« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-29 05:58:40
Temat: Ryba - jak rozpoznac ???Witam ,
Mam zamiar upitrasic potrawke rybna w ktorej sklad wchodza 4 gatunki ryb.
Interesuje mnie sposob na rozpoznanie, czy supermarketowe miesko lososia
jest jeszcze do uzytku, czy juz tylko jest to dekoracja.
Moze ktos z Was poda taki sposob "na oko". Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Tomasz (Warszawa)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-29 07:57:30
Temat: Re: Ryba - jak rozpoznac ???Czesc!
Podobno dobry jest "test wodny" - wkladamy miesko rybki do zimnej wody - jak
wyplynie, znaczy ze nie jest swieze. Tylko jak to zrobic w sklepie?
Pozdrawiam slonecznie,
Aska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 09:31:01
Temat: Re: Ryba - jak rozpoznac ???Po pierwsze wystrzegaj sie kupowania ryb w supermarketach (szczegolnie
Carreffoure i Auchan-nie raz kupilem tam smierdzace ryby)Niezle dzialy rybne
sa w halach Makro przez wzglad na duzy ruch i fachowe stoiska.Niestety ryby
nie rozpoznasz czy jest smierdzaca wzrokowo, chyba ze bedzie kompletnie
zgnila ;-),trzeba ja obwachac bez zenady juz w sklepie.Gdy bedzie nieswieza
recze,ze rozpoznasz (i nigdy nie zapomnisz ;-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 10:00:21
Temat: Re: Ryba - jak rozpoznac ???
Użytkownik "Toom" <t...@f...polbox.com.pl> napisał w wiadomości
news:99uiqm$n7a$1@news.polbox.pl...
> Witam ,
> Mam zamiar upitrasic potrawke rybna w ktorej sklad wchodza 4 gatunki ryb.
> Interesuje mnie sposob na rozpoznanie, czy supermarketowe miesko lososia
> jest jeszcze do uzytku, czy juz tylko jest to dekoracja.
> Moze ktos z Was poda taki sposob "na oko". Z gory dziekuje i pozdrawiam.
>
> Tomasz (Warszawa)
---------------------------------------
Rybę poznaje się po oczach .
Im starsza tym oczka bardziej mętne.
Świeża ma błyszczące ślebka bez śladu zmętnienia .
Unikaj też przekrwionych oczu . Takie ryby
są niesmaczne.
Orion
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 10:04:56
Temat: Re: Ryba - jak rozpoznac ???
Orion wrote:
> Rybę poznaje się po oczach .
> Im starsza tym oczka bardziej mętne.
Mozna też po kolorze skrzeli - im jaśniejsze i mniej czerwone, tym ryba
starsza.
Niestety - obie te metody na filety z łososia się nie zdadzą :))
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 11:01:22
Temat: Re: Ryba - jak rozpoznac ???Przede wszystkim nie radze kupowac ryb w supermarkecie GEANT. Ostatnio
kupilam rybe, ktora prawie rozpadla mi sie w rekach przy sprawianiu. Od tego
czasu kupuje rybki w normalnym, malym sklepie rybnym. Tak naprawde to nigdy
nie dowiesz sie co jesz. Tak juz dzisiaj jest.
pozdrawiam
Ela
Toom <t...@f...polbox.com.pl> wrote in message
news:99uiqm$n7a$1@news.polbox.pl...
> Witam ,
> Mam zamiar upitrasic potrawke rybna w ktorej sklad wchodza 4 gatunki ryb.
> Interesuje mnie sposob na rozpoznanie, czy supermarketowe miesko lososia
> jest jeszcze do uzytku, czy juz tylko jest to dekoracja.
> Moze ktos z Was poda taki sposob "na oko". Z gory dziekuje i pozdrawiam.
>
> Tomasz (Warszawa)
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 17:59:18
Temat: Re: Ryba - jak rozpoznac ???"Toom" <t...@f...polbox.com.pl> wrote:
>Witam ,
>Mam zamiar upitrasic potrawke rybna w ktorej sklad wchodza 4 gatunki ryb.
>Interesuje mnie sposob na rozpoznanie, czy supermarketowe miesko lososia
>jest jeszcze do uzytku, czy juz tylko jest to dekoracja.
>Moze ktos z Was poda taki sposob "na oko". Z gory dziekuje i pozdrawiam.
>
>Tomasz (Warszawa)
>
>
>
Swieza ryba nigdy nie pachnie "ryba" - najblizszy zapach to zapach
swiezego ogorka...
Art(Gruby)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-30 02:57:42
Temat: Re: Ryba - jak rozpoznac ???> Witam ,
> Mam zamiar upitrasic potrawke rybna w ktorej sklad wchodza 4 gatunki ryb.
> Interesuje mnie sposob na rozpoznanie, czy supermarketowe miesko lososia
> jest jeszcze do uzytku, czy juz tylko jest to dekoracja.
> Moze ktos z Was poda taki sposob "na oko". Z gory dziekuje i pozdrawiam.
>
> Tomasz (Warszawa)
>
>
Nie "na oko" tylko "na palec"
Lekko nacisnac palcem na bok ryby w okolicy grzbietu i obserwowac
czy pozostanie dolek czy tez wglebienie po chwili zniknie.
Jezeli zniknie to swieza.
Nie nalezy kierowac sie wechem bo cwaniaczki w supermarketach
plucza "starsze" rybki w bardzo slabym roztworze nadmanganianu potasu
i taka rybcia ani nie pachnie ani nie smierdzi a i oczka tez
nie zawsze jej metnieja mimo iz niemloda.
pozdr
Marek,glodny...
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-30 04:23:33
Temat: Re: Ryba - jak rozpoznac ???
<r...@p...onet.pl> wrote
>
> Nie "na oko" tylko "na palec"
> Lekko nacisnac palcem na bok ryby w okolicy grzbietu i obserwowac
> czy pozostanie dolek czy tez wglebienie po chwili zniknie.
> Jezeli zniknie to swieza.
> Nie nalezy kierowac sie wechem bo cwaniaczki w supermarketach
> plucza "starsze" rybki w bardzo slabym roztworze nadmanganianu potasu
> i taka rybcia ani nie pachnie ani nie smierdzi a i oczka tez
> nie zawsze jej metnieja mimo iz niemloda.
>
A jezeli to jest wyfiletowana ryba ??
To gdzie ten grzbietm gdzie oczy ?? :-)))
Ania
> pozdr
> Marek,glodny...
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-30 12:35:32
Temat: Re: Ryba - jak rozpoznac ???Witam,
Pieknie dziekuje wszystkim, za rady. Mysle, ze teraz juz wybiore rybki
przynajmniej sredniej jakosci, a nie prochno.
Wszystkim i wszedzie zycze SMACZNEGO
Tomasz (Warszawa)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |