Data: 2005-03-20 15:36:50
Temat: Re: Rodzaje kalorii.
Od: "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:39a6.00000502.423d39af@newsgate.onet.pl...
> > Przytyjesz więcej. W soku masz cukry proste i najwyżej dwucukry. Po ich
> > spożyciu szybko zostają strawione i wchłonięte do organizmu. Już 5 gram
> > glukozy dostającej się do krwi podnosi jej poziom ze 100 na 200 mg/dl.
Ty
> > wypiłeś 100 gram cukrów. Poziom we krwi szybko się podnosi, a więc
następuje
> > wyrzut insuliny i glukoza wpychana jest do komórek dla spalenia i
> > przetworzenia na tłuszcz. Ponieważ spalić się wszystkiego nie da w
krótkim
> > czasie, to znaczna część będzie przetworzona na tłuszcz.
> > Jeżeli zjesz pączka, to proces wchłaniania cukrów do krwi będzie trwał
> > dłużej, bo pączek to przede wszystkim cukry złożone i tłuszcz. Cukry
złożone
> > są dłużej trawione, a tłuszcz dodatkowo spowalnia trawienie. Glukoza
wolniej
> > będzie dostawała się do krwi, a więc jest większa szansa, że będzie
spalana,
> > a nie zamieniana na tłuszcz.
> > Jest jeszcze drugi aspekt wypicia karotki, a zjedzenia pączka. Po litrze
> > karotki za godzinę będziesz cholernie głodny i będziesz musiał coś
zjeść, a
> > więc tłuszczyk którego Ci przybyło zostanie na miejscu. Po pączku, głód
> > poczujesz dużo później i będzie słabszy, więc masz większe szanse na
> > spalenie jeszcze trochę własnego tłuszczyku, aby wrócić do pierwotnej
wagi.
>
>
> Jej, skomplikowane to troche:-> Ale jeśli dobrze zrozumiałem do spożywane
> cykry proste są szybko przetwarzane i nie zdążą się spalić tylko są
odkładane
> jako tłuszcz. Ale przecież wszystkie warzywa i owoce mają cukry proste
(tak mi
> sie wydaje)...
i dobrze ci sie wydaje .leszek pisze bzdury i sam sie nakreca w spirali
histerii
|