokrojona drobno cebule wrzucamy do garnka na 20 g roztopionego masla
masla ze szpikiem. Lekko podsmazamy, Wrzucamy ryz i podsmazamy, az ryz
nabierze "przejrzystosci". Wlac pol lyzki wazowej wody, posolic,
gotowac ok. 10 min dodac wino, gotowac dalej podlewajac rosolem w miare
ubywania plynu. Pod koniec dodac troche rosolu w ktorym rozpuscilismy
szafran. Gotowac ok. 15 - 18 min. Na koniec dodac reszte masla i
parmezan, wymieszac i podawac.
Przepisy na rizotto po mediolansku sa zreszta rozmaite. Ten wzialem z
dobrej wloskiej ksiazki kucharskiej, ale w innych ksiazkach podobny
przepis figuruje jako rizotto po piemoncku.
Wladyslaw
|