« poprzedni wątek | następny wątek » |
61. Data: 2007-10-20 06:33:06
Temat: Re: Różnica miedzy kapustą kwaszoną a kiszoną ? jaka?In article <ffb0tg$skq$2@atlantis.news.tpi.pl>,
Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:
> Wladyslaw Los pisze:
> >>>
> >> Szanowny Panie Władysławie Łosiu.
> >> Jest Pan uparty jak... łoś.
> >> Proszę sobie poczytać o kwasie masłowym w kiszonkach
> >
> > Sądzisz, że nie przeczytałem zawczasu?
> >
> > Władysław
> >
>
>
> Tym gorzej, bo jak widać nie przyswoił Pan na czas.
W każdym razie wcześniej niż ty.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
62. Data: 2007-10-20 06:36:04
Temat: Re: Różnica miedzy kapustą kwaszoną a kiszoną ? jaka?
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-446DD1.08320820102007@news.gazeta.pl...
> In article <ffb3g7$5ep$1@news.lublin.pl>,
> Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl> wrote:
>
> > Wladyslaw Los wrote:
> >
> > > In article <ffa8at$pcm$1@news.lublin.pl>,
> > > Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl> wrote:
> > >
> > >
> > >
> > >> Znaczy uważasz, że skoro nie dostałeś wzoru reakcji, to w
kiszonkach nie
> > >> może zachodzić fermentacja masłowa?
> > >
> > > Czy coś takiego napisałem?
> >
> > Literalnie oczywiście nie.
>
> Właśnie.
>
> > Natomiast na informację "Nieprawidłowa
> > fermentacja kiszonki zamiast prowadzić do wytworzenia kwasu mlekowego
> > prowadzi do fermentacji masłowej (kwas masłowy)" zareagowałeś prośbą o
> > podanie wzoru reakcji,
>
> Ponieważ chciałem wykazać, że nie wie o czym pisze. Co wykazałem. A to w
> związku z "rewelacjami" o produkcji kwaszonej kapusty przez didawanie do
> niej kwasu mlekowego. Zapoznaj się z całymm wątkiem.
To nie są rewelacje, masz za małą wiedzę, jednak.
Pewnie też nie wiesz, ze mleko na twarogi ukwaszano kwasem solnym...
A likwidowano wcześniej (przed odwiezieniem do zlewni) nadmierną kwasotę
proszkiem IXI...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
63. Data: 2007-10-20 06:37:53
Temat: Re: Różnica miedzy kapustą kwaszoną a kiszoną ? jaka?
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-BDA255.08330620102007@news.gazeta.pl...
> In article <ffb0tg$skq$2@atlantis.news.tpi.pl>,
> Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Wladyslaw Los pisze:
>
> > >>>
> > >> Szanowny Panie Władysławie Łosiu.
> > >> Jest Pan uparty jak... łoś.
> > >> Proszę sobie poczytać o kwasie masłowym w kiszonkach
> > >
> > > Sądzisz, że nie przeczytałem zawczasu?
> > >
> > > Władysław
> > >
> >
> >
> > Tym gorzej, bo jak widać nie przyswoił Pan na czas.
>
> W każdym razie wcześniej niż ty.
>
>
> Władysław
Poniewaz w tle przebija się ciekawość, czy nie jestem tą samą osobą, co
Ikselka, zapewniam ciebie i Bundesdienst, że nie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
64. Data: 2007-10-20 09:00:24
Temat: Re: Różnica miedzy kapustą kwaszoną a kiszoną ? jaka?Wladyslaw Los pisze:
> In article <ffb0tg$skq$2@atlantis.news.tpi.pl>,
> Ikselka <i...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Wladyslaw Los pisze:
>
>>>> Szanowny Panie Władysławie Łosiu.
>>>> Jest Pan uparty jak... łoś.
>>>> Proszę sobie poczytać o kwasie masłowym w kiszonkach
>>> Sądzisz, że nie przeczytałem zawczasu?
>>>
>>> Władysław
>>>
>>
>> Tym gorzej, bo jak widać nie przyswoił Pan na czas.
>
> W każdym razie wcześniej niż ty.
>
>
> Władysław
>
Męska przekupa i tyle :-)_
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
65. Data: 2007-10-20 11:24:14
Temat: Re: Różnica miedzy kapustą kwaszoną a kiszoną ? jaka?Wladyslaw Los wrote:
> In article <ffb3g7$5ep$1@news.lublin.pl>,
> Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl> wrote:
>
>> Wladyslaw Los wrote:
>>
>> > In article <ffa8at$pcm$1@news.lublin.pl>,
>> > Maciej Jastrzębski <p...@a...man.lublin.pl> wrote:
>> >
>> >
>> >
>> >> Znaczy uważasz, że skoro nie dostałeś wzoru reakcji, to w kiszonkach
>> >> nie
>> >> może zachodzić fermentacja masłowa?
>> >
>> > Czy coś takiego napisałem?
>>
>> Literalnie oczywiście nie.
>
> Właśnie.
>
>> Natomiast na informację "Nieprawidłowa
>> fermentacja kiszonki zamiast prowadzić do wytworzenia kwasu mlekowego
>> prowadzi do fermentacji masłowej (kwas masłowy)" zareagowałeś prośbą o
>> podanie wzoru reakcji,
>
> Ponieważ chciałem wykazać, że nie wie o czym pisze. Co wykazałem.
A gdzie tam. Żeby wykazać, musiałbyś wskazać błąd w zacytowanej wypowiedzi.
Czego nie zrobiłeś i jakoś się nie kwapisz.
> A to w związku z "rewelacjami" o produkcji kwaszonej kapusty przez didawanie
> do niej kwasu mlekowego. Zapoznaj się z całymm wątkiem.
Może oprócz zapoznawania się z całym wątkiem, na przyszłość lepiej wybieraj
miejsce, w którym odpowiadasz. Skoro chciałeś się przyczepić do dodawania
kwasu mlekowego, to czemu się przyczepiłeś do fermentacji masłowej akurat?
Wiesz - w jednym wątku może występować więcej tematów.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
66. Data: 2007-10-20 17:05:13
Temat: Re: Różnica miedzy kapustą kwaszoną a kiszoną ? jaka?Wladyslaw Los pisze:
> In article <1...@q...googlegroups.co
m>,
> Romer <f...@i...pl> wrote:
[...]
>> Kwaszona jest produkowana metodą szybką, po przez dodatek kwasu
>> mlekowego
>> po to by nie czekać tak długo aż się on sam w niej wytworzy.
>
> Naprawdę sądzisz, że to szybciej? (Pomijam to, że drożej. I co z cukrem
> zawartym w kapuście, który w procesie kwaszenia byłby przetworzony przez
> bakterie?
W Chemii praktycznej ..., jeśli kapusta *ma za mało soku* zalecają
dodawanie solanki w ilości 3 dag na litr wody i 1 g kwasku mlekowego.
Jeśli nie dodamy solanki to kapusta zgnije i spleśnieje.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |